Αλτσχάιμερ: Ποιο το πρώιμο σημάδι που μπορεί να μαρτυρά κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, σύμφωνα με έρευνα

Αυτή η δυσκολία στη μέση ηλικία μπορεί να μαρτυρά τον επερχόμενο κίνδυνο για το μυαλό, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ερευνητών του UCL


Η αδυναμία προσανατολισμού στη μέση ηλικία μπορεί να αποτελεί σημάδι κινδύνου για νόσο Αλτσχάιμερ μέσα στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (University College London, UCL), που δημοσιεύτηκε στο Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.

Στη μελέτη συμμετείχαν 100 μεσήλικες ηλικίας 43 έως 66 ετών, χωρίς κάποιο από τα συνήθη συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ και κατά 25 περίπου χρόνια νεότεροι από την αναμενόμενη ηλικία εμφάνισης της νόσου. Εντούτοις, θεωρούνταν άτομα συνολικά ομάδα υψηλού κινδύνου για τη νόσο λόγω παραγόντων όπως η γενετική, το οικογενειακό ιστορικό ή ο τρόπος ζωής.


Οι ερευνητές ζήτησαν στους συμμετέχοντες να φορέσουν γυαλιά εικονικής πραγματικότητας και να περιηγηθούν μέσα σε ένα εικονικό περιβάλλον.

Οι συμμετέχοντες με αναγνωρισμένους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ, χωρίς όμως συμπτώματα και με καλή βαθμολογία σε άλλα γνωστικά τεστ, κατέγραψαν κακές επί το πλείστον επιδόσεις στο τεστ εικονικής πραγματικότητας. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ισχυρότερα στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.

«Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι αυτή η αλλαγή στη συμπεριφορά σχετικά με τον προσανατολισμό μπορεί να αποτελεί το πρώτο διαγνωστικό σημάδι για όσα ακολουθούν στη νόσο Αλτσχάιμερ· όταν οι άνθρωποι περνούν από το ασυμπτωματικό στάδιο στη συμπτωματική νόσο» ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ Coco Newton, η οποία εργάζεται σήμερα στο Ινστιτούτο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του UCL και εκπόνησε την εργασία όσο ήταν στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Σύμφωνα με την ίδια, τα διαφορετικά αποτελέσματα για τα δύο φύλα καθιστούν αναγκαία την περαιτέρω μελέτη της διαφορετικής ευπάθειας ανδρών και γυναικών στη νόσο Αλτσχάιμερ, όπως και τη σημασία της συνεκτίμησης του φύλου τόσο για τη διάγνωση όσο και για τη μελλοντική θεραπεία.

(με πληροφορίες από ygeiamou. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί