Το Πολεμικό Ναυτικό «βλέπει» τι έρχεται στο Αιγαίο – Ραντεβού με τους Γάλλους για τις φρεγάτες (ΒΙΝΤΕΟ)

Αγωνία για τα προγράμματα που «τρέχουν» με την Τουρκία να παραμονεύει...

Εμπρός στην αυξανόμενη απειλή της Τουρκίας, η Ελλάδα ξεκινά νέο κύκλο συζητήσεων με τους Γάλλους, προκειμένου να προχωρήσει η απόκτηση των φρεγατών «Belhara» από το Πολεμικό μας Ναυτικό!

Όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, επανέλαβε στο Νίκο Παναγιωτόπουλο την ισχυρή θέληση της Γαλλίας να «κλείσει» η συμφωνία.

Αυτό που απομένει είναι να βρεθεί λύση στον τρόπο αποπληρωμής, δεδομένου ότι υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες λόγω του κορωνοϊού.

Παράλληλα, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας προσπαθούν να «τρέξουν» όλα τα προγράμματα ενίσχυσης του Ελληνικού Στόλου, καθώς, όπως εκτιμάται αναμένονται «θερμές» μέρες στο Αρχιπέλαγος των Ελλήνων, νοτίως της Κρήτης και στην Κύπρο.

Εδώ και δύο χρόνια θα έπρεπε να είχαν παραδοθεί στον Στόλο οι πυραυλάκατοι «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» και «ΒΛΑΧΑΚΟΣ», ώστε να έχουν ήδη ενσωματωθεί. Αυτό που εμποδίζει την ενσωμάτωση των δύο υπερπολύτιμων μονάδων επιφανείας είναι τα προβλήματα στα ναυπηγεία Ελευσίνας και το αδιέξοδο στην προσπάθεια να βρεθεί επενδυτής!

Σημειώνεται πως οι δύο πυραυλάκατοι θα δώσουν τεράστιες λύσεις στις επιχειρησιακές ανάγκες που έπονται.

Τι συμβαίνει αυτή την στιγμή με τις πυραυλάκτους;

  • Η Νο6 «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» βρίσκεται εδώ και μήνες στην θάλασσα, ενώ οι δοκιμές έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία. Αυτό που απομένει είναι η εγκατάσταση των βλημάτων Exocet Block 3, έτσι ώστε να παραδοθεί στην Διοίκηση Ταχέων Σκαφών.
  • Εν αντιθέσει με την «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ», στο ΤΠΚΒ ”ΒΛΑΧΑΚΟΣ” οι εργασίες συνεχίζονται ακόμα στο υπόστεγο! Έχει ολοκληρωθεί το 70%. Όπως υπογραμμίζεται, η πυραυλάκατος Νο7 έπρεπε να είχε βγει στην θάλασσα εδώ και πολλές εβδομάδες. Εντούτοις, λόγω των προβλημάτων στα ναυπηγεία και της αδυναμίας να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο εξυγίανσης, εμποδίζεται η ολοκλήρωση των εργασιών.

Το «κερασάκι» στην τούρτα μπήκε από τον κορωνοϊό, ο οποίος προκάλεσε επιπλέον καθυστερήσεις.

Το Αρχηγείο Στόλου κάνει ότι μπορεί, καταπονώντας Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων, μαζί με κανονιοφόρους και περιπολικά σκάφη, προκειμένου να ελεγχθούν και να αποτραπούν οι ροές αλλοδαπών που στέλνει η Τουρκία στα νησιά μας.

Τα σκάφη Κατευθυνόμενων Βλημάτων κλάσης ”ΡΟΥΣΣΕΝ” και τα υποβρύχια κλάσης Παπανικολής  συνιστούν ότι πιο σύγχρονο διαθέτει στο οπλοστάσιο του, το Πολεμικό Ναυτικό.

Ωστόσο, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των γερασμένων πλοίων του Στόλου και η απόκτηση νέων πλοίων δεν προχωρούν με σωστούς ρυθμούς, όπως τουλάχιστον θα ήθελε  το Γενικό Επιτελείο.

Οι οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού ανησυχούν ακόμα περισσότερο την στρατιωτική ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, αναφορικά με τα προγράμματα που θα έπρεπε να είχαν ήδη ολοκληρωθεί καθώς και για την απόκτηση νέων φρεγατών.

Αυτά που καίνε περισσότερο, στην παρούσα φάση, τους αρμόδιους του Πολεμικού Ναυτικού είναι:

  • Η απόκτηση νέων τορπιλών
  • Η αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών ”MEKO”
  • Η συντήρηση των έντεκα ελικοπτέρων S70  ”ΑEGEAN HAWK”.

Αυτά τα προγράμματα, όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν στο ΓΕΝ, έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί χθες, με σκοπό ο Στόλος να κρατηθεί «ζωντανός», μέχρι να προχωρήσει η απόκτηση νέων πλοίων, με την Τουρκία να παραμονεύει ανά πάσα στιγμή.

Με πληροφορίες από Newpost

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί