Επιπλέον, το χρόνιο στρες αυξάνει την εσωτερική φλεγμονή στον οργανισμό, με συνέπεια να επιδεινώνει ή να προκαλεί εξάρσεις στις φλεγμονώδεις δερματοπάθειες, όπως το έκζεμα, η ψωρίαση και η ροδόχρους ακμή.
Μπορεί επίσης να αναζωπυρώσει λοιμώξεις όπως:
ο επιχείλιος έρπης
η δερματίτιδα ή ακόμα και αυτοάνοσες δερματικές παθήσεις (π.χ. λεύκη).
Το άγχος, επηρεάζει και στο ανοσοποιητικό σύστημα, διεγείροντας τη δραστηριότητά του. Αυτό έχει ως συνέπεια να γίνεται πιο αντιδραστικό και πιο ευαίσθητο το δέρμα, με επακόλουθο να εμφανίζονται πιο συχνά εξανθήματα, κοκκινίλες ή και κνίδωση.
Το άγχος, μπορεί ακόμα να επηρεάσει αρνητικά και την αισθητική εμφάνιση του δέρματος. Μεταξύ άλλων ευνοεί την ξηροδερμία επειδή μειώνει την ικανότητα του δέρματος να κατακρατά υγρασία και ευνοεί τις «σακούλες» κάτω από τα μάτια.
Σαν να μην ήταν αυτά αρκετά, όταν είναι χρόνιο μπορεί να γεράσει πρόωρα το δέρμα, καθώς οι ορμόνες του διασπούν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, επεμβαίνοντας έτσι στην ανάπλαση του δέρματος.
Άγχος: Πώς βλάπτει τα μαλλιά και τα νύχια
Εξίσου ευάλωτα είναι και τα μαλλιά και τα νύχια μας. Τα μαλλιά χρειάζονται ιχνοστοιχεία, όπως π.χ. το μαγνήσιο και το μαγγάνιο για να είναι υγιή και δυνατά.
Ένας άλλος κίνδυνος είναι η απώλεια των μαλλιών. Η τριχόπτωση λόγω στρες συνήθως χρειάζεται έξι έως εννέα μήνες για να αντιστραφεί, αλλά μερικές φορές τα χαμένα μαλλιά χρειάζονται περισσότερο καιρό για να ξαναβγούν.
Σε όσους έχουν προδιάθεση, υπάρχει επίσης σοβαρό ενδεχόμενο να γκριζάρουν τα μαλλιά από το έντονο στρες, λόγω των ελεύθερων ριζών οξυγόνου που παράγονται με ταχύτερο ρυθμό.
Ανοσία στο άγχος δεν έχουν ούτε τα -κατά τα άλλα σκληρά- νύχια. Για να είναι υγιή, χρειάζονται πρωτεΐνες, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και άλλα συστατικά.
Αντιμετώπιση
Για να προστατευθείτε, όσο είναι δυνατό, από αυτούς τους κινδύνους, καλό είναι να φροντίζετε καθημερινά το δέρμα σας, να γυμνάζεστε τακτικά, να κοιμάστε 7-8 ώρες καθημερινά, να καταναλώνετε υγιεινά και ισορροπημένα γεύματα και φυσικά να ενυδατώνεστε επαρκώς.
(με πληροφορίες από healhstories. gr / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- «Βουίζει» ο πλανήτης: Αυτή είναι η τακτική του Τραμπ! Έτσι δεν πρόκειται να πετύχει
- Κινέζοι απελευθερώνουν ρομπότ δεινόσαυρους με τεχνητή νοημοσύνη! BINTEO
- Το ανθρωποειδές ρομπότ που κάνει όλες τις δουλειές του σπιτιού..αλλά διχάζει, vid
- Κ. Δημογλίδου για Βορίζια: «Οι δυνάμεις της αστυνομίας θα παραμείνουν για όσο χρόνο χρειαστεί»
- Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Σορός άνδρα εντοπίστηκε σε κατάσβεσης πυρκαγιάς στην Κάτω Τούμπα
- Aφιερωμένα στη σχέση της πόλης με τη θάλασσα τα εγκαίνια της έκθεσης «Thessaloniki Boat & Fishing Show»
- Η Ελλάδα Τιμώμενη Χώρα στην 44η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Σάρτζα στην Αραβία
- Η Νιγηρία θα καλωσορίσει την βοήθεια των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση ισλαμιστών ανταρτών
- Ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου κάλεσε τη Νότια Κορέα για συνεργασία στις αλυσίδες εφοδιασμού
- Τραγικό θάνατο βρήκαν 2 φίλοι στη Φθιώτιδα: Σκοτώθηκαν τα ξημερώματα σε τροχαίο









