Αλάτι: Ποιοι ασθενείς το παρακάνουν με την κατανάλωσή του

Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου είναι μια συνήθης τακτική πολλών ατόμων, έχει όμως διαπιστωθεί ότι ορισμένοι ασθενείς χρησιμοποιούν περισσότερο αλάτι απ΄όσο θα έπρεπε. Ποιοί είναι αυτοί;

Χωρίς αντίρρηση, το νάτριο είναι χρήσιμο σε φυσιολογικές ποσότητες για τη διατροφή μας. Ωστόσο, η αλόγιστη πρόσληψή του επιταχύνει καρδιακά νοσήματα και μάλιστα έχει παρατηρηθεί σύμφωνα με την κατωτέρω έρευνα της ειδικευόμενης εσωτερικής ιατρικής στο Piedmont Athens Resident Hospital στην Georgia των ΗΠΑ, δρ. Elsie Kodgoe, ότι οι καρδιοπαθείς αδυνατούν να το αποκόψουν από τη διατροφή τους, ενώ θα έπρεπε να το περιορίσουν δραστικά.

Μια ματιά στην έρευνα

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές ανέλυσαν διατροφικά δεδομένα από άτομα με διαγνωσμένα καρδιακά προβλήματα που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή μεταξύ 2009 και 2018 στις ΗΠΑ. Τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας είναι τα παρακάτω:

-Οι καρδιοπαθείς κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να αποβάλλουν το αλάτι από τη διατροφή τους.


-Οι ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα ωστόσο, καταναλώνουν διπλάσια ποσότητα αλατιού από αυτή που θα έπρεπε με βάση την ιατρική τους κατάσταση.

-Το υπερβολικό αλάτι μπορεί να εκτοξεύσει την πίεση του αίματος και την κατακράτηση υγρών, επιβάλλοντας χειρότερη βλάβη στην καρδιά.

Συγκεκριμένε, το νάτριο είναι επιζήμιο για τα αιμοφόρα αγγεία και επιβάλει στην καρδιά να εργάζεται σκληρότερα, κατά τους ερευνητές. Επιπλέον, η υπερβολική ποσότητα αλατιού ωθεί σε κατακράτηση υγρών και το γεγονός αυτό συνδέεται με την πρόκληση καρδιακής ανεπάρκειας. Σύμφωνα με τις διατροφικές οδηγίες των ΗΠΑ, οι ασθενείς με καρδιοπάθεια, οφείλουν να μετριάζουν την ποσότητα νατρίου σε 1.500mg, καθημερινά και οι υγιείς άνθρωποι σε λιγότερο από 2.300mg τη μέρα.

Στο μεταξύ, όπως έχει διαπιστωθεί από την ερευνητική κοινότητα, σε δείγμα 3.100 καρδιοπαθών, 9 στους 10(89%) κατανάλωναν περισσότερο από το συνιστώμενο ημερήσιο ανώτατο ημερήσιο όριο των 1.5οοmg. Στην πραγματικότητα οι καρδιοπαθείς προσλάμβαναν κατά μέσο όρο την ημέρα 3.096mg αλάτι, ελάχιστα χαμηλότερα από τον εθνικό μέσο όρο των 3.400mg, όπως έχει ήδη αναφερθεί από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Η μελέτη θα παρουσιαστεί την Κυριακή στο ετήσιο Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας ACC στην Ατλάντα. Τα ευρήματα είναι σε προκαταρκτικό στάδιο ακόμα. Αυτό που πρέπει να προσέχουν οι καρδιοπαθείς σύμφωνα με τους ερευνητές είναι η προετοιμασία γευμάτων χαμηλών σε νάτριο.

(Με πληροφορίες από ygeiamou. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί