7 χρόνια πριν από τη διάγνωση – Οι επιστήμονες της Οξφόρδης βρήκαν το κλειδί για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου

Οι επιστήμονες εντόπισαν 618 πρωτεΐνες που σχετίζονται με 19 τύπους καρκίνου, ανιχνεύσιμες σε διάστημα επτά ετών πριν από τη διάγνωση του καρκίνου.

Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να επιτρέψει την έγκαιρη ανίχνευση και στρατηγικές προληπτικής θεραπείας, μετατοπίζοντας την εστίαση από τη θεραπεία στην πρόληψη. Με περισσότερες από 300.000 περιπτώσεις καρκίνου που έχουν αναλυθεί, η έρευνα στοχεύει να αναπτύξει στοχευμένες θεραπείες που θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στη φροντίδα του καρκίνου εστιάζοντας στις πρωτεΐνες που επηρεάζουν τον κίνδυνο και την ανάπτυξη καρκίνου.

Δύο μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από την Cancer Research UK και διεξήχθησαν από την Oxford Population Health εντόπισαν πρωτεΐνες του αίματος που θα μπορούσαν ενδεχομένως να προειδοποιήσουν τα άτομα για την παρουσία καρκίνου έως και επτά χρόνια πριν τη διάγνωσή του. Οι ερευνητές εντόπισαν 618 πρωτεΐνες που σχετίζονται με 19 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων 107 πρωτεϊνών σε άτομα των οποίων τα δείγματα αίματος συλλέχθηκαν τουλάχιστον επτά χρόνια πριν από τη διάγνωση του καρκίνου.

Η ομάδα ανακάλυψε ότι αυτές οι πρωτεΐνες θα μπορούσαν να εμπλέκονται στα πιο πρώιμα στάδια του καρκίνου, όπου θα μπορούσε να προληφθεί.

Πιστεύουν ότι ορισμένες από αυτές τις πρωτεΐνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση του καρκίνου πολύ νωρίτερα από ό,τι είναι σήμερα δυνατό. Στο μέλλον, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία της νόσου σε πολύ πρώιμο στάδιο ή στην αποτροπή της εντελώς.

Μεθοδολογία Μελέτης και Αρχικά Ευρήματα
Η Cancer Research UK χρηματοδοτεί ερευνητές για να αναζητήσουν τα πρώτα σημάδια καρκίνου ως μέρος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της για την πρόληψη του καρκίνου μέσω της έρευνας. Σε αυτές τις μελέτες, η ομάδα χρησιμοποίησε μια ισχυρή τεχνική που ονομάζεται πρωτεομική. Η Proteomics επιτρέπει στους επιστήμονες να αναλύσουν ένα μεγάλο σύνολο πρωτεϊνών σε δείγματα ιστών σε ένα μόνο χρονικό σημείο, για να δουν πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να βρουν σημαντικές διαφορές στις πρωτεΐνες μεταξύ διαφορετικών δειγμάτων ιστού.

Στην πρώτη μελέτη, οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος από την UK Biobank που ελήφθησαν από περισσότερα από 44.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 4.900 ατόμων που στη συνέχεια είχαν διάγνωση καρκίνου.

Χρησιμοποιώντας πρωτεομική, η ομάδα ανέλυσε ένα σύνολο 1.463 πρωτεϊνών από ένα μόνο δείγμα αίματος από κάθε άτομο. Συνέκριναν τις πρωτεΐνες των ανθρώπων που είχαν και δεν διαγνώστηκαν με καρκίνο για να αναζητήσουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους και να ανακαλύψουν ποιες συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου. Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης 182 πρωτεΐνες που διέφεραν στο αίμα τρία χρόνια πριν από τη διάγνωση του καρκίνου.

Στη δεύτερη μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν γενετικά δεδομένα από περισσότερες από 300.000 περιπτώσεις καρκίνου για να κάνουν μια βαθιά κατάδυση στα οποία οι πρωτεΐνες του αίματος εμπλέκονται στην ανάπτυξη καρκίνου και θα μπορούσαν να στοχευθούν σε νέες θεραπείες.

Οι ερευνητές βρήκαν 40 πρωτεΐνες στο αίμα που επηρέασαν τον κίνδυνο κάποιου να εμφανίσει 9 διαφορετικούς τύπους καρκίνου. Ενώ η αλλαγή αυτών των πρωτεϊνών μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τις πιθανότητες να αναπτύξει κάποιος καρκίνο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Ωστόσο, η ομάδα τόνισε ότι θα χρειαστεί να κάνει περαιτέρω έρευνα για να μάθουν τον ακριβή ρόλο που παίζουν αυτές οι πρωτεΐνες στην ανάπτυξη καρκίνου, ποιες από τις πρωτεΐνες είναι οι πιο αξιόπιστες προς εξέταση, ποιες δοκιμές θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για την ανίχνευση των πρωτεϊνών στο κλινική και ποια φάρμακα θα μπορούσαν να στοχεύσουν αυτές τις πρωτεΐνες.

Απόψεις εμπειρογνωμόνων και μελλοντικές κατευθύνσεις
Ο Δρ Keren Papier, Ανώτερος Διατροφικός Επιδημιολόγος στο Oxford Population Health και από κοινού πρώτος συγγραφέας της πρώτης μελέτης, δήλωσε: «Για να σώσουμε περισσότερες ζωές από τον καρκίνο, πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τι συμβαίνει στα πρώτα στάδια της νόσου. Δεδομένα από χιλιάδες άτομα με καρκίνο έχουν αποκαλύψει πραγματικά συναρπαστικές ιδέες για το πώς οι πρωτεΐνες στο αίμα μας μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Τώρα πρέπει να μελετήσουμε σε βάθος αυτές τις πρωτεΐνες για να δούμε ποιες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αξιόπιστα για την πρόληψη».

Ο Δρ Joshua Atkins, Ανώτερος Γονιδιωματικός Επιδημιολόγος στο Oxford Population Health και από κοινού πρώτος συγγραφέας της πρώτης μελέτης, είπε: «Τα γονίδια με τα οποία γεννιόμαστε και οι πρωτεΐνες που παράγονται από αυτά, έχουν τεράστια επιρροή στον τρόπο με τον οποίο ξεκινά και αναπτύσσεται ο καρκίνος. Χάρη στους χιλιάδες ανθρώπους που έδωσαν δείγματα αίματος στην UK BioBank, χτίζουμε μια πολύ πιο ολοκληρωμένη εικόνα του πώς τα γονίδια επηρεάζουν την ανάπτυξη του καρκίνου για πολλά χρόνια».

Ο Δρ Karl Smith-Byrne, Ανώτερος Μοριακός Επιδημιολόγος στο Oxford Population Health και ανώτερος συγγραφέας της πρώτης εργασίας και πρώτος συγγραφέας της δεύτερης μελέτης, είπε: «Έχουμε προβλέψει πώς το σώμα μπορεί να ανταποκριθεί σε φάρμακα που στοχεύουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων πολλών πιθανές παρενέργειες. Πριν πραγματοποιηθούν οποιεσδήποτε κλινικές δοκιμές, έχουμε κάποιες πρώιμες ενδείξεις για το ποιες πρωτεΐνες μπορεί να αποφύγουμε να στοχεύσουμε λόγω ανεπιθύμητων παρενεργειών. Αυτή η έρευνα μας φέρνει πιο κοντά στο να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τον καρκίνο με στοχευμένα φάρμακα – κάποτε θεωρούσαμε αδύνατο αλλά τώρα πολύ πιο εφικτό».

Η καθηγήτρια Ruth Travis, Senior Molecular Epidemiologist στο Oxford Population Health και ανώτερη συγγραφέας και των δύο μελετών, δήλωσε: «Για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τον καρκίνο, πρέπει να κατανοήσουμε τους παράγοντες που οδηγούν τα πρώτα στάδια της ανάπτυξής του. Αυτές οι μελέτες είναι σημαντικές επειδή παρέχουν πολλές νέες ενδείξεις για τα αίτια και τη βιολογία των πολλαπλών καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών για το τι συμβαίνει χρόνια πριν από τη διάγνωση ενός καρκίνου. Τώρα έχουμε τεχνολογία που μπορεί να εξετάσει χιλιάδες πρωτεΐνες σε χιλιάδες περιπτώσεις καρκίνου, προσδιορίζοντας ποιες πρωτεΐνες έχουν ρόλο στην ανάπτυξη συγκεκριμένων καρκίνων και ποιες μπορεί να έχουν επιπτώσεις που είναι κοινές σε πολλούς τύπους καρκίνου».

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας στο Cancer Research UK, Δρ Iain Foulkes, δήλωσε: «Η πρόληψη του καρκίνου σημαίνει να προσέχουμε τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου. Αυτό σημαίνει εντατική, επίπονη έρευνα για την εύρεση των μοριακών σημάτων στα οποία πρέπει να δώσουμε τη μεγαλύτερη προσοχή. Οι ανακαλύψεις από αυτή την έρευνα είναι το κρίσιμο πρώτο βήμα για την προσφορά προληπτικών θεραπειών που είναι η απόλυτη οδός για να χαρίσουμε στους ανθρώπους μεγαλύτερη, καλύτερη ζωή, απαλλαγμένα από τον φόβο του καρκίνου».

photo: freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί