Ασιατικός σκώληκας που μπορεί να εισχωρήσει στον ανθρώπινο εγκέφαλο βρέθηκε στην Ατλάντα

Ένα παρασιτικό σκουλήκι που είναι γνωστό ότι προκαλεί μια δυνητικά θανατηφόρα λοίμωξη του εγκεφάλου όταν περνά από τους αρουραίους στους ανθρώπους έχει κυριαρχήσει στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ.

Ερευνητές από τη Τζόρτζια, το Τέξας και τον Μισισιπή επιβεβαίωσαν ότι νεκροί αρουραίοι που βρέθηκαν σε ζωολογικό κήπο της Ατλάντα είχαν μολυνθεί με παρασιτικό A. cantonensis ή πνευμονικό σκώληκα, τουλάχιστον ήδη από το 2019.

Το Lungworm είναι συνήθως εγγενές στην Ασία και τα νησιά του Ειρηνικού, αλλά μεταναστεύει σταθερά στη Δύση χάρη στα διεθνή ταξίδια και το παγκόσμιο εμπόριο.

Οι λοιμώξεις από αρουραίους σε ανθρώπους είναι σπάνιες αλλά όχι πρωτόγνωρες. Έξι ανθρώπινα κρούσματα εντοπίστηκαν από το 2011 έως το 2017 σε πολλές νότιες πολιτείες καθώς και στη Χαβάη , όπου έγινε πρωτοσέλιδο αφού 10 επισκέπτες το κόλλησαν μόνο το 2018 .

Οι αρουραίοι μολύνονται όταν τρώνε σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες που φιλοξενούν τις προνύμφες των σκουληκιών. Μόλις το καταπιούν οι αρουραίοι, το παράσιτο διασχίζει το σώμα τους και εισέρχεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Το παράσιτο απελευθερώνει αυγά στην πνευμονική αρτηρία του αρουραίου και στη συνέχεια ταξιδεύει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, μόνο για να περάσει στα κόπρανα του αρουραίου

Είναι ένα παράσιτο που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο εάν τρώνε ωμούς γυμνοσάλιαγκες ή
Ο φυσικός κύκλος ζωής του παρασίτου αρχίζει και τελειώνει με τα τρωκτικά που μολύνονται όταν τρώνε σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες που φιλοξενούν τις προνύμφες του σκουληκιού.

Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να μολυνθούν όταν τρώνε αυτούς τους μολυσμένους γυμνοσάλιαγκες ή λαχανικά που καλύπτονται από γλίτσα γυμνοσάλιαγκα, αλλά δεν μπορούν να τη μεταδώσουν σε άλλον άνθρωπο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται από πνευμονικό σκώληκα θα αναρρώσουν χωρίς ιατρική θεραπεία.

Αλλά εάν το σκουλήκι μολύνει έναν άνθρωπο και στη συνέχεια ταξιδέψει στον εγκέφαλο, μπορεί να οδηγήσει σε μια σπάνια περίπτωση ηωσινοφιλικής μηνιγγίτιδας που προκαλείται από φλεγμονή των μεμβρανών που καλύπτουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Από το 2019 έως το 2022, κτηνίατροι από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, το Πανεπιστήμιο Texas A&M, το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μισισιπή και τον Ζωολογικό Κήπο της Ατλάντα στην πρωτεύουσα της Τζόρτζια πραγματοποίησαν δοκιμές σε 33 νεκρούς καφέ αρουραίους που βρέθηκαν σε ζωολογικούς κήπους.

Συγκεκριμένα, εξέτασαν ιστό από τον εγκέφαλο, τις καρδιές, το συκώτι, τα νεφρά, τους πνεύμονες, τους σπλήνες, τους σκελετικούς μύες, το δέρμα, τις γαστρεντερικές οδούς, τα επινεφρίδια και τις γονάδες των νεκρών αρουραίων.

Επτά από τους αρουραίους είχαν σκουλήκια, ή νηματώδεις όπως τους αναφέρουν οι ερευνητές, στην καρδιά, στην πνευμονική αρτηρία και στους εγκεφαλικούς ιστούς τους.

Από αυτά τα επτά, τα τέσσερα επιβεβαιώθηκαν ότι είχαν μολυνθεί από πνευμονικό σκώληκα. Οι τρεις εναπομείναντες δεν επιβεβαιώθηκαν ότι είχαν πνευμονικό σκώληκα, αλλά οι ερευνητές παρατήρησαν ότι είχαν σκουλήκια στα αιμοφόρα αγγεία τους που ήταν σύμφωνα με το A. cantonensis.

Ο πνευμονικός σκώληκας είχε ανιχνευθεί προηγουμένως σε αρουραίους στη Φλόριντα και την Αλαμπάμα, γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές να πιστέψουν ότι ο πνευμονικός σκώληκας ήταν πιθανόν παρών στη Τζόρτζια πολύ πριν εξεταστούν οι πρώτοι νεκροί αρουραίοι το 2019.

Υπήρξαν επίσης τουλάχιστον έξι περιπτώσεις του παρασίτου που βρέθηκαν σε ανθρώπους σε διάστημα έξι ετών στα νοτιοανατολικά.

Οι ερευνητές είπαν : «Η ανακάλυψη αυτόχθων περιπτώσεων μόλυνσης από A. cantonensis σε τρωκτικά οριστικού ξενιστή που συλλέχθηκαν κατά την περίοδο 2019–2022 στην πολιτεία της Τζόρτζια, υποδηλώνει ότι αυτό το ζωονοσογόνο παράσιτο εισήχθη και εγκαταστάθηκε σε μια νέα περιοχή των νοτιοανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών .’

Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό του CDC Emerging Infectious Diseases.

Τέσσερις επιβεβαιωμένες λοιμώξεις με το παράσιτο που μολύνει τον εγκέφαλο λειτούργησαν ως καμπανάκι συναγερμού για τους επιδημιολόγους που παρακολουθούσαν την εξάπλωση ασθενειών από τον τόπο καταγωγής τους σε μακρινές τοποθεσίες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Lungworm πήρε το όνομά του από τον χαρακτηριστικό τρόπο με τον οποίο εκμεταλλεύεται το αναπνευστικό σύστημα του ίδιου του ξενιστή του αρουραίου για να αναπτυχθεί.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί