Αλλεργική ρινίτιδα: Ποιά 5 φυτά επιδεινώνουν τα συμπτώματα

Αν πάσχετε από αλλεργική ρινίτιδα και δεν θέλετε να ταλαιπωρηθείτε περισσότερο αυτό το διάστημα, δεν πρέπει να έρθετε σε επαφή με πέντε φυτά και δεν πρέπει να τα φυτέψετε στον κήπο σας.


Δυστυχώς ορισμένα όμορφα και πολύ δημοφιλή λουλούδια είναι οι χειρότεροι υπαίτιοι στην πρόκληση αλλεργικής ρινίτιδας. Και αυτή την περίοδο αρχίζει να αυξάνεται η γύρη και οι αλλεργικοί να εμφανίζουν δύσκολα συμπτώματα.

Αν και είναι πολύ δύσκολο να αποφύγετε εντελώς τη γύρη, υπάρχουν ορισμένα φυτά και λουλούδια που μπορείτε να εξαλείψετε από τον κήπο σας και τα οποία θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την ποσότητα γύρης κοντά στο σπίτι σας.


Ο ειδικός Brian Davenport, συνιδρυτής του The Solar Centre, τόνισε ποια φυτά πρέπει να αποφεύγετε και ανέφερε και τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να έρχεστε σε επαφή μ’ αυτά.

Τα φυτά που επιδεινώνουν την αλλεργία σας
Γρασίδι Ryegrass
Μαργαρίτα
Φυτό αμβροσία
Ηλίανθος
Χρυσάνθεμα

 1. Το γρασίδι Ryegrass
  Το γρασίδι αυτό προκαλεί έντονα προβλήματα στους αλλεργικούς γιατί επικονιάζεται από τον άνεμο και η γύρη του μεταφέρεται με τον αέρα, οπότε προσγειώνεται εύκολα στο δέρμα μας, στη μύτη και στο στόμα μας.

«Η γύρη από το γρασίδι είναι ο πιο ενοχλητικός τύπος γύρης για τους πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα και εκτιμάται ότι το 90% των ατόμων με την αλλεργία επηρεάζεται από αυτήν» δήλωσε ο Brian. Εάν το τεχνητό γρασίδι δεν αποτελεί λογική επιλογή, ο ίδιος σας προτείνει το συχνό κούρεμα του γκαζόν, το οποίο θα ελαχιστοποιήσει τη γονιμοποίηση, εμποδίζοντας την ανθοφορία.

 1. Η μαργαρίτα
  Ένα άλλο πολύ δημοφιλές φυτό που ταλαιπωρεί τους πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα είναι η ευαίσθητη μαργαρίτα, η οποία έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει φαγούρα στα μάτια και ρινική καταρροή. Κι αυτές επικονιάζονται από τον άνεμο, οπότε είναι καλύτερο να τις απομακρύνετε όταν μεγαλώνουν.
 2. Το φυτό αμβροσία
  Το ενοχλητικό αυτό φυτό, αμβροσία, είναι το επόμενο στη λίστα και θεωρείται ένα από τα αλλεργιογόνα φυτά στον κόσμο. Μπορεί να παράγει έως και ένα δισεκατομμύριο κόκκους γύρης. Τα ανθοφόρα ετήσια και πολυετή βότανα και θάμνοι μπορούν να φτάσουν σε ύψος μερικά εκατοστά ή πάνω από τέσσερα μέτρα και η γύρη τους μεταδίδεται με τον αέρα.

«Η γύρη του είναι πολύ επικίνδυνη. Είναι πολύ ελαφριά, οπότε μετακινείται εύκολα με το αεράκι και μπορεί να προκαλέσει χάος στο ανοσοποιητικό σύστημα των ατόμων που πάσχουν από αλλεργία, οπότε η απομάκρυνση του συγκεκριμένου φυτού από τον κήπο σας κρίνεται απαραίτητη» υπογραμμίζει ο Brian.

 1. Ο ηλίανθος
  Δυστυχώς, ο όμορφος και πολυαγαπημένος ηλίανθος βρίσκεται επίσης στη λίστα. Παρά το γεγονός ότι φαίνεται πανέμορφος και είναι το αγαπημένο φυτό των παιδιών, το κεφάλι του είναι γεμάτο με γύρη και όσο πιο μεγάλος είναι, τόσο περισσότερο έχει. Ωστόσο όσοι εξακολουθούν να θέλουν να φωτίζουν τον κήπο τους το καλοκαίρι με τα χαρούμενα λουλούδια μπορούν να επιλέξουν μια άλλη ποικιλία χωρίς γύρη.
 2. Τα χρυσάνθεμα
  Δυστυχώς, ένα άλλο αγαπημένο λουλούδι που συναντάμε στους κήπους και βρίσκεται στη λίστα απαγόρευσης, είναι τα χρυσάνθεμα. Μπορεί να είναι όμορφα, αλλά η γύρη τους μεταδίδεται με τον αέρα και χάρη στην ποσότητα των ανθοκεφαλών σε ένα φυτό, υπάρχει μεγάλη ποσότητα γύρης.

Υπάρχουν όμως όμορφες επιλογές για να τα αντικαταστήσετε, οι οποίες δεν θα προκαλέσουν την ίδια ταλαιπωρία σε όσους έχουν αλλεργίες. Ο Brian διαβεβαιώνει πως «Μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με τριαντάφυλλα και παιώνιες, καθώς η γύρη των τριαντάφυλλων είναι πολύ μεγάλη για να μεταδοθεί στον αέρα και οι παιώνιες επικονιάζονται από έντομα και όχι από τον άνεμο».

(Με πληροφορίες από oloygeia. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί