B-2 Spirit: Ένα «κλασικό» stealth αεροσκάφος

Σχεδιάστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου σαν το πρώτο «αόρατο» στρατηγικό βομβαρδιστικό. Tο B-2 Spirit επιστρέφει τώρα στα σχέδια του μηχανικού αναπροσαρμογής Jack Northrop.

Το σχέδιό «flying wing» είχε πρωτοεμφανιστεί το 1949 ως το YB-49 αλλά δεν υιοθετήθηκε τότε από την Πολεμική Αεροπορία. Το Β-2 είναι ένα βομβαρδιστικό πολλαπλών ρόλων που μπορεί να οπλιστεί τόσο με συμβατικά όσο και με πυρηνικά πυρομαχικά.

Το B-2 Spirit αποτελεί αναμφισβήτητα ορόσημο στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των βομβιστικών των ΗΠΑ και φέρνει μαζική δύναμη πυρός ακόμη και σε σημεία που ήταν αδιαπέραστα μέχρι σήμερα.

Το B-2 παρέχει τη διεισδυτική ευελιξία και την αποτελεσματικότητα που είναι εγγενής στα επανδρωμένα βομβαρδιστικά. Τα χαμηλά παρατηρητά χαρακτηριστικά του δίνουν τη μοναδική ικανότητα να διεισδύσουν στην πιο εξελιγμένη άμυνα του εχθρού και να απειλούν τους πιο εκτιμημένους και βαριά υπερασπισμένους στόχους.

Η δυνατότητά του να διεισδύει στην άμυνα του αέρα και να επιφέρει αποτελεσματικά αντίποινα προσφέρει μια ισχυρή, αποτελεσματική αποτρεπτική δύναμη και δύναμη καταπολέμησης στον 21ο αιώνα.


Η επαναστατική ανάμειξη τεχνολογιών χαμηλών παρατηρήσεων με υψηλή αεροδυναμική απόδοση και μεγάλο ωφέλιμο φορτίο δίνει στο B-2 σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα υπάρχοντα βομβαρδιστικά.

Η χαμηλή παρατηρησιμότητά του παρέχει μεγαλύτερη ελευθερία δράσης σε μεγάλα υψόμετρα, αυξάνοντας έτσι την εμβέλειά του και παρέχοντας ένα καλύτερο οπτικό πεδίο για τους αισθητήρες του αεροσκάφους. Η απεριόριστη περιοχή του είναι περίπου 6.000 ναυτικά μίλια (9.600 χιλιόμετρα).

Η χαμηλή παρατηρησιμότητα του Β-2 οφείλεται σε ένα συνδυασμό μειωμένων υπερύθρων, ακουστικών, ηλεκτρομαγνητικών, οπτικών και ραντάρ. Αυτές οι προδιαγραφές καθιστούν δύσκολο για τα εξελιγμένα αμυντικά συστήματα να ανιχνεύουν, να παρακολουθούν και να εμπλέκουν το B-2. Πολλές πτυχές της διαδικασίας χαμηλή παρατηρησιμότητα εξακολουθούν να κατατάσσονται. Επίσης, το Β-2 κατασκευάζεται με σύνθετα υλικά και ειδικές επιστρώσεις που συνδράμουν στο να μη γίνεται εύκολα αντιληπτό.

B-2
Το B-2 έχει πλήρωμα δύο πιλότων, με τον έναν να βρίσκεται στην αριστερή θέση και τον κυβερνήτη στη δεξιά. Αντιθέτως το πλήρωμα του B-1B διαθέτει τέσσερις και το B-52 πέντε.

Το πρώτο B-2 παρουσιάστηκε δημοσίως στις 22 Νοεμβρίου 1988, στην Air Force Plant 42, στο Παλμντάλε της Καλιφόρνιαςκαι η πρώτη του πτήση ήταν η 17η Ιουλίου 1989.

Το Whiteman AFB, Mo., είναι η μόνη λειτουργική βάση για το B-2. Το πρώτο αεροσκάφος, Spirit of Missouri, παραδόθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1993. Η συντήρησης για το B-2 εκτελείται από την υποστήριξη αναδόχων της Air Force και διοικείται από το Κέντρο Logistics της Oklahoma City στο Tinker AFB, Okla.

Η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του B-2 αποδείχθηκε στην επιχείρηση Allied Force, όπου ήταν υπεύθυνο για την καταστροφή του 33% όλων των Σερβικών στόχων τις πρώτες οκτώ εβδομάδες, πετώντας χωρίς στάση στο Κοσσυφοπέδιο από την έδρα του στο Μιζούρι και πίσω. Εικάζεται επίσης ότι ήταν ένα B 2 Spirit το μαχητικό που είχε καταστρέψει τότε την κινεζική Πρεσβεία.

(onalert)

Για την υποστήριξη της επιχείρησης Enduring Freedom, το B-2 πέταξε μια από τις μεγαλύτερες αποστολές του μέχρι σήμερα από το Whiteman στο Αφγανιστάν και πάλι πίσω, ενώ πολύ ενεργό ρόλο είχε και στην επιχείρηση Iraqui Freedom που ακολούθησε το 2003.

Το αεροσκάφος έλαβε πλήρη κατάσταση επιχειρησιακής ικανότητας τον Δεκέμβριο του 2003. Την 1η Φεβρουαρίου 2009, η νεώτερη διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας, η Διοίκηση της Παγκόσμιας Απεργίας της Πολεμικής Αεροπορίας, ανέλαβε την ευθύνη για το B-2 από την Διοίκηση της Air Combat.

(Onalert – φωτο:screenshot)