Ανεπάρκεια βιταμινών: Δώστε προσοχή σε αυτά τα σημάδια

Νιώθετε συχνά αδυναμία, αρρωσταίνετε τακτικά και έχετε μονίμως «πεσμένη» διάθεση και έλλειψη ενέργειας;

Αν για αυτά ή άλλα συμπτώματα δεν υπάρχει προφανής εξήγηση, είναι πιθανό να ευθύνεται η έλλειψη βιταμινών.

Δείτε στις εικόνες που ακολουθούν σημάδια που υποδεικνύουν ότι λείπουν από τον οργανισμό σας συγκεκριμένες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, προκειμένου να λάβετε τα μέτρα σας:

Αρρωσταίνετε συχνά: Είναι πιθανό να έχετε έλλειψη σε βιταμίνες Α και C και ψευδάργυρο, που είναι ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τον σχηματισμό των λευκών αιμοσφαιρίων.

Συχνές ενοχλήσεις στις αρθρώσεις: Ίσως οφείλεται σε έλλειψη βιταμινών Β, C και D, που είναι καίριας σημασίας για την ενδυνάμωση των τριχοειδών αγγείων, των οστών και των συνδέσμων.

Δυσκολεύεστε να δείτε καθαρά στο σκοτάδι: Οι δυσκολίες στην όραση υποδηλώνουν έλλειψη βιταμίνης Α. Πρόκειται για μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που για να την προσλάβετε πρέπει να καταναλώνετε βερίκοκα, καρότα, πατάτες, αβοκάντο και ντομάτα.

Τριχόπτωση: Αν δεν είναι αποτέλεσμα ορμονικής διαταραχής, τότε έχετε έλλειψη σε σίδηρο, πρωτεΐνες και ψευδάργυρο.

Σκούρα σημάδια στην επιδερμίδα: Αν δεν πρόκειται για αντίδραση σε κάποια ουσία, τότε είναι πρόδρομη ένδειξη ανεπάρκειας σε βιταμίνη C, K, Β12 ή φολικό οξύ.

Αισθάνεστε ότι κρυώνετε συνέχεια: Πρόκειται για χαρακτηριστικό σημάδι αναιμίας. Καλό θα είναι να ελέγξετε τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα.

Χείλη που ματώνουν και σκάνε: Kύρια αιτία για το φαινόμενο αυτό είναι η έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Η γλώσσα σας είναι λεία και ωχρή: Φανερώνει έλλειψη σε σίδηρο, φολικό οξύ και βιταμίνη Β12.


onmed/photo unsplash