Το Κογκρέσο προτείνει αύξηση του αριθμού των F-35

Υπήρχε έντονη συζήτηση για το συνολικό αριθμό μαχητικών 5ης γενιάς στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, δηλαδή των F-35 καθώς προσπαθούν να βρούν τη χρυσή τομή ανάμεσα στον σωστό αριθμό με βάση τις επιχειρησιακές ανάγκες και τα χρήματα που μπορούν να διατεθούν.

Σε επιστολή τους, 130 μέλη του Κογκρέσου προτείνουν προς την αρμόδια επιτροπή την αύξηση του αριθμού των μαχητικών 5ης γενιάς κατά ένα ποσοστό της τάξης του 24% .

Η αιτιολόγηση της συγκεκριμένης εισήγησης έχει να κάνει με το γεγονός ότι θεωρούν πως πρέπει να διατηρηθεί μία συγκεκριμένη αναλογία μεταξύ των μαχητικών 4ης και 5ης γενιάς με τα οποία επιχειρούν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Για το σκοπό αυτό προτείνουν την αύξηση της παραγωγής των F-35 για ένταξή τους σε όλους τους κλάδους.

Τα αποτελέσματα αυτής της αύξησης σε αριθμούς του F-35 θα έχουν τα εξής αποτελέσματα, κατά τους 130 της εισήγησης:

·         Θα επιτύχουν ευκολότερα τη διατήρηση παγκοσμίως της αεροπορικής κυριαρχίας που απολαμβάνουν οι Η.Π.Α. πάνω από τα πεδία των μαχών

·         Θα μειωθεί το κόστος παραγωγής μαζί με τη βελτίωση του συστήματος κατεβάζοντας και το κόστος κτίσης

Σημαντικά θέματα και τα δύο καθώς το κόστος ενός αεροσκάφους F-35 παραμένει υψηλό ακόμα και για τη μηχανή τυπώματος χρημάτων που λέγεται Η.Π.Α. και η συντήρησή του το ίδιο. Θεωρούν, ορθώς, ότι περαιτέρω αύξηση της παραγωγής παρ’ ότι θα κοστίσει άμεσα, θα αποδώσει πολύ περισσότερο σε συντομότερο χρονικό διάστημα από το μέχρι τώρα προβλεπόμενο καθώς οι Η.Π.Α. προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα.

Ως προς το σκέλος της καθολικής αεροπορικής κυριαρχίας οι εισηγητές επισημαίνουν ότι οι ανταγωνιστές των Η.Π.Α. ήδη παράγουν ή είναι κοντά στο να παράξουν τα δικά τους μαχητικά 5ης γενιάς πράγμα το οποίο θα έχει επιπτώσεις στα πεδία των μαχών σε τυχόν σύρραξη. Θεωρούν επίσης ότι η ταχεία αναβάθμιση των πυραύλων εδάφους αέρος μαζί με τα κατάλληλα συστήματα εντοπισμού ώστε να αντιμετωπίσουν τα αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα το οποίο πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη αν οι Η.Π.Α. θέλουν να διατηρήσουν την αεροπορική τους κυριαρχία.

Μένει να δούμε στο επόμενο διάστημα τι θα αποφασιστεί για τα προγράμματα του 2021 ενώ ήδη έχουν κατασκευαστεί 500+ μαχητικά F-35.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •