• Αρχική
  • Άρθρα
  • Υπογράφηκε η συμφωνία για 6 νέα υποβρύχια μεταξύ TKMS, Γερμανίας και Νορβηγίας

Υπογράφηκε η συμφωνία για 6 νέα υποβρύχια μεταξύ TKMS, Γερμανίας και Νορβηγίας

Η Νορβηγία επιθυμούσε τη ναυπήγηση 4 νέων υποβρυχίων για το στόλο υποβρυχίων της έχοντας επιλέξει τα U-212 CD με το CD=Common Design για την ανανέωση του στόλου της ενώ η Γερμανία επιθυμούσε τη ναυπήγηση 2 υποβρυχίων για το δικό της στόλο της ίδιας κλάσης.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι δύο χώρες ήθραν σε συνεννόηση για να γίνει μία σύμπραξη μεταξύ τους για τη  ναυπήγηση και των 6 υποβρυχίων του τύπου με κοινή γραμμή παραγωγής ώστε να εξυπηρετηθούν και οι δύο πλευρές και να κατέβει και το κόστος του προγράμματος αφού είναι διαφορετικό να ναυπηγηθούν 2 ή 4 σκάφη και άλλο 6 με μία παραγγελία. Μονόδρομος λοιπόν ήταν η υπογραφή συμφωνίας με την κατασκευάστρια εταιρεία ThyssenKrupp Marine Systems και της Νορβηγίας και Γερμανίας για την κοινή παραγγελία προς την εταιρεία.

Το πρώτο υποβρύχιο θα ξεκινήσει  να ναυπηγείται το 2023 και θα παραδοθεί στο Νορβηγικό Ναυτικό το 2029 ενώ η Γερμανία θα παραλάβει τα δικά της υποβρύχια το 2032 το πρώτο και το 2034 το δεύτερο με τα ενδιάμεσα να αποδίδονται στο Νορβηγικό Ναυτικό. Οι Γερμανοί ήταν μάλιστα αρκετά ευέλικτοι στο όλο ζήτημα καθώς ενέταξαν στο πρόγραμμα και την πώληση των νέων αντιπλοϊκών πυραύλων της νορβηγικής Kongsberg, των NSM, οι οποίοι θα εξοπλίσουν στις φρεγάτες του Γερμανικού Ναυτικού αντικαθιστώντας τους παλαιότερους πυραύλους τύπου Harpoon.