• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αντιμέτωποι με τη χαλάρωση τήρησης των μέτρων οι ειδικοί – Ενδεχόμενο χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους

Αντιμέτωποι με τη χαλάρωση τήρησης των μέτρων οι ειδικοί – Ενδεχόμενο χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους

Στις βάσεις τους επιστρέφουν σήμερα οι τελευταίοι εκδρομείς του καλοκαιριού, καθορίζοντας την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα - Τα πιθανά σενάρια για τα σχολεία

Με το «κίνημα ανυπακοής» στην καραντίνα και τη μάσκα να εξαπλώνεται το τελευταίο διάστημα στις νεαρές ιδίως ηλικίες, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, στο πλαίσιο της μάχης για την οριοθέτηση του ιού.

Εν μέσω προβληματισμού γονέων και εκπαιδευτικών για το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε πως «δεν έχω πεισθεί ότι έχει τόση σημασία. Η απόσταση του 1.5 μέτρου είναι σημαντική για την μετάδοση με σταγονίδια και θα πρέπει να την τηρούμε όσο μπορούμε γενικά. Όπου δεν μπορούμε θα πρέπει να βρίσκουμε τρόπο να μειώσουμε την πιθανότητα μετάδοσης με την χρήση μάσκας».

Σημειώνοντας ακόμη πως «οι τάξεις θα πρέπει να σημειωθεί δεν μπορούνε να θεωρούνται όπως χώροι εστίασης. Στην εστίαση υπάρχει διαρκής εναλλαγή των ατόμων που συνευρίσκονται. Οι τάξεις έχουν διαρκώς την ίδια σύνθεση και έτσι μπορούμε να τις θεωρήσουμε ως κοινωνικές “φουσκάλες” ή “φούσκες” (bubbles) οπότε η λογική στην αντιμετώπισή τους είναι αρκετά διαφορετική». Παράλληλα, τόνισε ότι «η όποια μετάδοση στην τάξη είναι πλήρως ιχνηλατίσιμη και μπορεί να περιοριστεί με απλό περιορισμό, ενώ στην εστίαση δημιουργεί κατά κόρον “ορφανά” κρούσματα».

Ο κ. Μαγιορκίνης περιέγραψε ακόμη πως «η μετατροπή της τάξης σε μέγεθος 15 ατόμων εξαλείφει το 4% των ανά 2 αποστάσεων την ώρα του μαθήματος. Συγχρόνως αυξάνει (σχεδόν διπλασιάζει) τον αριθμό των εκπαιδευτικών ωρών που θα πρέπει να καλυφθούν από εκπαιδευτικούς», τονίζοντας ότι «δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα υπήρχε (και αν θα υπήρχε) σημαντικό κέρδος στην μείωση της μετάδοσης από 25 σε 15 όσον αφορά την μετάδοση σταγονιδίων».


Από πλευράς του, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, προέκρινε το άνοιγμα των σχολείων στις 7 αντί για τις 14 Σεπτεμβρίου, αφού εξήγησε πως η άμεση επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων θα επιτρέψει στους μαθητές να κερδίσουν χρόνο, εφόσον είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταματήσει και πάλι η εκπαιδευτική διαδικασία τον προσεχή Δεκέμβριο ή Ιανουάριο, αν τα κρούσματα αυξηθούν απότομα. Τασσόμενος υπέρ των μικρών σχολικών τμημάτων, σημείωσε ότι «εάν η πολιτεία έχει την δυνατότητα να κάνει μικρότερα τμήματα, να τα κάνει. Αν δεν γίνεται, να πάνε στο σχολείο 25 μαθητές ανά τάξη, αλλά με μάσκες»

Ενώ την ίδια στιγμή, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χαράλαμπος Γώγος εμφανίστηκε θετικός στο να ανοίξουν τα σχολεία με 25 μαθητές ανά τάξη, αφού τα επιστημονικά δεδομένα «δίνουν μια σχετική ασφάλεια στο ότι κάποιες τάξεις μπορεί να έχουν παραπάνω από 15 παιδιά» υποστήριξε.

Τέλος, ο κ. Γώγος άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους.


Με πληροφορίες από protothema/photo eurokinissi