Αυτή η καθημερινή συνήθεια είναι το κλειδί εάν θέλετε να νιώσετε νέοι και ανανεωμένοι!

Εάν θέλετε να συνεχίσετε να νιώθετε νεανικοί ακόμα και όσο μεγαλώνετε, τότε είναι το κλειδί να κοιμάστε καλά τη νύχτα. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι επτά έως εννέα ώρες shuteye τη νύχτα μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε χρόνια νεότεροι όταν ξυπνάτε.

Και αυτή η αντίληψη μπορεί να μην υπάρχει μόνο στο μυαλό σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι το να νιώθετε απλά νεότεροι συνδέεται με καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής .

«Ενώ η προηγούμενη βιβλιογραφία έχει δείξει ότι το αίσθημα μεγαλύτερης ηλικίας συνδέεται με χειρότερη ποιότητα ύπνου, τα δεδομένα μας δείχνουν ότι ο ύπνος μπορεί να είναι πιο σημαντικός για την υποκειμενική ηλικία από το αντίστροφο», γράφουν οι κλινικοί νευροεπιστήμονες Leonie Balter και John Axelsson από το Σουηδικό Ινστιτούτο Karolinska.

«Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν ότι ο ύπνος, ένα ζωτικό βιολογικό φαινόμενο, μπορεί να κρατά το κλειδί για να νιώθουμε νέοι».

Η έλλιεψη ύπνου είναι γνωστό ότι απορροφά τη χαρά από τη ζωή. Μπορεί να ανακατέψει τα συναισθήματά σας , να κάνει τα πάντα να πονάνε περισσότερο από το συνηθισμένο και να αλλάξει τον τρόπο που βλέπετε τους άλλους ανθρώπους .

Για να διερευνήσουν πώς αλλάζει την αντίληψή σας για τον εαυτό σας, οι Balter και Axelsson διεξήγαγαν δύο πειράματα.

Η πρώτη μελέτη περιελάμβανε 429 ενήλικες ηλικίας 18 έως 70 ετών, οι οποίοι ερωτήθηκαν για πτυχές της ζωής τους, όπως τα αισθήματα νεανικότητας, πόσες μέρες δεν είχαν κοιμηθεί τον περασμένο μήνα και πόσο υπνηλία ένιωθαν.

Όσοι κοιμήθηκαν πλήρως και τις 30 ημέρες πριν, κατά μέσο όρο, ένιωθαν 5,8 χρόνια νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία. Κάθε νύχτα ανεπαρκούς ύπνου έκανε τον μέσο συμμετέχοντα να νιώθει 0,23 χρόνια μεγαλύτερος.

Εξετάζοντας περαιτέρω, οι Balter και Axelsson εξέτασαν 186 ενήλικες έως 46 ετών για να δουν πώς διαχειρίστηκαν μόλις τέσσερις ώρες ύπνου για δύο νύχτες. Για άλλες δύο νύχτες, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να κοιμηθούν εννέα ώρες.

Σε σύγκριση με έναν πλήρη νυχτερινό ύπνο, οι νύχτες περιορισμένου ύπνου έκαναν τους συμμετέχοντες να αισθάνονται, κατά μέσο όρο, 4,4 χρόνια μεγαλύτεροι.

Επιπλέον, τα συναισθήματα υπνηλίας και εγρήγορσης ήταν στενά συνδεδεμένα με τις αντιλήψεις για την ηλικία.

Τα υψηλά επίπεδα εγρήγορσης συνδέονταν με το να νιώθουν τέσσερα χρόνια νεότεροι, κατά μέσο όρο, ενώ οι πιο νυσταγμένοι συμμετέχοντες συνήθως ένιωθαν έξι χρόνια μεγαλύτεροι από την πραγματική τους ηλικία.

«Αυτό σημαίνει ότι η μετάβαση από την εγρήγορση στην υπνηλία πρόσθεσε μια εντυπωσιακή 10ετία στο πόσο μεγάλος ένιωθε», εξηγεί ο Balter.

Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα ήταν ότι εκείνοι οι συμμετέχοντες που ταυτίστηκαν ως «πρωινοί τύποι» – σε αντίθεση με τους απογευματινούς τύπους ή κάπου ενδιάμεσα – ένιωθαν σχετικά νεότεροι όταν κοιμόντουσαν ολόκληρες εννέα ώρες τη νύχτα.

Οι συγγραφείς ζητούν μελλοντικές μελέτες να διερευνήσουν γιατί ο ύπνος συνδέεται με το πόσο χρονών νιώθουμε. Εν τω μεταξύ, ωστόσο, το δίδυμο υποστηρίζει ότι «η διαφύλαξη του ύπνου είναι πιθανώς βασικός παράγοντας για να νιώθουμε νέοι».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences .

photo: freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί