Ο Πιστόριους, ο οποίος επισκέπτεται τη Μολδαβία με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές από τον Μολδαβό ομόλογο του Ανατόλιε Νοσάτιι στην πρωτεύουσα Κισινάου.
«Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις προσπάθειες της Ρωσίας που διεξάγει έναν υβριδικό πόλεμο με σκοπό να αποσταθεροποιήσει άλλες χώρες» δήλωσε ο Πιστόριους, χαρακτηρίζοντας τη Μολδαβία ως τμήμα της «ευρωπαϊκής οικογένειας» και επαινώντας «τα εντυπωσιακά βήματα» που έκανε κατά την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
Ο Πιστόριους είπε ότι περαιτέρω αμυντική βοήθεια για τη Μολδαβία είναι καθοδόν. Τα συμβόλαια έχουν υπογραφεί για την παράδοση ακόμη δεκατεσσάρων (14) γερμανικής κατασκευής τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού Piranha-3H, που θα προστεθούν στα 19 παρόμοια οχήματα που είχαν αποσταλεί το 2023.
Η παράδοση φορητών συστημάτων αντιαεροπορική άμυνας αναμένεται να αρχίσει το επόμενο έτος. Η Γερμανία υποστηρίζει επίσης τη Μολδαβία με αμυντικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσε ο Πιστόριους.
Πρόσθεσε ότι παρέχεται επίσης ιατρικός εξοπλισμός για το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων της Μολδαβίας, συμπεριλαμβανομένων κιβωτίων πρώτων βοηθειών αξίας σχεδόν 1 εκατομμυρίου ευρώ, τα οποία πρόκειται να προμηθεύσει η Γερμανία για την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας.
Ο Μοσάτιι ευχαρίστησε τη Γερμανία για την υποστήριξή της μέσω προγραμμάτων βοήθειας και στον τομέα της επιμελητείας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 430 Μολδαβοί στρατιώτες έχουν επωφεληθεί από μαθήματα εκπαίδευσης σε διάφορους τομείς, όπως η ιατρική, το πυροβολικό και η στρατιωτική εκπαίδευση.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το «να έχουμε επαρκείς αμυντικές δυνατότητες, τη διατήρηση της ειρήνης και τη διασφάλιση ενός σταθερού και ευημερούντος περιβάλλοντος ασφάλειας για τους πολίτες της Δημοκρατίας της Μολδαβίας», είπε, σύμφωνα με την επίσημη μετάφραση.
Η φιλοευρωπαία πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου θέλει να προωθήσει την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα έχει καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ εδώ και περίπου δύο χρόνια.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Χάος στο Μεσολόγγι από την καταρρακτώδη βροχή: Πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι, vid
- Ιστορική επίσκεψη του Βασιλιά Καρόλου στο Βατικανό – Κοινή προσευχή με τον Πάπα μετά από 500 χρόνια, vid
- Αλεξάνδρεια: Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στη Βίλα Σαλβάγου – Βρέθηκε κάψουλα με σπάνια νομίσματα
- Γάζα: Η Άγκυρα συζητά για την συμμετοχή του τουρκικού στρατού στην ειρηνευτική δύναμη
- Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Ενημέρωση για την υποχρεωτική αποδοχή άμεσων πληρωμών μέσω IRIS
- Πούτιν για Τόμαχοκ: «Η απάντηση θα είναι πολύ σοβαρή, αν όχι απόλυτα συντριπτική»
- Θεσσαλονίκη: Δύο κρούσματα ψώρας σε Γυμνάσιο- Εφαρμόζεται το πρωτόκολλο ΕΟΔΥ, δεν κλείνει το σχολείο
- Το μήνυμα του Φάμελλου στον Τσίπρα υπέρ της συμπόρευσης
- Τοποθετήθηκε ο Πούτιν σε σχέση με το τι ισχύει για την συνάντησή του με τον Τραμπ
- Σοκ στη Βαλένθια: Σχεδόν έναν χρόνο μετά τις φονικές πλημμύρες βρέθηκε πτώμα θύματος θαμμένο στη λάσπη