Αύξηση των αμυντικών δαπανών στον προϋπολογισμό του 2021

Μετά από μία 10ετία υποχρηματοδότησης και αυτο-αφοπλισμού και μία 15ετία χωρίς την πρόσκτηση νέων υλικών σε μεγάλους αριθμούς, ο προϋπολογισμός για το 2021 θέτει τα πράγματα στην ορθή τους διάσταση.

Το 2020 οι δαπάνες για την Άμυνα ανέρχονταν στα 515 εκ. ευρώ εκ των οποίων το 70% προοριζόταν για την κάλυψη της μισθοδοσίας και των συντάξεων του προσωπικού και το υπόλοιπο 30 σε πληρωμές με το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 να αντλεί τα περισσότερα χρήματα. Στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που έγινε μέσα στη χρονιά, το παραπάνω ποσό αυξήθηκε για πολλούς και διάφορους παράγοντες όπως τα έξοδα που δημιούργησε ο Έβρος, η προμήθεια των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων Romeo κ.α.

Το 2021, ο προϋπολογισμός για την Εθνική Άμυνα θα φτάσει τα 2.5 δις ευρώ αύξηση η οποία είναι αναμενόμενη με βάση της τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι θα επενδυθούν πολλά χρήματα στην Άμυνα αφού η κρίση με την Τουρκία συνεχίζεται. Τα 2.5 δις ευρώ περιλαμβάνουν τις πληρωμές όχι μόνο για τα προηγούμενα προγράμματα όπως η αναβάθμιση των F-16 και των και των P-3 Orion αλλά και την κάλυψη για τα νέα προγράμματα που θα τρέξουν όπως των Rafale, των βαρέων τορπιλών των υποβρυχίων, των Romeo και την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για τις Ένοπλες Δυνάμεις μαζί με την αύξηση της θητείας που έρχεται.

Φυσικά, μία μόνο χρονιά αυξημένου προϋπολογισμού για τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι αρκετή για να λυθούν τα προβλήματα σε αυτές, ούτε το ότι δώσαμε τώρα μερικά χρήματα σημαίνει επανάπαυση. Για να υπάρξει σταθερή απόδοση, χρειάζεται και σταθερότητα στη χρηματοδότηση για όλη τη δεκαετία που διανύουμε, αν θέλουμε οι Ένοπλες Δυνάμεις να διατηρήσουν ψηλά τη μαχητική τους αξία.