Αμερικανική διευκόλυνση(;) στην Τουρκία για τους S-400

s-400

Με το ζήτημα των S-400 να είναι ακόμα ανοικτό από την Τουρκία, και με τη Ρωσία να δηλώνει ότι είναι έτοιμη να υπογράψει επέκταση της σύμβασης για προμήθεια επιπλέον συστημάτων από την Τουρκία ( διαβάστε εδώ περισσότερα γι αυτό το ζήτημα: https://www.el.gr/war/etoimi-gia-epektasi-tis-symvasis-gia-t/ ), ο Αμερικανός Γερουσιαστής John Thune κατέθεσε τροπολογία για να μπορέσουν οι Η.Π.Α. να… αγοράσουν τους τουρκικούς S-400.

Η τροπολογία του Thune αφορά το νόμο Εθνικής Άμυνας του 2021 για τις Η.Π.Α. και η τροπολογία αυτή θα επιτρέψει στις Η.Π.Α. να αγοράσουν, εφόσον το θελήσουν και οι Τούρκοι, τους S-400 από την Τουρκία. Ο φιλότουρκος Thunes προσπαθεί να βοηθήσει φαίνεται με το δικό του τρόπο την Τουρκία να μπορέσει να προμηθευτεί τους τα F-35 και να καταφέρουν οι Η.Π.Α. να θέσουν υπό τον έλεγχό τους για μελέτη το εξελιγμένο ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα.

Για να περάσει ωστόσο η τροπολογία αυτή χρειάζεται πρώτα ψήφισμα στην Γερουσία και δει από τον Mc Connel ( δεν τρέφει και τα πιο καλά αισθήματα για την Τουρκία και τις πράξεις της), να υπερψηφιστεί από αυτή και μετά να υπερψηφιστεί και από το Κογκρέσο. Τέλος ο νόμος βεβαιώνεται με την υπογραφή του Προέδρου των Η.Π.Α. Τα παραπάνω ανήκουν προφανώς στη σφαίρα της φαντασίας αφού υπάρχει πλέον έντονο αντιτουρκικό αίσθημα στο Αμερικανικό Κογκρέσο λόγο της γενικότερης συμπεριφοράς της Τουρκίας παρά τις προσπάθειες Trump να ισορροπήσει την κατάσταση.

Θα είχε ενδιαφέρον ένα σενάριο μεταπώλησης των S-400 αφού θα γινόταν μεγάλος χαμός από μία τέτοια απόφαση των Η.Π.Α. αλλά, δεν υπάρχει περίπτωση οι Τούρκοι να δεχτούν να τους μεταπωλήσουν, το Κογκρέσο να εγκρίνει αυτό το έκτρωμα αλλά και να αφήσουν οι Ρώσοι να πέσει το σύστημα σε εχθρικά χέρια.

Αυτό που είναι καλύτερο να κρατήσουμε από την παραπάνω είδηση είναι το γεγονός ότι υπάρχουν φιλότουρκοι πολιτευτές εντός του Αμερικανικού Κογκρέσου οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν την Τουρκία όσο περισσότερο γίνεται. Αυτό να το θυμούνται όσοι ελπίζουν σε αμερικανική επέμβαση υπέρ της Ελλάδας σε ενδεχόμενο ελληνοτουρκικό επεισόδιο ή σύρραξη.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •