• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άνοια: Το ποτό που γερνάει τον εγκέφαλο κατά «11 χρόνια» όταν καταναλώνεται πάνω από δύο φορές την ημέρα

Άνοια: Το ποτό που γερνάει τον εγκέφαλο κατά «11 χρόνια» όταν καταναλώνεται πάνω από δύο φορές την ημέρα

Η άνοια είναι μια καταστροφική κατάσταση που παρεμποδίζει τη μνήμη, απειλώντας την ανεξαρτησία των πασχόντων της. Ευτυχώς, πολλά μπορούν να γίνουν για την πρόληψή της.

Τα κρούσματα άνοιας πρόκειται να αυξηθούν απότομα τα επόμενα 30 χρόνια, αλλά μπορούν να γίνουν πολλά για να αποφευχθεί αυτό. Η εν λόγω πάθηση προκαλείται όταν οι νευρώνες χάνουν την ικανότητά τους να επικοινωνούν μεταξύ τους. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ορισμένα τρόφιμα και ποτά θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτή τη ζημιά. Οι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι τα αναψυκτικά που εμπεριέχουν ζάχαρη είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τον εγκέφαλο, προκαλώντας γήρανσή του κατά 11 χρόνια όταν καταναλώνονται περισσότερο από δύο φορές την ημέρα.

Η επιβλαβής ραφιναρισμένη ζάχαρη

Η ραφιναρισμένη ζάχαρη έχει κακή φήμη λόγω των συσχετισμών της με την παχυσαρκία και τις καρδιακές παθήσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή αυξάνει την αρτηριακή πίεση και προκαλεί χρόνια φλεγμονή, πρόδρομο της νόσου. Μελέτες για τη νευρολογική υγεία έχουν επισημάνει τις πιθανές βλάβες που θα μπορούσε να έχει η ζάχαρη στον εγκέφαλο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας express.co.uk.

Η προστιθέμενη ζάχαρη αναφέρεται ειδικά σε πρόσθετα που περιέχουν θερμίδες από υδατάνθρακες.

Τα αναψυκτικά είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού, προσφέροντας μια εισροή θερμίδων που μπορεί γρήγορα να χορτάσει την πείνα. Αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο, προκαλώντας συρρίκνωση του προμετωπιαία φλοιού με την πάροδο του χρόνου.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι τα αναψυκτικά θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη γήρανση του εγκεφάλου. Ορισμένες μελέτες επιβεβαιώνουν αυτούς τους ισχυρισμούς που δείχνουν ότι τα αναψυκτικά που εμπεριέχουν ζάχαρη θα μπορούσαν να μειώσουν τον όγκο του εγκεφάλου και να οδηγήσουν σε κακή μνήμη.

Μια μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης ακολούθησε μια ομάδα 4.200 ατόμων, τα οποία υποβλήθηκαν περιοδικά σε τεστ γνωστικής και μνήμης. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με την πρόσληψη ζαχαρούχων αναψυκτικών τις οποίες η ομάδα χρησιμοποίησε για να προσδιορίσει τη ζημιά.

Τα ευρήματα της μελέτης ήταν σημαντικά. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ένα έως δύο ζαχαρούχα αναψυκτικά την ημέρα συσχετίστηκαν με 1,6 χρόνια γήρανσης του εγκεφάλου. Ωστόσο, όσον αφορά την αξιολόγηση της γήρανσης αναφορικά με την μνήμη, τα αποτελέσματα ήταν πιο αποκαλυπτικά. Ένα έως δύο αναψυκτικά την ημέρα και περισσότερα από δύο ζαχαρούχα ποτά την ημέρα συσχετίστηκαν με 5, 8 και 11 χρόνια γήρανσης του εγκεφάλου αντίστοιχα.

Οι ερευνητές σημείωσαν φτωχότερη μνήμη και μειωμένο όγκο εγκεφάλου σε συμμετέχοντες που κατανάλωναν ζαχαρούχα ποτά, σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έπιναν. Ο Sudha Seshadri, καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, δήλωσε: 

«Αυτές οι μελέτες δεν είναι το καλύτερο και το τέλος, αλλά είναι ισχυρά δεδομένα και μια πολύ ισχυρή πρόταση και η αντικατάσταση της ζάχαρης με τεχνητά γλυκαντικά δεν φαίνεται να βοηθά». Ο Matthew Pase, ο οποίος συνέταξε τη μελέτη, εξήγησε ότι τα αναψυκτικά χρησιμοποιήθηκαν ως τρόπος εξέτασης της συνολικής κατανάλωσης ζάχαρης. «Είναι δύσκολο να μετρήσουμε τη συνολική πρόσληψη ζάχαρης στη διατροφή, οπότε χρησιμοποιήσαμε τα αναψυκτικά ως υποκατάστατο», επεσήμανε. Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dimentia, δείχνουν μια συσχέτιση, αλλά καμία σχέση αιτίας και αποτελέσματος.

(sputniknews. gr / photo: unsplash)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.