5 ανεπαίσθητες συμπεριφορές που θα σας κάνουν να καταλάβετε αν σας λένε ψέματα

Όλοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε καλοί στο να ανιχνεύουμε τα ψέματα. Η πραγματικότητα δείχνει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα τόσο απλό. Πολλές φορές εκείνοι που λένε ψέματα καταφέρνουν να τα καλύψουν με ιστορίες που εφευρίσκουν και πειστικά άλλοθι.


Όσο πειστικά όμως και αν λέει κάποιος ψέματα, πάντα θα τoν προδίδουν ορισμένα ανεπαίσθητα σημάδια. Υπάρχουν χαρακτηριστικές συμπεριφορές που είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικές, αν και συχνά τις παραβλέπουμε.

Τα 5 σημάδια που μαρτυρούν ότι κάποιος μπορεί να σας λέει ψέματα


Αφύσικη γλώσσα σώματος
Ιστορίες με υπερβολικές λεπτομέρειες
Αλλαγές στον τόνο της φωνής
Αποφυγή ξεκάθαρων απαντήσεων
Επανάληψη ερωτήσεων πριν από την απάντηση


Αφύσικη γλώσσα σώματος
Η επικοινωνία δεν γίνεται μόνο με λέξεις. Συχνά, το σώμα αποκαλύπτει όσα δεν θέλουμε να πούμε, ή σε κάποιες περιπτώσεις, προσπαθούμε να κρύψουμε. Όσοι λένε ψέματα πασχίζουν να εναρμονίσουν το σώμα με τις λέξεις. Ενώ λένε μια πειστική ιστορία, οι κινήσεις και τα στοιχεία του σώματος τους λένε κάτι άλλο.

Όσοι λένε ψέματα μπορεί να αποφεύγουν την οπτική επαφή, να είναι υπερβολικά νευρικοί, ή να έχουν αμυντική στάση σώματος, σταυρώνοντας χέρια και πόδια. Συχνά επίσης, πιάνουν το πρόσωπό τους, προσπαθώντας υποσυνείδητα για να κρύψουν το ψέμα που έχουν πει. Αν έχετε αμφιβολίες για την εντιμότητα κάποιου, κρατήστε ανοιχτά τα μάτια στα μη γλωσσικά στοιχεία, καθώς μπορεί ν’ αποκαλύψουν περισσότερα από τις λέξεις.

Ιστορίες με υπερβολικές λεπτομέρειες
Παραδόξως, όσοι λένε ψέματα συνήθως δεν λένε απλές ιστορίες. Αντίθετα, αφηγούνται ιστορίες με πολλές λεπτομέρειες, προσπαθώντας να δώσουν αληθοφάνεια στα ψέματα. Όταν κάποιος είναι ειλικρινής, συνήθως αφηγείται τα γεγονότα με άμεσο τρόπο, εστιάζοντας στα βασικά σημεία. Αν ωστόσο κάποιος λέει υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες, αυτό μπορεί να μαρτυρά προσπάθεια κάλυψης της ανειλικρίνειας.

Βέβαια, ενδέχεται κάποιος να είναι από τη φύση του φλύαρος, όμως η αναπάντεχη εξιστόρηση λεπτομερειών μπορεί να είναι αφορμή για αμφισβήτηση. Έχετε το νου σας για αυτό το προειδοποιητικό σημάδι. Όταν οι άνθρωποι δίνουν πολλές παραπάνω λεπτομέρειες απ’ όσες χρειάζεται, μπορεί αυτό να είναι σημάδι συγκάλυψης της ιστορίας που έχουν σκαρφιστεί.

Αλλαγές στον τόνο της φωνής


Όταν λέμε ψέματα, τα επίπεδα της έντασης αυξάνονται, προκαλώντας σωματικές αλλαγές. Μία από τις αλλαγές αυτές, είναι στη φωνή. Η αλλαγή αποδίδεται στην κατάσταση «πάλης ή φυγής» στην οποία μπαίνει το σώμα, αυξάνοντας τους καρδιακούς παλμούς και σφίγγοντας τις φωνητικές χορδές. Το αποτέλεσμα είναι, η φωνή να βγαίνει υψηλότερη απ’ ό,τι συνήθως. Πρόκειται για μία αρχέγονη ανθρώπινη απόκριση σε απειλητικές συνθήκες.

Όταν λέμε ψέματα, τα επίπεδα της έντασης της φωνής ανεβαίνουν. Η προσπάθεια να πείσουμε με το ψέμα προσδίδει ένταση στη φωνή μας, κάτι που ανιχνεύει εύκολα ένας οξυδερκής ακροατής. Όταν παρατηρείτε αλλαγές στη φωνή ενός συνομιλητή, με αυτή να γίνεται αφύσικα υψηλή, είναι πιθανό να κατασκευάζει μία φανταστική ιστορία. Σε συνδυασμό με άλλα σημάδια, μπορείτε να καταλάβετε πολλά.

Αποφυγή ξεκάθαρων απαντήσεων
Η αποφυγή σαφών απαντήσεων είναι ένα από τα συχνότερα σημάδια ότι ο συνομιλητής αποφεύγει να πει την αλήθεια, περιστρέφεται γύρω απ’ το θέμα, εκτρέπεται ή απαντά με ερώτηση.

Αν κάποιος ρωτήσει τον άλλον αν τού έχει πάρει κάτι και εκείνος αποκριθεί «γιατί να το πάρω;», αντί απλώς να πει «όχι», μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι.

Είναι συχνό φαινόμενο εκείνοι που λένε ψέματα να ακολουθούν τακτικές ώστε να κερδίζουν χρόνο για να επινοήσουν μία ιστορία ή να εκτρέψουν την προσοχή από την ανειλικρίνειά τους. Αν κάποιος κατ’ εξακολούθηση αποφεύγει τις σαφείς απαντήσεις, αυτό μπορεί να μαρτυρά βαθύτερα προβλήματα.

Επανάληψη ερωτήσεων πριν από την απάντηση
Η επανάληψη της ερώτησης, προτού απαντηθεί, μπορεί να σημαίνει απλώς ότι ο συνομιλητής δεν άκουσε καθαρά. Μπορεί ωστόσο να είναι ένα ανεπαίσθητο σημάδι ότι ο συνομιλητής καθυστερεί, σκεπτόμενος ένα πιστευτό ψέμα.

Αν ένας άνθρωπος ρωτά: «τελείωσες με την εργασία» και ο συνομιλητής αποκρίνεται «αν τελείωσα με την εργασία; λοιπόν,…» , και μετά απαντά κανονικά, αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένα σημάδι ανειλικρίνειας. Έχετε λοιπόν τ’ αυτιά σας ανοιχτά για τυχόν ανούσιες επαναλήψεις γιατί μπορεί να μαρτυρούν ένα ψέμα.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί