• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το πιο γρήγορο στρατηγικό βομβαρδιστικό που φτιάχτηκε ποτέ για τις ΗΠΑ

Το πιο γρήγορο στρατηγικό βομβαρδιστικό που φτιάχτηκε ποτέ για τις ΗΠΑ

Το XB-70 Valkyrie της North American Aviation ήταν η πρωτότυπη έκδοση του σχεδιαζόμενου στρατηγικού βομβαρδιστικού πυραύλων Β-70,

της στρατηγικής αεροπορικής διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Στα τέλη της δεκαετίας του ’50, η North American Aviation σχεδίασε το Valkyrie, ως μεγάλο βομβαρδιστικό έξι κινητήρων, ικανό να φτάσει τα Mach 3+ ενώ πετούσε στα 21.000 μέτρα.

Σε αυτές τις ταχύτητες, αναμενόταν ότι το Β-70 θα ήταν σχεδόν άπιαστο από τα άλλα αεροσκάφη, το μόνο αποτελεσματικό όπλο εναντίον των αεροσκαφών βομβαρδισμών, εκείνη τη στιγμή. Το βομβαρδιστικό θα περνούσε μόνο λίγα λεπτά σε έναν συγκεκριμένο σταθμό ραντάρ, περνώντας έξω από το εύρος του πριν οι ελεγκτές να τοποθετήσουν τα μαχητικά τους σε κατάλληλη θέση για παρακολούθηση. Η υψηλή ταχύτητα έκανε επίσης το αεροσκάφος δύσκολο να το δει κανείς στις οθόνες ραντάρ και η πτήση του σε μεγάλο υψόμετρο δεν μπορούσε να συγκριθεί με οποιοδήποτε σύγχρονο σοβιετικό μαχητικό.

 Η εισαγωγή των πρώτων Σοβιετικών πυραύλων επιφανείας-αέρος στα τέλη της δεκαετίας του 1950 έθεσε υπό αμφισβήτηση την εγγύτητα του B-70. Απαντώντας, η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF) άρχισε να εκτελεί τις αποστολές της σε χαμηλό επίπεδο, όπου η οπτική επαφή του πυραυλικού ραντάρ ήταν περιορισμένη από τον τοπικό σχηματισμό εδάφους. Σε αυτόν τον ρόλο χαμηλού επιπέδου διείσδυσης, το B-70 προσέφερε ελάχιστες πρόσθετες επιδόσεις σε σχέση με το B-52 που προοριζόταν να αντικαταστήσει, λόγω του ότι ήταν πολύ πιο ακριβό με μικρότερο εύρος. Άλλες εναλλακτικές αποστολές προτάθηκαν, αλλά αυτές είχαν περιορισμένο πεδίο εφαρμογής. Με την εμφάνιση των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs) κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1950, οι επανδρωμένοι βομβαρδισμοί θεωρούνταν ολοένα και περισσότερο απαρχαιωμένοι.

 Το USAF εγκατέλειψε τελικά τις μάχες για την παραγωγή του και το πρόγραμμα B-70 ακυρώθηκε το 1961. Η ανάπτυξη στη συνέχεια μετατράπηκε σε ερευνητικό πρόγραμμα για τη μελέτη των επιπτώσεων των μακρών πτήσεων μεγάλης ταχύτητας.

 Ως εκ τούτου, κατασκευάστηκαν δύο πρωτότυπα αεροσκάφη, ονομαζόμενα XB-70A. Αυτά τα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν για υπερηχητικές δοκιμαστικές πτήσεις κατά την περίοδο 1964-69. Το 1966, ένα πρωτότυπο συνετρίβη μετά από συγκρουσή του στον αέρα με μικρότερο αεριωθούμενο αεροσκάφος.

Το εναπομείναν βομβαρδιστικό Valkyrie βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών κοντά στο Dayton του Οχάιο.

 https://www.youtube.com/watch?v=GXT9fp6D98s

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •