Αυγό και ψάρι: Τελικά μπορούμε να τα τρώμε μαζί;

Δες τι μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό σου

Μεγάλη προσοχή!

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο συνδυασμός ψαριού με τυρί ή αυγό είναι απαγορευτικός, γιατί μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση και αλλεργική αντίδραση.

Διατροφολόγοι όμως, έχουν απορρίψει αυτή τη θεωρία. Τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά είναι τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες που έχουν όμως, διαφέρουν μεταξύ τους. Έτσι, κατά τη διάρκεια της πέψης, η διάσπασή τους στο στομάχι από υγρά που εκκρίνονται από το συκώτι, χρειάζεται περισσότερο χρόνο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο συνδυασμός ψαριού με τυρί μπορεί να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στην υγεία, αλλά ότι θα επιβραδυνθεί η πέψη. Επομένως, η κατανάλωση ψαριού με τυρί, αυγό ή παράγωγά τους όπως η μαγιονέζα, είναι ασφαλής για τους υγιείς ανθρώπους.

Πρόβλημα μπορεί να προκύψει μόνο σε άτομα που έχουν πρόβλημα στο στομάχι και στο συκώτι. Αν ο οργανισμός αδυνατεί για κάποιο λόγο να μεταβολίσει τις τροφές, τότε πιθανότατα να προκληθεί εμετός.
Παράλληλα, οι γιατροί συμβουλεύουν όσους έχουν αλλεργική προδιάθεση να αποφεύγουν το συνδυασμό τέτοιων τροφών. Ο οργανισμός τους ενδέχεται να αντιδράσει. Αυτό όμως, εξαρτάται και από την ποσότητα που θα καταναλωθεί.

 Συνδυάζεις ψάρι με τυρί ή αυγό; Δες τι μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό σου;
  • Αντίστοιχα, πρόβλημα θα έχουν και εκεί που είναι αλλεργικοί σε κάποια από τις τρεις κατηγορίες τροφίμων και δεν το γνωρίζουν. Παρ’ όλα αυτά, θεωρείται σπάνιο ενήλικας να μην γνωρίζει ότι έχει αλλεργία σε κάποια τροφή.
  • Όσον αφορά τα παιδιά, αν έχουν εξεταστεί από γιατρό και δεν είναι αλλεργικά σε κάποιο τρόφιμο, τότε δεν υπάρχει κίνδυνος να τα συνδυάσουν.

Τροφική αλλεργία

Γενικά, τροφική αλλεργία εμφανίζει λιγότερο από το 2% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ το ποσοστό φτάνει το 5% στα παιδιά. Σε πολλά παιδιά όμως, οι αλλεργίες υποχωρούν σιγά σιγά με την πάροδο του χρόνου. Οι περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλούνται στα παιδιά είναι κυρίως από γάλα, αυγό, σόγια, ξηρούς καρπούς, ψάρια και σιτηρά.

Φημολογείται ότι αυτός ο διατροφικός μύθος προέκυψε εξαιτίας της κακής συντήρησης των τροφίμων στο παρελθόν. Τα ψάρια και τα τυριά ανέπτυσσαν πιο εύκολα μικρόβια, με αποτέλεσμα να προκαλούνται περισσότερες τροφικές δηλητηριάσεις.

valueforlife via athensmagazine/pixabay

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί