• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τους «ΓΛΕΝΤΗΣΑΝ»: Τουρκικό UAV Bayraktar στα χέρια των Αρμενίων (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Τους «ΓΛΕΝΤΗΣΑΝ»: Τουρκικό UAV Bayraktar στα χέρια των Αρμενίων (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Το Αζερμπαϊτζάν επιχειρεί περί τα 20-25 αεροχήματα (UAV), τουρκικής προέλευσης τύπου ΤΒ2 Bayraktar τα οποία χειρίζονται Τούρκοι χειριστές από το έδαφος των Αζέρων για λογαριασμό τους. Η δράση των Τουρκικών drone σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα drone των Αζέρων ( τα ΑΝ-2, Orbiter 1k, Orbiter 3k, Harop) έχουν προκαλέσει πολλές απώλειες στους Αρμενίους  λόγω έλλειψης αεροπορικής παρουσίας από μέρους τους.

Οι Αρμένιοι έκαναν παρουσίαση των απομειναριών ενός καταρριφθέντος ΤΒ2 Bayraktar με την κάμερα να προκαλεί την ιδιαίτερη εντύπωση.

Από όσα  είδαν το φως της δημοσιότητας, το συγκεκριμένο ΤΒ2 είχε καταγεγραμμένες 31 ώρες λειτουργίας ( 3-4 αποστολές δηλαδή), και είχε κατασκευαστεί μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο ( 9/2020). Αυτό σημαίνει ότι τα αεροχήματα έχουν υποστεί βαριές απώλειες και ο ρυθμός παραγωγής τους δεν τις καλύπτει. Ένα άλλο ΤΒ2 που καταρρίφθηκε, είχε παραχθεί τον Αύγουστο (8/2020).

Οι Αρμένιοι υποστηρίζουν ότι έχουν καταρρίψει συνολικά 12 τουρκικής προέλευσης UAVs από την αρχή του πολέμου αλλά τα περισσότερα από αυτά κατέπεσαν σε περιοχές που ήλεγχαν οι Αζέροι ενώ οι Αρμένιοι δε δημοσιεύουν πολλά βίντεο από τις επιχειρήσεις τους, σε αντίθεση πλέον με τους Αζέρους οι οποίοι “διαφημίζουν” μόνο τη δράση των drone τους.

Το εμπάργκο του Καναδά έχει προκαλέσει πρόβλημα στη γραμμή παραγωγής των TB2 αφού η εικονιζόμενη WESCAM ανήκει σε καναδέζικη εταιρεία, με τους Τούρκους να δηλώνουν ότι θα κινηθούν σε άλλη αγορά για την κάλυψη των αναγκών τους και των πελατών τους.

Θα ήταν πρέπον, αφού το καταρριφθέν ΤΒ2 Bayraktar εξεταστεί ενδελεχώς από τους Αρμενίους, να συσκευαστεί και να έρθει σε.. συσκευασία δώρου, στην Ελλάδα για περαιτέρω μελέτη. Αν και η τεχνολογία δεν είναι σύνθετη, είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να μελετηθεί ενδελεχώς και να χτιστούν συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου γύρω από τα ευρήματα αυτά.