13χρονο παιδί θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου! «Δεν ξέρω άλλη περίπτωση σαν αυτόν»

Όταν ο Λούκας διαγνώστηκε με έναν σπάνιο τύπο όγκου στον εγκέφαλο σε ηλικία έξι ετών, δεν υπήρχε αμφιβολία για την πρόγνωση.

Ο Γάλλος γιατρός Ζακ Γκριλ συγκινείται όταν θυμάται ότι έπρεπε να πει στους γονείς του Λούκας ότι ο γιος τους επρόκειτο να πεθάνει.

Ωστόσο, επτά χρόνια μετά, ο Λούκας είναι πλέον 13 ετών και δεν έχει μείνει κανένα ίχνος του όγκου που είχε στον εγκέφαλό του.

Το αγόρι από το Βέλγιο είναι το πρώτο παιδί στον κόσμο που θεραπεύτηκε από γλοίωμα του εγκεφαλικού στελέχους, έναν ιδιαίτερα βάναυσο καρκίνο, σύμφωνα με τους ερευνητές που το θεράπευσαν.

«Ο Λούκας κέρδισε όλες τις πιθανότητες» για να επιβιώσει, είπε ο Γκριλ, επικεφαλής του προγράμματος όγκων εγκεφάλου στο κέντρο καρκίνου Gustave Roussy στο Παρίσι.

Ο όγκος, ο οποίος έχει την πλήρη ονομασία διάχυτο εγγενές ποντινό γλοίωμα (DIPG), διαγιγνώσκεται κάθε χρόνο σε περίπου 300 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε έως και 100 στη Γαλλία.

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Παιδικού Καρκίνου την Πέμπτη, η ιατρική κοινότητα επαίνεσε την πρόοδο που σημαίνει ότι το 85 τοις εκατό των παιδιών πλέον επιβιώνουν περισσότερα από πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση του καρκίνου.

Αλλά η προοπτική για τα παιδιά με τον όγκο DIPG παραμένει ζοφερή – τα περισσότερα δεν ζουν ούτε ένα χρόνο μετά τη διάγνωση. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο το 10 τοις εκατό ζούσαν δύο χρόνια μετά.

Η ακτινοθεραπεία μπορεί μερικές φορές να επιβραδύνει την ταχεία πορεία του επιθετικού όγκου, αλλά κανένα φάρμακο δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό εναντίον του.

Καμία άλλη περίπτωση σαν αυτόν


Ο Λούκας και η οικογένειά του ταξίδεψαν από το Βέλγιο στη Γαλλία για να γίνει ένας από τους πρώτους ασθενείς που θα συμμετείχαν σε δοκιμή, με πιθανά νέα φάρμακα για το DIPG.

Από την αρχή, ο Λούκας ανταποκρίθηκε έντονα στο αντικαρκινικό φάρμακο, το οποίο του χορηγήθηκε τυχαία.

«Με μια σειρά μαγνητικής τομογραφίας, παρακολούθησα τον όγκο να εξαφανίζεται εντελώς», είπε ο Γκριλ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Όμως ο γιατρός δεν τόλμησε να σταματήσει το θεραπευτικό σχήμα – τουλάχιστον μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο, όταν ο Λούκας αποκάλυψε ότι δεν έπαιρνε πλέον τα φάρμακα έτσι κι αλλιώς.

«Δεν ξέρω καμία άλλη περίπτωση σαν αυτόν στον κόσμο», είπε ο Γκριλ.

Το γιατί ακριβώς ο Λούκας ανάρρωσε τόσο πλήρως και πώς η περίπτωσή του θα μπορούσε να βοηθήσει άλλα παιδιά σαν αυτόν στο μέλλον, μένει να φανεί.

Άλλα επτά παιδιά στη δοκιμή επέζησαν χρόνια μετά τη διάγνωση, αλλά μόνο ο όγκος του Λούκας εξαφανίστηκε εντελώς.

Ο λόγος που αυτά τα παιδιά ανταποκρίθηκαν στα φάρμακα, ενώ άλλα όχι, ήταν πιθανό να οφείλεται στις «βιολογικές ιδιαιτερότητες» των μεμονωμένων όγκων τους, είπε ο Γκριλ.

«Ο όγκος του Λούκας είχε μια εξαιρετικά σπάνια μετάλλαξη που πιστεύουμε ότι έκανε τα κύτταρά του πολύ πιο ευαίσθητα στο φάρμακο», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές μελετούν τις γενετικές ανωμαλίες των όγκων των ασθενών καθώς και τη δημιουργία « οργανοειδών » όγκου, τα οποία είναι μάζες κυττάρων που παράγονται στο εργαστήριο.

«Η περίπτωση του Λούκας προσφέρει πραγματική ελπίδα», είπε η Marie-Anne Debily, ερευνήτρια που επιβλέπει τις εργαστηριακές εργασίες.

«Θα προσπαθήσουμε να αναπαράγουμε in vitro τις διαφορές που έχουμε εντοπίσει στα κύτταρά του», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ομάδα θέλει να αναπαράγει τις γενετικές του διαφορές στα οργανοειδή για να δει εάν ο όγκος μπορεί στη συνέχεια να εξοντωθεί τόσο αποτελεσματικά όσο ήταν στον Λούκας.

Εάν αυτό λειτουργήσει, «το επόμενο βήμα θα είναι να βρεθεί ένα φάρμακο που έχει την ίδια επίδραση στα καρκινικά κύτταρα με αυτές τις κυτταρικές αλλαγές», είπε ο Debily.

Ενώ οι ερευνητές είναι ενθουσιασμένοι με αυτό το νέο προβάδισμα, προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε πιθανή θεραπεία είναι ακόμη πολύ μακριά.

«Κατά μέσο όρο, χρειάζονται 10-15 χρόνια από το πρώτο βήμα για να γίνει φάρμακο – είναι μια μακρά και χρονοβόρα διαδικασία», είπε ο Grill.

Ο David Ziegler, παιδοογκολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, είπε ότι το τοπίο για το DIPG έχει αλλάξει δραματικά την τελευταία δεκαετία.

Οι ανακαλύψεις στο εργαστήριο, η αυξημένη χρηματοδότηση και οι δοκιμές όπως το BIOMEDE με κάνουν “να έχω πειστεί ότι σύντομα θα ανακαλύψουμε ότι είμαστε σε θέση να θεραπεύσουμε ορισμένους ασθενείς”, δήλωσε ο Ziegler στο Γαλλικό Πρακτορείο.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί