Αυτοί είναι ειδικοί! Ο coach ύπνου των Ντέιβιντ Μπέκαμ και Κριστιάνο Ρονάλντο αποκαλύπτει τα μυστικά για σωστή ξεκούραση

Το μυστικό για να ξυπνήσετε το πρωί και να νιώθετε αναζωογονημένοι είναι, όπως λένε, να έχετε κοιμηθεί τουλάχιστον 8 ώρες, αλλά σύμφωνα με έναν ειδικό, υπάρχει κι ένας άλλος τρόπος για να αισθάνεστε πιο ξεκούραστοι.

Ο coach ύπνου πρωτοκλασάτων αθλητών, Νικ Λιτλχέις, αποκάλυψε τις συμβουλές του για να έχετε τον καλύτερο ύπνο τη νύχτα, να παίρνετε έναν υπνάκο για πάνω από 90 λεπτά, αλλά και το κόλπο με τη συνεπή ώρα αφύπνισης.

Μιλώντας στη Λορέιν Κέλι, ο Νικ Λιτλχέις, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τους Ντέιβιντ Μπέκαμ και Κριστιάνο Ρονάλντο, είπε ότι το κλειδί είναι να δώσετε στο σώμα σας σύντομες περιόδους ανάκαμψης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αντί να επικεντρωθείτε στο να κοιμηθείτε οκτώ ώρες τη νύχτα, ο Λιτλχέις λέει ότι θα πρέπει η ξεκούρασή σας να αποτελείται από κύκλους 90 λεπτών. Με αυτόν τον τρόπο, ίσως θελήσετε να λάβετε πέντε κύκλους 90 λεπτών τη νύχτα και να συμπληρώσετε έναν υπνάκο 90 λεπτών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όπως είπε, ο ύπνος διέπεται από κιρκαδικούς ρυθμούς, που αφορούν την ανατολή, το μεσημέρι και το ηλιοβασίλεμα, καθώς και το μπλε φως, το μειωμένο φως και το σκοτάδι. Αυτοί οι ρυθμοί είναι φυσικές, ψυχικές και συμπεριφορικές αλλαγές που ακολουθούν έναν 24ωρο κύκλο και ανταποκρίνονται στο φως και στο σκοτάδι.

«Η ορμόνη μελατονίνη λέει στον εγκέφαλο να καταστέλλει τις σωματικές λειτουργίες και η ορμόνη σεροτονίνη τού λέει να καταργεί τις σωματικές λειτουργίες. Όλη η σχέση με τον άνθρωπο και τις σωματικές λειτουργίες και την κυλιόμενη διαδικασία του ήλιου γύρω από τον πλανήτη μας, και ο συγχρονισμός με αυτό, είναι κάτι που αλλάζει τα πάντα», ανέφερε ο Νικ Λιτλχέις.

Ο ειδικός είπε ότι το να κοιμάσαι οκτώ ώρες ή για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να πάρεις αρκετή ανάπαυση, είναι ένας μύθος. Ανέφερε ότι θα ήταν καλύτερα να κοιμόμαστε περισσότερο από δύο φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως οι ισπανικές σιέστες.

Σύμφωνα με τον Νικ Λιτλχέις, η παρακολούθηση του ύπνου σε κύκλους 90 λεπτών είναι ένας κλινικός τρόπος παρακολούθησης των εγκεφαλικών κυμάτων ενώ κοιμάστε, και μπορεί να σας βοηθήσει να κόψετε την ημέρα σας σε αυτά τα τμήματα, φροντίζοντας να κάνετε ένα διάλειμμα κάθε 90 λεπτά.

«Θα μπορούσατε να έχετε πέντε [κύκλους] τη νύχτα ή τέσσερις τη νύχτα και να κόψετε την ημέρα σας σε κύκλους με συνεπή ώρα αφύπνισης».

Στη συνέχεια, η παρουσιάστρια Λορέιν Κέιλι, τον ρώτησε αν το ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας έχει σημασία για το συνολικό επίπεδο ύπνου, με εκείνον να απαντά ότι στην πραγματικότητα τα «βαθύτερα στάδια ύπνου» είναι από τις 10μμ έως τις 2πμ.

Πρόσθεσε ότι οι οκτώ συνεχόμενες ώρες δεν είναι επωφελείς για όλους τους ανθρώπους και δεν είναι πρακτικό για όσους εργαστούν σε διάφορα επαγγέλματα, όπως γιατροί, πιλότοι ή όσοι εργάζονται σε βάρδιες. Για αυτούς τους ανθρώπους, πρότεινε να κάνουν τέσσερις κύκλους 90 λεπτών ύπνου σε έξι ώρες και να δημιουργήσουν έναν άλλο χώρο για έναν τελικό κύκλο το απόγευμα.

Η μεγαλύτερη συμβουλή του επικεντρώνεται στη ρουτίνα μετά το ξύπνημα και όχι στο πόσο καλά κοιμήθηκε κανείς το προηγούμενο βράδυ. Αυτό που προτείνει είναι να έχει κανείς έναν σταθερό χρόνο που σηκώνεται κάθε μέρα και να κάνει πράγματα για να «κλείσει διακόπτες» τη νύχτα, αλλά και μια ρουτίνα όταν ξυπνήσει το πρωί, όπως η άσκηση.

Λόγω του επαγγέλματός του, ο Νικ συχνά ρωτάται από τους ανθρώπους για την ποιότητα του ύπνου του, αλλά ο ειδικός αποκαλύπτει ότι «σταμάτησε να το σκέφτεται πριν από πολλά χρόνια». Είπε ότι το κλειδί είναι να κάνουμε μικρές υποσυνείδητες τεχνικές για να προετοιμάζουμε τον εαυτό μας για ξεκούραση.

«Έχω έναν συνεπή χρόνο αφύπνισης και μετά τον ύπνο υπάρχουν διαλείμματα κάθε 90 λεπτά. Έχω στη συνέχεια έναν κύκλο 30 λεπτών αργά το απόγευμα για να βγάλω την πίεση και να κάνω τέσσερις κύκλους το βράδυ για έξι ώρες, έτσι κοιμάμαι. Εάν κάνω πολλά μικρά πράγματα όπως αυτό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο εγκέφαλός μου είναι χαρούμενος και εάν ο εγκέφαλος είναι χαρούμενος θα δώσει τον καλύτερο δυνατό ύπνο».

(iefimerida)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί