Αλάτι: 9+1 χρήσεις του που δεν ξέρατε και θα σας λύσουν τα χέρια

Το αλάτι εκτός από τη μαγειρική, φαίνεται, όμως, ότι αποτελεί χρήσιμο συστατικό και αλλού, αφού σύμφωνα με το Salt Institute οι νοικοκυρές σε παλιότερες εποχές το χρησιμοποιούσαν σε καθημερινές δουλειές του σπιτιού ως φυσικό καθαριστικό, αλλά και ως βασικό συστατικό για την προσωπική φροντίδα τους.

Αυτό φυσικά συνέβαινε πριν την εμφάνιση των σημερινών καθαριστικών και προϊόντων περιποίησης αντίστοιχα. Μάλιστα, πολλές από αυτές τις χρήσεις εξακολουθούν να είναι πρακτικές και οικονομικές.

Δείτε λοιπόν 9 +1 χρήσεις του αλατιού εντός και εκτός σπιτιού

Καθαρίζει τους λεκέδες από κρασί

Ως γνωστόν, ο λεκές από κρασί είναι ένας από τους πιο δύσκολους και επίμονους λεκέδες. Ταμπονάρισε με χαρτί κουζίνας όσο γίνεται περισσότερο το λεκέ και έπειτα κάλυψε τον με αλάτι. Το αλάτι θα απορροφήσει τον υπόλοιπο λεκέ από το κρασί. Έπειτα ξέπλυνε με κρύο νερό, ή, αν πρόκειται για χαλί, τρίψτε αλάτι πάνω στο λεκέ και μετά σκούπιστε με την ηλεκτρική σκούπα.

Αλάτι για λαμπερά ρούχα

Σχεδόν κάθε απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων στην αγορά υπερηφανεύεται ότι διατηρεί τα χρώματα των ρούχων λαμπερά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ωστόσο υπάρχει και άλλος τρόπος: Πρόσθεσε μια πρέζα αλάτι στον κάδο του πλυντηρίου. Το αλάτι βοηθά ώστε να μένουν τα ρούχα λαμπερά και να «σφραγίζει» το χρώμα ώστε να μην ξεθωριάζει με τις επανειλημμένες πλύσεις.

Λεκέδες ιδρώτα

Ρίξτε 4 κουταλιές της σούπας αλάτι σε 250 γραμμάρια ζεστό νερό. Βρέξτε ένα σφουγγάρι και με αυτό τρίψτε τα σημεία του υφάσματος που έχουν λεκιάσει από τον ιδρώτα. Θα δείτε ότι οι λεκέδες θα εξαφανιστούν!

Γαριασμένα και κιτρινισμένα λευκά ρούχα

Δώστε πίσω το χαμένο λευκό στα γαριασμένα και κιτρινισμένα ασπρόρουχα με αυτό τον πολύ απλό τρόπο: Ρίξε σε μια λεκάνη με ζεστό νερό αλάτι και μαγειρική σόδα και μούλιασε τα ρούχα για τουλάχιστον 1 ώρα.

Λεκές από αίμα σε βαμβακερά και λινά υφάσματα

Εάν τρίψετε τον λεκέ από αίμα, ίσως να κάνετε χειρότερα τα πράγματα. Αντ’ αυτού, μουλιάστε τα βαμβακερά και λινά υφάσματα σε κρύο αλατόνερο και στη συνέχεια πλύνε τα στο χέρι με χλιαρό νερό και απορρυπαντικό.

Λεκέδες από μούχλα και σκουριά

Μουσκέψτε τους λεκέδες από μούχλα και σκουριά με μείγμα από φυσικό χυμό λεμονιού και αλάτι. Έπειτα, πλύντε το ύφασμα στο χέρι με απορρυπαντικό ή εναλλακτικά μπορείτε να το πλύνετε στο πλυντήριο ρούχων.

Καθαρίστε εύκολα λεκέδες από μπογιά

Βάλτε σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό ½ φλιτζάνι ξίδι και ½ φλιτζάνι αλάτι, και μούλιασε το ρούχο για τουλάχιστον 1 ώρα. Εάν δείτε ότι ο λεκές επιμένει, επαναλάβετε τη διαδικασία. Αν το ρούχο είναι χρωματιστό, προτιμήστε τοπικό καθάρισμα.

Ξεθωριασμένα χρώματα σε κουρτίνες και χαλιά

Πλύντε τις χρωματιστές κουρτίνες και χαλιά που έχουν ξεθωριάσει με αλατόνερο και θα δείτε να αποκτούν τη χαμένη ζωντάνια τους.

Για να μην στάζουν τα κεριά

Βουτήξτε τα καινούργια κεριά σε αλατόνερο για λίγες ώρες και άφησε τα να στεγνώσουν καλά πριν τα ανάψετε για πρώτη φορά. Έτσι, όταν καίγονται δεν θα στάζουν.

Διατητήστε φρέσκα τα λουλούδια στο βάζο

Μια ελάχιστη ποσότητα από αλάτι στο νερό του βάζου βοηθάει τα λουλούδια να διατηρηθούν φρέσκα για περισσότερο καιρό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσεις αλάτι για να καθαρίσεις τα ίχνη που αφήνουν το νερό και τα λουλούδια στο βάζο, τρίβοντας το με αλάτι, ή γεμίζοντας το βάζο με αλατόνερο, μετά αφήστε το για λίγη ώρα και ξεπλύνετε το με νερό.

(με πληροφορίες από healthstories. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί