Έτοιμο το F-35! (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε λίγους μήνες η διανομή στους αγοραστές

Νέα στοιχεία για την πρόοδο του μαχητικού F-35 Lighting II, αποδέσμευσε η κατασκευάστρια Lockheed Martin, αποδεικνύοντας την ετοιμότητα που έχει το μαχητικό σε πεδίο μάχης, προκειμένου να αποσιωπήσει τις «ενοχλητικές φωνές» που ακούγονται εδώ και καιρό εναντίον του μαχητικού. Ειδικότερα, το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:

>Στις 11 Ιανουαρίου 2017 παρεδόθη το 200ο επιχειρησιακό μαχητικό F-35, το δεύτερο μαχητικό F-35A για τις Ιαπωνικές Αεροπορικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας με κωδικό AX-2, στην αεροπορική βάση Luke, στην Αριζόνα, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση ιπταμένων.

>Στις 21 Ιανουαρίου 2017 η Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) ανακοίνωσε την επιλογή της ναυτικής αεροπορικής βάσης (NAS: Naval Air Station) / Διακλαδική Βάση Εφεδρείας (JRB: Joint Reserve Base) Fort Worth, στο Τέξας, ως την πρώτη βάση των Εφεδρειών της Αεροπορίας (Air Force Reserve) που θα επιχειρεί μαχητικά F-35. Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό η NAS/JRB Fort Worth θα παραλάβει το πρώτο μαχητικό F-35A περί τα μέσα της δεκαετίας του 2020.

>Στις 18 Ιανουαρίου 2017 η μοίρα VFMA-121 του Σώματος των Πεζοναυτών υλοποίησε τη μόνιμη μεταστάθμευση 10 μαχητικών F-35B από την αεροπορική βάση Πεζοναυτών (MCAS: Marine Corps Air Station) Yuma στην αεροπορική βάση (MCAS) Iwakuni, στην Ιαπωνία. Η μεταστάθμευση αποτέλεσε την πρώτη διέλευση του Ειρηνικού από μαχητικό F-35 και φυσικά την πρώτη φορά που μαχητικά F-35B μετασταθμεύουν μόνιμα στην Ιαπωνία.

>Στις 25 Ιανουαρίου 2017 το Ναυτικό των ΗΠΑ παρέλαβε στη ναυτική αεροπορική βάση (NAS: Naval Air Station) Lemoore, στην Καλιφόρνια το πρώτο F-35C. Το μαχητικό εντάχθηκε στη δύναμη της μοίρας VFA-125 «Rough Raiders», που επανεργοποιήθηκε ώστε να αποτελέσει τη Μοίρα Αντικατάστασης Στόλου (Fleet Replacement Squadron) της Δυτικής Ακτής για το μαχητικό F-35C.

>Στις 5 Φεβρουαρίου 2017 η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη χαμηλότερη τιμή προμήθειας του μαχητικού F-35 στην ιστορία του προγράμματος με την οριστικοποίηση της σύμβασης για τη δέκατη μερίδα χαμηλού ρυθμού αρχικής παραγωγής (LRIP: Low Rate Initial Production) που αφορά 90 μαχητικά.

Στο πλαίσιο της εν λόγω σύμβασης η μοναδιαία τιμή του μαχητικού F-35, η οποία περιλαμβάνει (επιμερισμένο ανά μονάδα) το 85% του κόστους του προγράμματος ανάπτυξης ανέρχεται σε 94,6 εκατ. δολάρια ΗΠΑ (87,54 εκατ. ευρώ), συμπεριλαμβανομένων του αεροσκάφους, του αεροκινητήρα και της αμοιβής του κατασκευαστή.

>Στις 20 Φεβρουαρίου 2017 μαχητικά F-35A από την αεροπορική βάση Hill συμμετείχαν για πρώτη φορά στην αεροπορική άσκηση Red Flag 17-1 που διεξήχθη στην αεροπορική βάση Nellis. Κατά τη διάρκεια της άσκησης τα μαχητικά αντιμετώπισαν τα πιο προηγμένα μαχητικά εχθρικής απεικόνισης (aggressors) και εξομοιούμενες απειλές επιτυγχάνοντας λόγο εχθρικών προς φίλιων απωλειών μεγαλύτερο από 20 προς 1 και επιχειρησιακή διαθεσιμότητα υψηλότερη του 90%.

https://www.youtube.com/watch?v=i7s59qe5mPE

>Στις 23 Φεβρουαρίου 2017 δύο μαχητικά F-35A της Αεροπορίας της Αυστραλίας (RAAF) μετέβησαν από την αεροπορική βάση Luke στη Γιούτα στην Αυστραλία όπου συμμετείχαν για πρώτη φορά στη διεθνή αεροπορική έκθεση Avalon. Τα δύο μαχητικά ολοκλήρωσαν με επιτυχία την αποστολή τους επιστρέφοντας στις 11 Μαρτίου 2017 στην αεροπορική βάση Luke.

>Στις 15 Μαρτίου 2017 οι ομάδες ολοκληρωμένων δοκιμών (ITF: Integrated Test Force) στο Pax River και το Edwards ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις πρώτες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του κατασκευής MBDA κατευθυνόμενου βλήματος αέρος – αέρος Advanced Short Range Air-to-Air Missile (ASRAAM), σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που βρετανικής σχεδίασης βλήμα εκτοξεύεται από το F-35 αλλά και την πρώτη φορά που βλήμα μη αμερικανικής σχεδίασης εκτοξεύεται από το μαχητικό.

https://www.youtube.com/watch?v=u7kF9BgDze4

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...