9 τοξικά πράγματα που χρησιμοποιείτε κάθε μέρα

2021-05-05_093239
Στην καθημερινότητα σας χρησιμοποιείτε περισσότερες τοξικές ουσίες, από όσες μπορείτε να φανταστείτε.

Από τη κουζίνα σας μέχρι τον υπνοδωμάτιο σας μπορεί να έρχεστε σε επαφή με πολλές χημικές ουσίες.

Αρώματα
Μια μελέτη από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος διαπίστωσε ότι μπορεί να βρεθούν επικίνδυνες χημικές ουσίες στα αρώματα. Οι ουσίες, όπως βενζαλδεϋδη, καμφορά, οξικός αιθυλεστέρας, οξικός βενζυλεστέρας, λιναλοόλη, ακετόνη και χλωριούχο μεθυλένιο, όταν τις εισπνεύσετε μπορεί να σας προκαλέσουν ζάλη, ναυτία, υπνηλία, ερεθισμό στο λαιμό, στα μάτια, στο δέρμα και πονοκεφάλους.

Πλαστικά τάπερ
Δυστυχώς τα πλαστικά τάπερ δεν κάνουν καλό στην υγεία. Περιέχουν μια ουσία που αποκαλείται BPA η οποία είναι καρκινογόνα. Αποφύγετε να βάζετε πλαστικά τάπερ σε φούρνο μικροκυμάτων ή να τα αφήνετε στον ήλιο γιατί αυτή η ουσία απελευθερώνεται ακόμα πιο έντονα σε ζεστό περιβάλλον. Αντικαταστήστε τα με γυάλινα.

Στρώματα
Πολλά στρώματα έχουν υψηλά επίπεδα δυνητικά επιβλαβών ουσιών, που ονομάζονται PBDE. Πολλά προβλήματα υγείας συνδέονται με την έκθεση σε PBDE και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, δεδομένου ότι περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας στο κρεβάτι. Οι PBDE, έχουν απαγορευτεί στον Καναδά και σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, οπότε είναι μια καλή ιδέα να ελέγξετε το στρώμα σας. Αν έχει υψηλά επίπεδα αυτής της τοξικής ουσίας, είναι μια καλή ευκαιρία να το αλλάξετε.

Αρωματικά χώρου
Όπως και τα προϊόντα καθαρισμού, έτσι και τα αποσμητικά χώρου, όταν χρησιμοποιούνται υπερβολικά ή σε μη αεριζόμενο μέρος απελευθερώνουν τοξικές ουσίες. Απλά βεβαιωθείτε, ότι το σπίτι σας αερίζεται καλά .

Προϊόντα καθαρισμού
Πιθανώς γνωρίζετε, ότι πολλά προϊόντα καθαρισμού που χρησιμοποιείτε καθημερινά έχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια που δεν έχουν τοξικά ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικά προϊόντα, όπως σόδα ή λεμόνι και ζεστό νερό, τα οποία καθαρίζουν το ίδιο καλά.

Καλλυντικά
Συνήθως χρησιμοποιούμε αρκετά είδη καλλυντικών καθημερινά, τα περισσότερα έχουν τοξικές ουσίες, που μπορεί να γίνουν επιβλαβείς. Μια καλή ιδέα είναι να ψάχνετε για καλλυντικά που να είναι απαλλαγμένα από συνθετικά αρώματα ή να είναι κατασκευασμένα από φυσικά συστατικά.

Οι κουρτίνες του ντους
Οι φθαλικές ενώσεις χρησιμοποιούνται μερικές φορές, για να μαλακώσουν το πλαστικό στις κουρτίνες του ντους. Αυτές οι ενώσεις έχουν συνδεθεί με πρόκληση επιβλαβών επιπτώσεων στα παιδιά και επηρεάζουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως τη μάθηση και τη μνήμη.

Εντομοκτόνα
Είναι γνωστό ότι τα εντομοκτόνα είναι επιβλαβή για την υγεία, και πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τους σε κλειστούς χώρους. Έρευνες έχουν συνδέσει τα εντομοκτόνα με νευρολογικές βλάβες στα παιδιά.

Οι υπολογιστές
Όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές έχουν επικίνδυνα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, τα οποία μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία σας. Ενώ είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι δεν υπάρχουν πειστικά επιστημονικά στοιχεία που να συνδέουν φορητούς και επιτραπέζιους υπολογιστές με ασθένειες, καλό είναι που και που να κάνουμε μια ψηφιακή αποτοξίνωση.

jenny/ photo pexels

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.