Αναψυκτικά διαίτης: Η απροσδόκητη «παρενέργεια» της κατανάλωσής τους

Πώς σχετίζονται με την πείνα και τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνετε.

αρόλο που τα αναψυκτικά διαίτης είναι δημοφιλή εδώ και πολλές δεκαετίες, ποτέ δεν πήραν πραγματικά ένα ομόφωνο «μπράβο» από την κοινότητα της υγείας. Οι έρευνες των τελευταίων ετών έχουν δώσει ανάμεικτα αποτελέσματα σχετικά με το αν τα ποτά που περιέχουν χαμηλών θερμίδων, μη θρεπτικά γλυκαντικά (NNS) βοηθούν πραγματικά κάποιον να χάσει βάρος και αν είναι υγιεινά μακροπρόθεσμα.

Αναψυκτικά διαίτης: Η απροσδόκητη παρενέργεια της κατανάλωσης τους
Αλλά τώρα, πρόσφατη έρευνα προσθέτει μια «παρενέργεια» στο θέμα των αναψυκτικών διαίτης – η κατανάλωσή τους μπορεί στην πραγματικότητα να διεγείρει την όρεξη, κάνοντάς σας πιο πεινασμένους, σημειώνει το WebMD.

Μια μελέτη με επικεφαλής ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Keck του USC έδειξε ότι, για τις γυναίκες και τα άτομα με παχυσαρκία, οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την επιθυμία για φαγητό και την όρεξη παρουσίασαν μεγαλύτερη αύξηση της δραστηριότητας μετά την κατανάλωση ποτών «διαίτης», που περιέχουν σουκραλόζη, από ό,τι μετά την κατανάλωση ποτών που περιέχουν πραγματική ζάχαρη, σύμφωνα με το News Medical. Επίσης, οι γυναίκες που ήπιαν ποτά που περιείχαν σουκραλόζη έφαγαν μετά περισσότερο σε μπουφέ από ό,τι οι συνομήλικές τους που κατανάλωσαν αναψυκτικά που περιείχαν πραγματική ζάχαρη.

Η έρευνα δείχνει ότι τα ποτά διαίτης μπορεί να διεγείρουν την όρεξη
Η Dr. Kathleen Page, συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Keck, εξηγεί στο News Medical πως «Μελετώντας διαφορετικές ομάδες μπορέσαμε να δείξουμε ότι οι γυναίκες και τα άτομα με παχυσαρκία μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στα τεχνητά γλυκαντικά. Για αυτές τις ομάδες, η κατανάλωση ποτών με τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλο ώστε να αισθάνεται πεινασμένος, γεγονός που μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει στην κατανάλωση περισσότερων θερμίδων».

Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, η κατανάλωση των ποτών διαίτης ακολουθήθηκε από μείωση της ποσότητας των ορμονών που προκαλούν το αίσθημα κορεσμού ή πληρότητας, σημειώνει το Verywell Fit. Αυτό ενισχύει το γεγονός ότι τα ποτά που περιέχουν μη θρεπτικά γλυκαντικά θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να σας αφήσουν να αισθάνεστε πιο πεινασμένοι.

Η Stephanie Kullmann, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Έρευνας Διαβήτη και Μεταβολικών Νοσημάτων του Helmholtz Zentrum München στο Πανεπιστήμιο του Tübingen στη Γερμανία, αναφέρει στο WebMD: «Η προσθήκη μη θρεπτικών γλυκαντικών ουσιών στη διατροφή μας για την αύξηση της γλυκύτητας θα μπορούσε να επηρεάσει την ανταπόκριση του εγκεφάλου στην τροφή, με αρνητικές συνέπειες για τη διατροφική συμπεριφορά και το μεταβολισμό, ιδιαίτερα στις γυναίκες».

newsbeast/ photo unsplash

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί