• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Δρομολογούνται εξελίξεις με επίκεντρο την Ελλάδα: Τι δήλωσε ο ΥΠΕΘΑ για Τουρκία και Σκόπια (ΒΙΝΤΕΟ)

Δρομολογούνται εξελίξεις με επίκεντρο την Ελλάδα: Τι δήλωσε ο ΥΠΕΘΑ για Τουρκία και Σκόπια (ΒΙΝΤΕΟ)

Την αύξηση της ναυτικής δραστηριότητας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών,

ζήτησε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, καθώς όπως επισήμανε κατά τη διήμερη σύνοδο των υπουργών ‘Αμυνας του ΝΑΤΟ που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες, οι μαζικές μεταναστευτικές ροές αποτελούν πρόκληση ασφάλειας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το σύνολο της Συμμαχίας.

Τουρκική εισβολή στη Συρία: Δήλωσε πως υπάρχει έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις της μονομερούς τουρκικής εισβολής, στη σταθερότητα της περιοχής, την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.
“Θέσαμε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα που απασχόλησε κι άλλους Συμμάχους, το ότι μπορεί οι νέες μεταναστευτικές ροές να περιλαμβάνουν τρομοκράτες του ISIS, παρατήρησε σχετικά στη δήλωση του, μετά το τέλος των εργασιών της συνόδου. Σχετικά με την Συρία, τόνισε για ακόμη μια φορά ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση με στρατιωτικά μέσα.

Επένδυση στην Άμυνα: Ανέφερε πως η Ελλάδα, παρά τους υφιστάμενους οικονομικούς περιορισμούς, συνεχίζει να επενδύει άνω του 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος στην ‘Αμυνα της χώρας, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί αξιόπιστο και συνεπή Σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

«Το κάνουμε, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, όχι μόνο επειδή είναι υποχρέωσή μας προς το ΝΑΤΟ αλλά επειδή και είναι ανάγκη ώστε η χώρα μας να διαθέτει αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις», υπογράμμισε.

Συνάντηση με τον Ακάρ: Ο υπουργός είπε πως «συμφωνήσαμε να παραμένει ανοικτό το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ μας, ενώ συμφωνήσαμε και στην επανεκκίνηση του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Όχι όμως άνευ προϋποθέσεων, τόνισε.  Χρειάζεται καλή διάθεση στην πράξη για ένα γενικότερο καλό κλίμα στην ευρύτερη περιοχή. «Ελπίζω αυτή η καλή διάθεση να επιδειχθεί και από την τουρκική πλευρά», ανέφερε  σχετικά.

Σκόπια: Αρκέστηκε στο να αναφέρει πως με την ομόλογό του Ραντμίλα Σεκερίνσκα συζήτησαν θέματα συνεργασίας σε διμερές επίπεδο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, καθώς και για τις προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τόσο στην ολομέλεια, όσο και σε διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του, ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι η χώρα μας επενδύει σε αμυντικές δυνατότητες διότι αντιλαμβάνεται πλήρως το ρόλο στην ‘Αμυνα και Ασφάλεια της Συμμαχίας που η γεωστρατηγική της θέση την καλεί να εκπληρώσει, καθώς και ότι η πρόσφατη υπογραφή στην Αθήνα της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ αποδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στη σταθερότητα της Νοτιο-ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.  

Όπως βλέπουμε με τη νέα κυβέρνηση δρομολογούνται εξελίξεις με πρωταγωνίστρια τη χώρα μας στα Βαλκάνια. Πρέπει να θυμόμαστε πως μόλις πριν μερικούς μήνες βγήκαμε (θεωρητικά) από τον κομμουνισμό και οδεύουμε προς κάτι καλύτερο.

Δυστυχώς για την ώρα, κάθε επιτυχία και καλή είδηση την επισκιάζει το τεράστιο πρόβλημα του μεταναστευτικού και όχι άδικα, ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η παρούσα κυβέρνηση τουλάχιστον κινητοποιείται και προσπαθεί σε κάθε πρόβλημα να βρει μια λύση, όσο αυτό είναι εφικτό.

(φώτο: Eurokinissi)


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...