• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το Ισραήλ προκάλεσε χάος σε Ιρανικό εμπορικό λιμάνι με κυβερνοεπίθεση

Το Ισραήλ προκάλεσε χάος σε Ιρανικό εμπορικό λιμάνι με κυβερνοεπίθεση

Ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ μπορεί να μην είναι μία φανερή πραγματικότητα αλλά υφίσταται σε ένα επίπεδο καθώς η μία πλευρά προσπαθεί να βλάψει την άλλη με διάφορους τρόπους μη συμβατικού στρατιωτικού χαρακτήρα.

Το Ισραήλ λέγεται ότι κατάφερε να προκαλέσει χάος στο μεγάλο εμπορικό τερματικό σταθμό του Saheed Rajae δίπλα από την πόλη του Bandar Abas, του σημαντικότερου λιμανιού του Ιράν. Η κυβερνοεπίθεση από τους Ισραηλινούς είχε σαν αποτέλεσμα να χακαριστούν οι υπολογιστές της εγκατάστασης και να προκληθεί αταξία εντός και εκτός του λιμανιού καθώς υπήρξε εμπλοκή στους δρόμους γύρω από το λιμάνι, φορτία δε φορτώθηκαν, πλοία παρέμειναν εκτός λιμανιού καθυστερώντας πάρα πολύ να φορτο-εκφορτώσουν κ.α.

Οι Ιρανοί δήλωσαν ότι η ζημιά που έγινε δεν ήταν μεγάλων διαστάσεων αλλά επλήγησαν οι υπολογιστές μερικών τερματικών σταθμών χωρίς όμως να υπάρξει περεταίρω διείσδυση των χάκερς στο σύστημα. Αντίθετα οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι πέτυχαν ικανό πλήγμα στο λιμάνι και αν αναλογιστεί κανείς το χάος που έγινε, τότε η πλάστιγγα κλείνει υπέρ των Ισραηλινών.

Η κυβερνοεπίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε ως απάντηση σε αντίστοιχη επιχείρηση των Ιρανών κατά του συστήματος ύδρευσης του Ισραήλ τον περασμένο Απρίλιο. Παρ’ ότι δεν προκλήθηκε μεγάλη καταστροφή από την Ιρανική επίθεση, το Ισραήλ θεώρησε ότι παραβιάστηκε μία κόκκινη γραμμή που δε θα έπρεπε, από το Ιράν, και η απάντηση ήταν μονόδρομος και έπρεπε να είναι ηχηρή και ενδεικτική των δυνατοτήτων του Ισραήλ.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που το Ισραήλ εξαπολύει κυβερνοεπίθεση στο Ιράν, αφού έχει επιτεθεί παλαιότερα με επιτυχία και στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με τον διάσημο ιό Stuxnet ο οποίος προκάλεσε καταστροφές στα συστήματα.

Εν κατακλείδι, είναι φανερό ότι στη σύγχρονη εποχή των ηλεκτρονικών συστημάτων και της ολένα μεγαλύτερης διασύνδεσης των δικτύων μεταξύ τους για τον καλύτερο έλεγχο και χειρισμό τους, οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να προκαλέσουν χάος και καταστροφές στα συστήματα. Είδαμε ότι το Ιράν προσπάθησε να προκαλέσει ζημιά στο δίκτυο ύδρευσης του Ισραήλ, ένας πολύ σημαντικός στόχος σε πολεμικές επιχειρήσεις. Πρακτικά δε χρειάζονται πράκτορες/δολιοφθορείς να κάνουν τη δουλειά αφού ένας επιτυχημένος ιός μπορεί να κάνει κάτι παρόμοιο.

Στην Ελλάδα η προστασία του διαδικτύου διεξάγεται από τη διεύθυνση κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ με πρόσφατο παράδειγμα την αποτυχημένη προσπάθεια Τούρκων χάκερς να διεισδύσουν σε κυβερνητικές ιστοσελίδες της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κρίσης του Έβρου.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •