Αόρατοι εισβολείς: Πώς τα μικροπλαστικά εισέρχονται στον εγκέφαλό μας

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού εντόπισαν ότι τα μικροπλαστικά, μόλις καταποθούν, μπορούν να μεταναστεύσουν από το έντερο σε όργανα όπως το συκώτι, τα νεφρά και ο εγκέφαλος, προκαλώντας πιθανώς σημαντικά προβλήματα υγείας.

Συμβαίνει κάθε μέρα. Από το νερό μας, την τροφή μας, ακόμα και τον αέρα που αναπνέουμε, μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια βρίσκουν το δρόμο τους σε πολλά μέρη του σώματός μας.

Τι συμβαίνει όμως όταν αυτά τα σωματίδια είναι μέσα; Τι κάνουν στο πεπτικό μας σύστημα;

Σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία
Σε μια πρόσφατη εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Health Perspectives , ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού διαπίστωσαν ότι αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια – μικροπλαστικά – έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις πεπτικές οδούς μας, κάνοντας το δρόμο τους από το έντερο και στους ιστούς των νεφρών και του ήπατος. , και τον εγκέφαλο.

Η έρευνα συνεχίζει να δείχνει τη σημασία της υγείας του εντέρου. Εάν δεν έχετε υγιές έντερο, επηρεάζει τον εγκέφαλο, επηρεάζει το συκώτι και πολλούς άλλους ιστούς. Έτσι, ακόμη και αν φανταζόμαστε ότι τα μικροπλαστικά κάνουν κάτι στο έντερο, ότι η χρόνια έκθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε συστηματικές επιδράσεις.

Διάχυτη παρουσία και εστίαση στην έρευνα
Ο Eliseo Castillo, PhD, αναπληρωτής καθηγητής στο Τομέα Γαστρεντερολογίας & Ηπατολογίας στο Τμήμα Εσωτερικής Ιατρικής της Σχολής Ιατρικής του UNM και ειδικός στην ανοσολογία του βλεννογόνου, ηγείται της έρευνας στο UNM στη μικροπλαστική.

«Τις τελευταίες δεκαετίες, μικροπλαστικά έχουν βρεθεί στον ωκεανό, σε ζώα και φυτά, στο νερό της βρύσης και στο εμφιαλωμένο νερό», λέει ο Castillo. «Φαίνεται να υπάρχουν παντού».

Κατάποση και Εσωτερικές Επιδράσεις
Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι οι άνθρωποι προσλαμβάνουν 5 γραμμάρια μικροπλαστικών σωματιδίων κάθε εβδομάδα κατά μέσο όρο – που ισοδυναμεί με το βάρος μιας πιστωτικής κάρτας.

Ενώ άλλοι ερευνητές βοηθούν στον εντοπισμό και τον ποσοτικό προσδιορισμό των μικροπλαστικών που καταναλώνονται, ο Castillo και η ομάδα του επικεντρώνονται στο τι κάνουν τα μικροπλαστικά μέσα στο σώμα, ειδικά στο γαστρεντερικό (GI) σωλήνα και στο ανοσοποιητικό σύστημα του εντέρου.

Πειραματικές Μελέτες και Ευρήματα
Σε μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, ο Castillo, ο μεταδιδακτορικός συνεργάτης Marcus Garcia, PharmD, και άλλοι ερευνητές του UNM εξέθεσαν ποντίκια σε μικροπλαστικά στο πόσιμο νερό τους. Η ποσότητα ήταν ισοδύναμη με την ποσότητα μικροπλαστικών που πιστεύεται ότι καταπίνουν οι άνθρωποι κάθε εβδομάδα.

Τα μικροπλαστικά είχαν μεταναστεύσει από το έντερο στους ιστούς του ήπατος, των νεφρών και ακόμη και του εγκεφάλου, διαπίστωσε η ομάδα. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα μικροπλαστικά άλλαξαν τις μεταβολικές οδούς στους προσβεβλημένους ιστούς.

Ανησυχίες και Μελλοντική Έρευνα
«Θα μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε μικροπλαστικά σε ορισμένους ιστούς μετά την έκθεση», λέει ο Castillo. «Αυτό μας λέει ότι μπορεί να διασχίσει τον εντερικό φραγμό και να διεισδύσει σε άλλους ιστούς».

Ο Καστίγιο λέει ότι ανησυχεί επίσης για τη συσσώρευση πλαστικών σωματιδίων στο ανθρώπινο σώμα. «Αυτά τα ποντίκια εκτέθηκαν για τέσσερις εβδομάδες», λέει. «Τώρα, σκεφτείτε πώς αυτό ισοδυναμεί με τους ανθρώπους, αν είμαστε εκτεθειμένοι από τη γέννηση μέχρι τα βαθιά γεράματα».

Επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα και χρόνιες παθήσεις
Τα υγιή πειραματόζωα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη μελέτη παρουσίασαν αλλαγές μετά από σύντομη έκθεση σε μικροπλαστικό, λέει ο Castillo. «Τώρα φανταστείτε εάν κάποιος έχει μια υποκείμενη πάθηση και συμβούν αυτές οι αλλαγές, θα μπορούσε η έκθεση στο μικροπλαστικό να επιδεινώσει μια υποκείμενη πάθηση;»

Έχει ανακαλύψει στο παρελθόν ότι τα μικροπλαστικά επηρεάζουν επίσης τα μακροφάγα – τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που λειτουργούν για να προστατεύσουν το σώμα από ξένα σωματίδια.

Σε εξέλιξη έρευνες και πιθανές ανακαλύψεις
Σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Biology & Toxicology το 2021, ο Castillo και άλλοι ερευνητές του UNM ανακάλυψαν ότι όταν τα μακροφάγα αντιμετώπισαν και κατάποσαν μικροπλαστικά, η λειτουργία τους άλλαζε και απελευθέρωσαν φλεγμονώδη μόρια.

«Αλλάζει τον μεταβολισμό των κυττάρων, κάτι που μπορεί να αλλάξει τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις», λέει ο Castillo. «Κατά τη διάρκεια της φλεγμονής του εντέρου – καταστάσεις χρόνιων ασθενειών όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn, που είναι και οι δύο μορφές φλεγμονώδους νόσου του εντέρου – αυτά τα μακροφάγα γίνονται πιο φλεγμονώδη και είναι πιο άφθονα στο έντερο».

Ο ρόλος της δίαιτας στην πρόσληψη μικροπλαστικών
Η επόμενη φάση της έρευνας του Castillo, η οποία διευθύνεται από τη μεταδιδακτορική υπότροφο Sumira Phatak, PhD, θα διερευνήσει πώς η διατροφή εμπλέκεται στην πρόσληψη μικροπλαστικών.

«Η διατροφή του καθενός είναι διαφορετική», λέει. «Λοιπόν, αυτό που θα κάνουμε είναι να δώσουμε σε αυτά τα πειραματόζωα μια δίαιτα υψηλής χοληστερόλης/υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, και είτε θα εκτεθούν είτε δεν θα εκτεθούν σε μικροπλαστικά. Ο στόχος είναι να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε εάν η διατροφή επηρεάζει την πρόσληψη μικροπλαστικών στο σώμα μας».

Ο Castillo λέει ότι ένας από τους διδακτορικούς φοιτητές του, ο Aaron Romero, εργάζεται επίσης για να καταλάβει γιατί υπάρχει μια αλλαγή στη μικροχλωρίδα του εντέρου. “Πολλές ομάδες έχουν δείξει ότι τα μικροπλαστικά αλλάζουν τη μικροχλωρίδα, αλλά το πώς αλλάζει τη μικροχλωρίδα δεν έχει εξεταστεί.”

Ο Castillo ελπίζει ότι η έρευνά του θα βοηθήσει στην αποκάλυψη των πιθανών επιπτώσεων που έχουν τα μικροπλαστικά στην ανθρώπινη υγεία και ότι θα συμβάλει στην τόνωση των αλλαγών στον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία παράγει και φιλτράρει τα πλαστικά.

Μελλοντικές κατευθύνσεις και κοινωνικός αντίκτυπος
«Στο τέλος της ημέρας, η έρευνα που προσπαθούμε να κάνουμε στοχεύει να ανακαλύψει πώς αυτό επηρεάζει την υγεία του εντέρου», λέει. «Η έρευνα συνεχίζει να δείχνει τη σημασία της υγείας του εντέρου. Εάν δεν έχετε υγιές έντερο, επηρεάζει τον εγκέφαλο, επηρεάζει το συκώτι και πολλούς άλλους ιστούς. Έτσι, ακόμα και αν φανταζόμαστε ότι τα μικροπλαστικά κάνουν κάτι στο έντερο, αυτή η χρόνια έκθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε συστηματικές επιδράσεις».

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί