3 από τις χειρότερες τροφικές αλλεργίες που μπορεί να έχει κανείς

Οι τροφικές αλλεργίες που κάνουν τη ζωή μας εξαιρετικά περίπλοκη.

Οι τροφικές αλλεργίες είναι δύσκολες – είτε τις έχουμε οι ίδιοι, είτε κάποιος γνωστός μας, γνωρίζουμε πόσο μπορούν να μας περιορίσουν αλλά και πόσο πρέπει να προσέχουμε. Ορισμένες είναι εύκολα διαχειρίσιμες, άλλες είναι προσωρινές κι άλλες διαρκούν για πάντα, όμως όλες τους είναι εξίσου ενοχλητικές.

Παρακάτω, θα δούμε τις πιο σοβαρές μορφές τους, οι οποίες κάνουν τη ζωή μας εξαιρετικά περίπλοκη.

Φιστίκια

Η αλλεργία στα φιστίκια είναι μία από τις πιο γνωστές. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, ανάμεσά τους η αναφυλαξία, η οποία επηρεάζει όλο το σώμα, κυριολεκτικά μας κόβει την ανάσα και ρίχνει τη πίεση του αίματος, οδηγώντας σε απώλεια των αισθήσεων.

Σύμφωνα με έρευνα, περίπου το 20% των παιδιών ξεπερνά τη συγκεκριμένη αλλεργία καθώς μεγαλώνει, ενώ παιδίατροι συστήνουν στους γονείς να μη δίνουν φιστίκια στα νήπια της οικογένειας, προκειμένου να μην προκληθεί αλλεργικό σοκ. Άλλοι, υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο να τα τρώνε από πολύ μικρή ηλικία, προκειμένου να μη γίνουν αλλεργικά – σαν εμβόλιο που εισάγει στο σώμα μας τον ιό, προκειμένου να αναπτύξουμε ανοσία.

Αυγά

Η αλλεργία στα αυγά δεν είναι εύκολη υπόθεση, κυρίως επειδή δεν έχει μία μορφή. Επειδή οι πρωτεΐνες του κρόκου διαφέρουν από εκείνες που περιέχει το ασπράδι, είναι πιθανό να είμαστε αλλεργικοί σε ένα από τα δύο, ή και τα δύο.
Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά συνηθισμένο, με το 66% των παιδιών να την ξεπερνά μέχρι την ηλικία των 5.

Σουσάμι

Εδώ έχουμε μία πιο σπάνια αλλεργία, η οποία είναι ιδιαίτερα ενοχλητική διότι πολλά προϊόντα περιέχουν σουσάμι, χωρίς να αναγράφουν τη συγκεκριμένη λέξη στα συστατικά τους – το ταχίνι, για παράδειγμα. Συνήθως κρατά για μια ζωή, με μόλις το 20% των παιδιών που γεννιούνται μ’ αυτήν, να την ξεπερνά.

(jenny. gr / photo: pixabay)

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί