Τα ρωσικά στρατεύματα, υπό την ηγεσία σε μεγάλο βαθμό από τις μισθοφορικές δυνάμεις Wagner, προσπάθησαν να περικυκλώσουν την πόλη για να την τσιμπήσουν από βορρά και νότο και την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy είπε ότι θα αποσύρει τις δυνάμεις τους από την περιοχή εάν αυτή η απειλή γίνει πολύ μεγάλη.
“Τις τελευταίες ημέρες, οι ρωσικές δυνάμεις ανέκτησαν κάποια δυναμική στη μάχη για το Μπαχμούτ . Από τα τέλη Μαρτίου 2023 η προέλασή τους είχε σε μεγάλο βαθμό ακινητοποιηθεί”, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, στην καθημερινή του αξιολόγηση πληροφοριών. «Η Ρωσία έχει σημειώσει περαιτέρω κέρδη και τώρα είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει στο κέντρο της πόλης και έχει καταλάβει τη δυτική όχθη του ποταμού Μπαχμούτκα».
Δυτικοί αμυντικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν εδώ και καιρό ότι η πόλη, που τώρα έχει αποδεκατιστεί σε μεγάλο βαθμό μετά από μήνες χερσαίου πολέμου και βαριών επιδρομών πυροβολικού, δεν έχει στρατηγική αξία για τη Ρωσία και έχει γίνει ένας συμβολικός αγώνας για τη Μόσχα.
Η Ρωσία αναφέρουν ότι έχει επενδύσει τεράστιους και δυσανάλογους πόρους για την ασφάλεια της πόλης, καθώς αξιωματούχοι της άμυνας αναμένουν μια μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση αυτή την άνοιξη.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η Ουκρανία πιθανότατα θα στοχεύσει μια ζωτικής σημασίας περιοχή στην περιοχή Zaphorizhzhia που είναι στρατηγικά απαραίτητη για την ανακατάληψη της Χερσώνας, την ασφάλεια των θαλάσσιων οδών στη Μαύρη Θάλασσα, την ώθηση στα βορειοανατολικά στο Ντόνετσκ και την καταπάτηση της ρωσικής Κριμαίας.
«Οι ρωσικές τακτικές δυνάμεις, πιθανότατα συμπεριλαμβανομένων των αερομεταφερόμενων στρατευμάτων, έχουν πιθανώς ενισχύσει την περιοχή και η Ρωσία χρησιμοποιεί ξανά το πυροβολικό πιο αποτελεσματικά στον τομέα», εκτιμά.
Δεν είναι σαφές εάν τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν υποχωρήσει από τον αγώνα για τον Μπαχμούτ, όπως πρότεινε ο Ζελένσκι, αν και εκπρόσωπος της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης είπε στο Reuters την Παρασκευή ότι ενώ η κατάσταση παραμένει δύσκολη, η Ρωσία δεν έχει ακόμη «στρατηγική επιτυχία».
(photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Σουρεαλιστικό βίντεο: Άγιος Βασίλης, Μίκι Μάους και Spider Man γρονθοκοπιούνται!
- ΕΟΤ: Δράση για την προβολή Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Ηπείρου στη Δανία
- Μακελειό στην παραλία του Σίδνεϊ: Πατέρας και γιος οι δράστες – Αλλαγές στο νόμο περί όπλων
- Ανησυχία για το Βαθύ Κράτος στις ΗΠΑ – Για αυτό η Ρωσία δείχνει να μην βιάζεται για συμφωνίες με τον Τραμπ
- Τραγωδία στο Μαρόκο: Τουλάχιστον 37 άνθρωποι πέθαναν σε πλημμύρες, vid
- Παρέμβαση Έλον Μασκ για τον ήλιο και την παραγωγή ενέργειας
- Τζίμι Λάι: “Ο γηραιότερος πολιτικός κρατούμενος του Χονγκ Κονγκ”
- Γ. Αυτιάς: Ζητά άμεση χρηματοδότηση και για τις 13 Περιφέρειες με επιστολή του προς τον επίτροπο Οικονομικών
- “Άντε να εξηγήσεις γιατί άργησες”: Το viral βίντεο στην Ερμού
- Παραμένουν στα μπλόκα οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Β. Ελλάδας – Νέες κινητοποιήσεις αύριο









