• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αποχώρηση φέτος του Αμερικανικού Στρατού από το Αφγανιστάν(;)

Αποχώρηση φέτος του Αμερικανικού Στρατού από το Αφγανιστάν(;)

Ενδιαφέρον προκαλεί η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν όσον αφορά την παραμονή των Αμερικανικών Δυνάμεων στο Αφγανιστάν καθώς δήλωσε ότι:

“Θα φύγουμε. Δε μπορώ να φανταστώ Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν και του χρόνου”

Η προηγούμενη Κυβέρνηση Τραμπ είχε ως σκοπό να αποσύρει πλήρως τις αμερικανικές δυνάμεις ( πλην μερικών βάσεων) από το Αφγανιστάν με την ημερομηνία που αυτό ήταν πιθανό να ολοκληρωνόταν σα διαδικασία, να είναι η 1η Μαίου. Αυτό το σενάριο  πλέον δεν υφίσταται καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε ότι θα ακολουθήσει την εισήγηση των επιτελών του Στρατού των ΗΠΑ για το πότε θα συμβεί η αποχώρηση καθώς θα οριστεί, κατά τα φαινόμενα, νέα ημερομηνία.

Αναμένονται λοιπόν τίτλοι τέλους εντός του 2021 για την άμεση στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν μετά από ακριβώς 20 χρόνια, μετά την εμπλοκή τους το 2001 και το χτύπημα στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Έμμεση παραδοχή λοιπόν των ΗΠΑ ότι πλέον η στρατιωτική τους εμπλοκή δε βοηθά καθόλου τους στόχους των ΗΠΑ για την “καταπολέμηση της τρομοκρατίας” όπως είχαν ονομάσει την εν λόγω εισβολή αφού ο τοπικός πληθυσμός συνεχίζει να παράγει ισλαμιστές αντάρτες-Ταλιμπάν που παρά τις ελλείψεις τους σε υλικό, συνεχίζουν να υφίστανται και να ελέγχουν μεγάλες περιοχές του Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι είναι ένα εσωτερικό πρόβλημα του Αφγανιστάν το οποίο χρειάζεται εσωτερική κοινωνική πολιτική  για να λυθεί σε συνδυασμό με δράση των δυνάμεων του Αφγανιστάν και με υποστήριξη από της “δημοκρατικές” δυνάμεις. Ειδικά μετά την άρνηση του Πακιστάν τα τελευταία χρόνια να εμπλακεί κόβοντας τις οδούς ανεφοδιασμού των ισλαμιστών ανταρτών και χωρίς να υπάρχει περίπτωση συννενόησης με το γειτονικό Ιράν, η αποχώρηση των Αμερικανών από τη χώρα γίνεται μονόδρομος.https://www.youtube.com/watch?v=ccQ2uPqjiCQ