• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άγχος υψηλής λειτουργικότητας: Τι είναι και με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται

Άγχος υψηλής λειτουργικότητας: Τι είναι και με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται

anxiety
Το άγχος επηρεάζει τη ζωή και την υγεία περισσότερο απ’ όσο πιστεύετε.

Όταν μιλάμε για ανθρώπους με άγχος υψηλής λειτουργικότητας αναφερόμαστε σε αυτούς που ενώ δείχνουν επιτυχημένοι και αποδοτικοί στο σχολείο, την εργασία ή το σπίτι, εσωτερικά βιώνουν μόνιμο άγχος.

Οι άνθρωποι αυτοί αναγκάζουν τους εαυτούς τους να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις, με το άγχος να βρίσκεται ως άλλη «δαμόκλειος σπάθη» πάνω από το κεφάλι τους.
Ο φόβος του τι μπορεί να συμβεί αν δεν κάνουν βήματα προς τα μπρος, αποτελεί γι’ αυτούς κινητήριο δύναμη. Κι επειδή συνήθως πρόκειται για ανθρώπους με υψηλούς στόχους, κανείς δεν σκέφτεται ότι κάτι δεν πάει καλά.

Mε ποια συμπτώματα εκδηλώνεται αυτή η μορφή άγχους.

Υπερβολική ανησυχία: Είναι φυσιολογικό να περνάτε σύντομες περιόδους ανησυχίας, αν συμβαίνει όμως για 15 ή περισσότερες μέρες τον μήνα για έξι μήνες ή περισσότερο, πάσχετε από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.

Αδυναμία ελέγχου του άγχους: Αν και γνωρίζουν ποιες τεχνικές θα τους βοηθήσουν να ηρεμήσουν (βαθιές αναπνοές, «μαγικές» φράσεις κλπ.) ζουν με τις ανησυχίες τους σε καθημερινή βάση. Οι άνθρωποι με άγχος υψηλής λειτουργικότητας σπάνια επιτρέπουν στους εαυτούς τους να ζητήσουν βοήθεια ή να παραδεχτούν ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ποτέ δεν είναι ικανοποιημένοι: Θέτουν υψηλά στάνταρ και αισθάνονται μόνιμα πίεση για να επιτύχουν τους στόχους τους. Είναι φιλόδοξοι και τελειομανείς και θέλουν να κάνουν τα πράγματα με τον δικό τους τρόπο

Το άγχος επηρεάζει τη ζωή τους: Δυσκολεύονται να νιώσουν ασφάλεια και να αντλήσουν ικανοποίηση από την εργασία και τις σχέσεις με συνεργάτες, συντρόφους και φίλους. Επιφανειακά δείχνουν ήρεμοι και πειθαρχημένοι, αλλά μέσα τους ζουν ένα δράμα που επηρεάζει την ποιότητα της ζωής τους.

Προβλήματα ύπνου: Είναι συνηθισμένο τα άτομα αυτά να δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή να έχουν ανήσυχο ύπνο. Ο λόγος είναι ότι το νευρικό τους σύστημα υπερλειτουργεί. Ένα άλλο σύμπτωμα είναι ότι τρομάζουν με το παραμικρό, π.χ. με τη σειρήνα ενός ασθενοφόρου ή το χτύπημα της πόρτας.

Αδυναμία συγκέντρωσης: Τα προβλήματα συγκέντρωσης συμβαδίζουν με το άγχος. Για παράδειγμα δεν μπορείτε να εστιάσετε στη δουλειά ή να ολοκληρώσετε ένα βιβλίο. Ο λόγος είναι ότι ανησυχείτε για το μέλλον αντί η προσοχή σας να είναι στραμμένη σε ό,τι πρέπει να κάνετε τώρα.

Ευερεθιστότητα και ένταση: Όταν κάποιος ζει με άγχος, δίνει σημασία σε μικρά πράγματα, δεν έχει υπομονή, διαρκώς γκρινιάζει. Εκτός από την πνευματική και συναισθηματική ένταση, νιώθει επίσης σφιγμένους τους μυς του σώματός του και μια γενική δυσκαμψία.

thehealthy/ photo pexels

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.