• Αρχική
  • Άρθρα
  • Απίθανο να υπάρχει το εμβόλιο σε μεγάλη κλίμακα πριν από τις αρχές του 2021, υποστηρίζει Έλληνας καθηγητής (Βίντεο)

Απίθανο να υπάρχει το εμβόλιο σε μεγάλη κλίμακα πριν από τις αρχές του 2021, υποστηρίζει Έλληνας καθηγητής (Βίντεο)

Εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει το εμβόλιο σε μαζική παραγωγή και μεγάλη κλίμακα πριν τις αρχές του 2021, τόνισε ο καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Άρης Κατζουράκης.

Στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και για το πολυαναμενόμενο εμβόλιο αναφέρθηκε, μιλώντας στο Mega, ο καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Άρης Κατζουράκης.

Όπως σημείωσε ο ίδιος:

«Υπάρχουν κάποιες αισιόδοξες προβλέψεις ότι και το Δεκέμβριο μπορεί να έχουμε κάτι. Όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι περισσότεροι επιστήμονες το θεωρούν εξαιρετικά απίθανο να υπάρχει το εμβόλιο σε μεγάλη κλίμακα και μαζική παραγωγή, πριν τις αρχές του 2021».

Ο Έλληνας καθηγητής υποστήριξε ότι η εναέρια μετάδοση του ιού είναι πιο σημαντική σε σχέση με εκείνη που σημειώνεται μέσω αντικειμένων.

«Δηλαδή, στην πρώτη φάση δίναμε μεγάλη έμφαση στον καθαρισμό των αντικειμένων, αλλά ο φόβος μετάδοσης μέσω αντικειμένων που έχουν μείνει ανενεργά μέσα στο χώρο, είναι μικρότερος απ’ ό,τι αρχικά πιστεύαμε» τόνισε, διευκρινίζοντας, πάντως, πως η προσωπική υγιεινή εξακολουθεί να παραμένει μεγάλης σημασίας.

Αναφερόμενος στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που βρίσκονται σε διαδικασία δοκιμής, εξήγησε ότι υπάρχουν δύο ειδών. «Είναι αυτά που προστατεύουν αυτόν που έχει εμβολιαστεί από το να μολυνθεί. Άλλα εμβόλια λειτουργούν κατασταλτικά στα συμπτώματα. Μάλλον εκεί θα ανήκουν τα εμβόλια που δοκιμάζονται. Και αυτό θα είναι προβληματικό όσον αφορά την καταπολέμηση της πανδημίας».

Επιπλέον, χαρακτήρισε τα γρήγορα και μαζικά τεστ ως μια καλή μορφή αντιμετώπισης της πανδημίας.

«Έτσι μπορεί να φανεί αν υπάρχει ο ιός σε έναν μεγαλύτερο χώρο. Αυτές οι νέες μορφές τεστ αν διατεθούν σε μεγάλη κλίμακα, βοηθούν στην ιχνηλάτηση του ιού. Και αν περιορίσουμε τη διασπορά, μπορούμε να κυνηγήσουμε τον ιό, και να προστατέψουμε τον πληθυσμό γενικότερα από καινούργιες τοπικές επιδημίες».


sputnik/photo: video screenshot