Αυτά είναι τα τρία τρόφιμα – «εχθροί» των δοντιών σας

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην θέλει ένα λαμπερό χαμόγελο, που θα δείχνει χωρίς ντροπή και δισταγμό.

Τέτοιο χαμόγελο μπορούμε να διατηρήσουμε χάρη στη συνεπή φροντίδα της στοματικής μας υγιεινής, δηλαδή το συστηματικό πλύσιμο των δοντιών και φυσικά, τις επισκέψεις μας στον οδοντίατρο.

Υπάρχουν όμως τροφές που μπορούν να εμποδίσουν – και μάλιστα ιδιαίτερα αποτελεσματικά – την προσπάθειά σας για την διατήρηση της καλής κατάστασης των δοντιών σας.

Δείτε τα τρία βασικότερα από αυτά.

Αποξηραμένα φρούτα

brown almond nuts on brown wooden surface

Παρ’ όλο που θεωρούνται από πολλούς υγιεινά σνακ, τα αποξηραμένα φρούτα μπορεί να κολλήσουν εύκολα στα δόντια και στις σχισμές ανάμεσά τους, οδηγώντας τα σε εκτεταμένη φθορά. Γι’ αυτό φροντίστε να πλένετε τα δόντια σας και να χρησιμοποιείτε νήμα αμέσως μετά.

Ζελεδάκια

Πέρα από τη ζάχαρη, που όλοι ξέρουμε ότι βλάπτει τα δόντια μας, τα ζελεδάκια περιέχουν περισσότερα και διαφορετικά είδη οξέων που είναι πιο σκληρά στο σμάλτο των δοντιών. Σαν να μην έφτανε αυτό, η κολλώδης υφή τους τα βοηθά να κολλήσουν στα δόντια μας για μεγαλύτερο διάστημα, προκαλώντας φθορά.

Πατατάκια

Ποιος μπορεί να πει όχι στα πατατάκια; Αυτά τα ακαταμάχητα αλμυρά σνακ περιέχουν άμυλο σε μεγάλες ποσότητες, το οποίο μετατρέπεται σε ζάχαρη που μπορεί να παγιδευτεί μέσα και ανάμεσα στα δόντια, τροφοδοτώντας τα βακτήρια του στόματος. Φυσικά δεν λέμε να μην τρώτε καθόλου πατατάκια, αλλά αφού τα απολαύσετε, να πλένετε τα δόντια σας και επιπλέον να χρησιμοποιείτε νήμα για να αφαιρέσετε οτιδήποτε έχει παγιδευτεί στις σχισμές.

photo unsplash