Νέα όπλα για τα μαχητικά F-22 των Η.Π.Α. (ΒΙΝΤΕΟ)

F-22 GIA TIS HPA

Τα στελθ μαχητικά F-22 με το χαρακτηριστικό σχήμα τους είναι από τα πλέον κορυφαία μαχητικά παγκοσμίως με συνολικά 183 να έχουν παραχθεί αλλά να μην είναι διαθέσιμα προς εξαγωγή σε άλλη χώρα εκτός των Η.Π.Α.

Τα αεροσκάφη αυτά όμως έχουν το αρνητικό ότι έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με ηλεκτρονικά συστήματα της δεκαετίας του 90 και άρα και τα όπλα που χρησιμοποιούν είναι παρόμοιας τεχνολογίας. Η  είχε αναγνωρίσει από νωρίς το πρόβλημα καθώς τα κορυφαία αυτά αεροσκάφη θα έμεναν σταδιακά πίσω από τις εξελίξεις αφού και οι αντίπαλοι των Η.Π.Α. εξοπλίζονται και επομένως θα μειωνόταν και η αποτελεσματικότητά τους και γι αυτό προχώρησαν στην προσπάθεια αναβάθμισης του οπλισμού και των ηλεκτρονικών συστημάτων των αεροσκαφών εφόσον αυτό ήταν εφικτό.

Το λογισμικό που χρησιμοποίησαν και είναι αποτέλεσμα μιας πολύχρονης εργασίας, ονομάζεται Increment 3.2B και επιτρέπει στο αεροσκάφος να βάλει τους πλέον εξελιγμένους πυραύλους αέρος – αέρος ΑΙΜ 9Χ Block 2 ο οποίος έχει αναβαθμισμένο πυροκροτητή, νέα ψηφιακή ασφάλεια πυροδότησης και αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά όπως τη δυνατότητα να κλειδώνει ο πύραυλος το στόχο με το που γίνει η άφεσή του από το αεροσκάφος έτσι ώστε να μπορεί να χτυπήσει σε ακτίνα πέραν της οπτικής του αεροσκάφους.

Ακόμα ένας πύραυλος που ενσωματώθηκε προς χρήση από τα F-22 χάρη στο νέο λογισμικό είναι ο ΑΙΜ 120-D AMRAAM( Advanced Medium Range Air -Air Missile ) ο οποίος είναι και η τελευταία έκδοση του συγκεκριμένου πυραύλου  ο οποίος έχει σχεδιαστεί για επιχειρήσεις ημέρας και νύκτας και είναι παντός καιρού εμπλέκοντας στόχους πέραν της φυσικής ορατότητας του αεροσκάφους.

Με τις συγκεκριμένες αναβαθμίσεις του λογισμικού και μερικές αλλαγές στα ηλεκτρονικά των αεροσκαφών, η USAF πιστεύει ότι θα έχει καλύψει το όποιο κενό δυνατοτήτων μπορεί να είχε το F-22 απέναντι στα μαχητικά 5ης γενιάς που αναπτύσσουν η Κίνα και η Ρωσία προστατεύοντας το αεροσκάφος το οποίο δεν έχει παραχθεί σε πολλά κομμάτια.

Δείτε ένα παλαιότερο βίντεο για την ανάπτυξη του λογισμικού και των δυνατοτήτων του:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •