Υπερδνειστερία: Προετοιμασίες για πιθανή ΕΠΙΘΕΣΗ από τις ουκρανικές δυνάμεις

Oι ουκρανικές δυνάμεις είχαν φέρει προσωπικό και εξοπλισμό στα σύνορα της δημοκρατίας. Πώς αντιδρούν σε αυτό οι απλοί πολίτες της Υπερδνειστερίας;

Την 1η Μαρτίου στην Tiraspol ανακοινώθηκε ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις προετοιμασίας στρατιωτικών ενεργειών στη ζώνη ασφαλείας της Υπερδνειστερίας. Σύμφωνα με τον συμπρόεδρο της Κοινής Επιτροπής Ελέγχου της Υπερδνειστερίας Όλεγκ Μπελιάκοφ, οι αρχές έχουν την κατάσταση υπό έλεγχο, ανέφερε η εφημερίδα Interfax . Την προηγούμενη μέρα, ο πρόεδρος της Υπερδνειστερίας Βαντίμ Κρασνοσέλσκι είχε προτρέψει τους κατοίκους να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην πανικοβληθούν.

Εν τω μεταξύ, την 1η Μαρτίου, οι ειρηνευτικές δυνάμεις της Υπερδνειστερίας ξεκίνησαν ένα τρίμηνο πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης . Μπορούν να λάβουν μέρος άνδρες που είναι αρτιμελείς έως 55 ετών. Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις στην Υπερδνειστερία απειλούνται από προγραμματισμένη πρόκληση από τον ουκρανικό στρατό με προετοιμασίες για εισβολή στην Υπερδνειστερία.

Συγκεκριμένα, ο ρωσικός στρατός κατέγραψε σημαντική συσσώρευση προσωπικού και στρατιωτικού εξοπλισμού ουκρανικών μονάδων κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Υπερδνειστερίας. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας αναφέρεται:

«Αυτή η ενέργεια των ουκρανικών δυνάμεων πραγματοποιείται ως απάντηση σε μια υποτιθέμενη επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της Υπερδνειστερίας».

Επιπλέον καταγράφηκε ύποπτη πρόκληση των ουκρανικών δυνάμεων στα σύνορα της Υπερδνειστερίας, με την χρήση ραδιενεργού “Californium-252” (252Cf), από την αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα . Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, κοντέινερ με τη ραδιενεργή ουσία παραδόθηκαν πρόσφατα στα λιμάνια της Οδησσού. Οι πληροφορίες αυτές διαψεύστηκαν στο Κίεβο, λέγοντας ότι η Ουκρανία τηρεί «αυστηρά την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων».

Ωστόσο, η Tiraspol έλαβε σοβαρά υπόψη την απειλή μιας πιθανής πρόκλησης με χρήση ραδιενεργών ουσιών. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας, Βιτάλι Ιγκνάτιεφ, σύμφωνα με το RIA Novosti . 

Όπως είπε:

“Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη ή εκτός ελέγχου. Φροντίζουμε οι όποιες προκλήσεις να μην υλοποιηθούν.”

Οι φήμες για πιθανή επίθεση του ουκρανικού στρατού στην Υπερδνειστερία έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα, ο Αλεξέι Αρέστοβιτς, πρώην σύμβουλος του Προεδρικού Γραφείου της Ουκρανίας, ανέφερε επανειλημμένα ένα τέτοιο σενάριο. Αν και δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τον Απρίλιο, διαβεβαίωσε, στις αρχές Μαρτίου, ότι η επέμβαση θα διαρκέσει μόνο λίγες μέρες.

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Μολδαβίας Igor Dodon, η κατάληψη της Υπερδνειστερίας θα μπορούσε να συμβεί με τη συγκατάθεση της σημερινής ηγέτη της Μολδαβίας Maia Sandu. Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν περίπου 4.000 έως 5.000 στρατιώτες συγκεντρωμένους κοντά στα σύνορα της Υπερδνειστερίας και στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων Humvee.

Παρατηρητές ανέφεραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τοποθέτηση δυνάμεων πυροβολικού σε θέσεις βολής και αύξηση πτήσεων drone πάνω από το έδαφος της Υπερδνειστερίας. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις αναφορές για την παρουσία μιας ομάδας ουκρανικών δυνάμεων κοντά στο ουκρανικό χωριό Sagaidak, το οποίο απέχει λιγότερο από 20 χιλιόμετρα από το χωριό Kolbasna της Υπερδνειστερίας, όπου βρίσκονται οι κύριες αποθήκες πυρομαχικών.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Υπερδνειστερίας Βλαντιμίρ Γιαστρεμπτσάκ δήλωσε στην εφημερίδα Vzglyad :

“Η κατάσταση γύρω από την Υπερδνειστερία είναι τεταμένη. Οι άνθρωποι το καταλαβαίνουν πολύ καλά. Με τα χρόνια έχουν συνηθίσει σε διάφορες καταστάσεις και αναταραχές στα σύνορά τους.

“Το πιο σημαντικό είναι να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Πριν από τριάντα χρόνια είδαμε από πρώτο χέρι πώς ήταν οι εχθροπραξίες. Δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο σε άλλες χώρες. Ελπίζουμε ότι η κοινή λογική θα επικρατήσει .”

Ο πρώην αρχηγός της φατρίας Obnovleniye στο Ανώτατο Σοβιέτ της Υπερδνειστερίας, Pyotr Passat, συμφωνεί με αυτήν την εκτίμηση:

“Η συνολική τάση στην Υπερδνειστερία είναι ανησυχητική. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί αύριο. Συνορεύουμε με τις μη φιλικές χώρες της Μολδαβίας και της Ουκρανίας. Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της έχει αυξηθεί κατά 50 τοις εκατό τον τελευταίο χρόνο. Το Κισινάου δεν συμμορφώνεται με τις διμερείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με την Τιρασπόλ, κάτι που μας ενοχλεί πολύ».

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου της Υπερδνειστερίας, Alexander Shcherba, επισημαίνει:

“Το καθεστώς φόβου είναι συνηθισμένο. Οι αναφορές από την Ουκρανία δεν μας επηρεάζουν πλέον τόσο πολύ όσο τις πρώτες ημέρες της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Ο Στσέρμπα τονίζει ότι οι διοικητικοί κανονισμοί της Μολδαβίας ασκούν πίεση στην Υπερδνειστερία, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετο κόστος για τις εταιρείες.

“Αλλά δεν υπάρχουν προβλήματα με τις άμεσες επαφές μεταξύ των εταιρειών, τα καταστήματά μας έχουν μολδαβικά προϊόντα και τα μολδαβικά καταστήματα έχουν προϊόντα της Υπερδνειστερίας”, λέει.

Ως αποτέλεσμα, οι κάτοικοι της Υπερδνειστερίας δεν μπορούν να ζήσουν κανονικά. Αυτό που τους σώζει είναι πως έχουν πολλά διαβατήρια, κάτι που τους επιτρέπει «να μην μένουν αποιλεισμένοι», λέει ο Yastrebchak.

“Οι άνθρωποι πρέπει να βρουν διαφορετικούς τρόπους για να περάσουν τα σύνορα στην περιοχή, ειδικά καθώς εισάγονται νέοι περιορισμοί. Αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι περίπου 200.000 Ρώσοι πολίτες ζουν εδώ.”

Όπως διευκρίνισε ο Passat, το διαβατήριο της Υπερδνειστερίας δεν αναγνωρίζεται πουθενά, επομένως οι άνθρωποι δεν μπορούν να ταξιδέψουν με αυτό. Εξαιτίας αυτού, οι κάτοικοι της Υπερδνειστερίας αποδέχθηκαν υπηκοότητες της Μολδαβίας, της Ουκρανίας ή της Ρωσίας. 

Ο Passat διαβεβαίωσε:

“Είμαστε επικεντρωμένοι κυρίως στη Ρωσία. Στην τρέχουσα σύγκρουση, στηρίζουμε την Μόσχα”

Η Υπερδνειστερία, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της οποίας αποτελείται από Ρώσους, αποσχίστηκε το 1990 από την ρουμανόφωνη ως επί το πλείστον Μολδαβία και κατά την διάλυση της ΕΣΣΔ τον επόμενο χρόνο Ρώσοι αυτονομιστές πολέμησαν τις κυβερνητικές δυνάμεις και μετά από έναν σύντομο εμφύλιο πόλεμο η Υπερδνειστερία αυτονομήθηκε de facto.

Το ΝΑΤΟ σκοπεύει να «αποστρατιωτικοποιήσει» την Υπερδνειστερία για να καταλάβει την τεράστια στρατιωτική αποθήκη Cobasna. Εκεί σταθμεύουν 1.500 Ρώσοι στρατιώτες (Επιχειρησιακή Ομάδα Ρωσικών Δυνάμεων στην Υπερδνειστερία/πρώην 14η Στρατιά), έχοντας αναπτυχθεί εκεί για να φρουρήσουν περίπου 22.000 τόνους εξοπλισμού και πυρομαχικών.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη αποθήκη όπλων και πολεμοφοδίων στην Ευρώπη, η οποία είναι ικανή να τροφοδοτήσει έναν πόλεμο ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ!!!

Με πληροφορίες από την Vzglyad/ RT.DE/freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί