Το μέλλον των F-16 ανακοίνωσε η Lockheed Martin

Η εταιρεία κολοσσός και παραγωγός του μαχητικού F-16 προχώρησε σε πολύ σημαντικές ανακοινώσεις για το μέλλον του αεροσκάφους  ως προς τα αεροσκάφη που θα κατασκευαστούν από εδώ και στο εξής από τη γραμμή παραγωγής της εταιρείας.

Η νέα γραμμή παραγωγής που ετοιμάζεται αφορά την κατασκευή αρχικά 90 αεροσκαφών της έκδοσης Block 70/72 με τα 90 αυτά αεροσκάφη να παραγγέλνονται από τις Η.Π.Α.  για λογαριασμό της Ταϊβάν και του Μαρόκου. Η Ταϊβάν εκτός της αναβάθμισης μέρος του στόλου της στο επίπεδο V, επέλεξε να προμηθευτεί επιπλέον 66 μαχητικά αεροσκάφη της έκδοσης Block 70/72 για να καλύψει τις ανάγκες της. Στην ίδια γραμμή παραγωγής θα ενταχθούν και τα υπόλοιπα 24 αεροσκάφη  που έχει παραγγείλει από τις Η.Π.Α. το Μαρόκο.

Λόγω της νέας γραμμής παραγωγής που θα στηθεί από τη Lockheed Martin,η εταιρεία αποφάσισε να θέση ως βάση για όλα τα επόμενα μαχητικά F-16 που θα παράγονται πλέον, την έκδοση Block 70/72. Ορμώμενη από την έκδοση V η οποία είναι αρκετά κοντά στις 70/72, η Lockheed θα προωθεί πλέον μόνο αυτή την έκδοση για αγορές από ξένες χώρες μέσω FMS ενώ η USAF αναβαθμίζει σταδιακά τα δικά της αεροσκάφη στο επίπεδο 70/72.

Η κοινή βάση παραγωγής για τα μαχητικά F-16 θα δώσει τη δυνατότητα στην εταιρεία να πωλεί το προϊόν της σε συγκεκριμένη τιμή χωρίς διακυμάνσεις ( τα περίεργα που έχουμε δει παλιότερα με διαφορές τιμών ανά μονάδα δε θα υφίστανται πλέον) και άρα μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα στη διεθνή αγορά. Ούτως ή άλλως, η Lockheed έχει κατασκευάσει 4.600 περίπου F-16 όλων των τύπων και περίπου 2.300 βρίσκονται σε υπηρεσία σε διάφορες χώρες ακόμα.

Τα F-16 Block 70/72 θεωρούνται πλέον ως μαχητικά 4ης γενιάς από τη Lockheed αφού ενσωματώνουν όλες τις βελτιώσεις από τα παλαιότερα μαζί με τις αναβαθμίσεις των συστημάτων συμπεριλαμβανομένου το Radar APG-83.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το κόστος για τα 66 F-16 του τύπου που πρόκειται να προμηθευτεί η Ταϊβάν αγγίζει το ποσό των 8 δις δολαρίων. Διόλου ευκαταφρόνητο το ποσό για την ασιατική χώρα αλλά είναι μία πλέον σχεδόν στάνταρ τιμή για τις μονάδες αυτές. Εξαίρεση στο όλο εγχείρημα αποτελεί η πρόταση της Lockheed στην Ινδία για το F-21 το οποίο είναι παράγωγο της Block 70/72, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις των Ινδών οι οποίες περιελάμβαναν και ενεργότατη βιομηχανική συμμετοχή των εταιρειών τους. Ακόμα βέβαια, οι Ινδοί δεν έχουν επιλέξει αεροσκάφος για το πρόγραμμα των 110 μαχητικών τους.