Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες του πυραύλου “Etemad” (εμπιστοσύνη, στα περσικά), «με μέγιστο βεληνεκές τα 1.700 χιλιόμετρα», ο οποίος παρουσιάστηκε ως «ο πιο πρόσφατος βαλλιστικός πύραυλος» που κατασκευάστηκε από το ιρανικό υπουργείο Άμυνας.
Οι δυτικές χώρες ανησυχούν για τις προόδους που καταγράφει το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο κατηγορούν ότι επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή, με τους νέους του πυραύλους να έχουν βεληνεκές το οποίο αρκεί για να πλήξει το Ισραήλ, τον ορκισμένο του εχθρό.
«Η ανάπτυξη των αμυντικών ικανοτήτων και των διαστημικών τεχνολογιών (…) έχει στόχο να εγγυηθεί ότι καμία χώρα δεν θα τολμήσει να επιτεθεί εναντίον του ιρανικού εδάφους», διαβεβαίωσε ο Πεζεσκιάν.
Iran unveiled a new ballistic missile named Etemad today during President Pezeshkian visit to the MOD exhibition.
— Mehdi H. (@mhmiranusa) February 2, 2025
Specification:
Max Range: 1700 km
Diameter: 1.25 m
Length: 16 m
Accuracy: 70 m pic.twitter.com/lhhZVGBAie
Η τελετή πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας Αεροδιαστημικής και λίγες ημέρες πριν από τους εορτασμούς στο Ιράν της 46ης επετείου της ίδρυσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, στις 10 Φεβρουαρίου 1979.
Μετά την ορκωμοσία, στις 20 Ιανουαρίου, του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατά την προηγούμενη θητεία του (2017-2021) είχε εφαρμόσει τη λεγόμενη πολιτική «μέγιστης πίεσης» έναντι του Ιράν, η Τεχεράνη έχει αυξήσει τις κινήσεις της που έχουν στόχο να επιδείξουν την ισχύ της: έχει πραγματοποιήσει μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις, ενώ έχει παρουσιάσει νέο στρατιωτικό εξοπλισμό και υπόγειες βάσεις.
Χθες Σάββατο το Ιράν παρουσίασε έναν πύραυλο κρουζ με την ονομασία Ghadr-380, ο οποίος έχει βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων και εξοπλισμό κατά των ηλεκτρονικών αντίμετρων.
Την ίδια ημέρα αποκαλύφθηκε μια νέα υπόγεια ναυτική βάση, κάπου στο νότιο Ιράν, ενώ δύο εβδομάδες νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η ύπαρξη μίας ακόμη παρόμοιας εγκατάστασης.
Όμως παράλληλα η Τεχεράνη αυξάνει και τα μηνύματά της προς τις δυτικές χώρες, και κυρίως τις ΗΠΑ, ότι επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα, αιτία έντασης εδώ και δεκαετίες.
ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Σ. Φάμελλος: Για να έχουν την υγειά τους οι πολίτες να φύγει το συντομότερο αυτή η κυβέρνηση της διαφθοράς
- Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εκφράζει αισιοδοξία έπειτα από ιδιωτικές συζητήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους
- Συνάντηση Θ. Πλεύρη με την Πρέσβειρα του Βιετνάμ για διμερή συμφωνία νόμιμης μετανάστευσης
- Στον Καναδά ο Κ. Χατζηδάκης: Πιο κοντά από ποτέ η Ελλάδα με την ομογένεια χάρη στην επιστολική ψήφο
- Νεκρός 13χρονος μαθητής από μακελειό σε σχολείο στην Αργεντινή, 8 οι τραυματίες – Σοκάρει το ΒΙΝΤΕΟ
- Από τότε θα είναι υποχρεωτική η πληρωμή ενοικίου μέσω τραπεζικού λογαριασμού
- Ξεκινά η απογραφή του πληθυσμού της Ινδίας – Θα διαρκέσει πάνω από 1 χρόνο
- Πόλεμος στην Μέση Ανατολή: Αναχαιτίστηκε και 4ος πύραυλος στον τουρκικό εναέριο χώρο
- Υπουργοί Οικονομικών της G7 για την αγορά ενέργειας: «Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα»
- Πιερρακάκης για οικονομία: Δεν προχωράμε σε παροχές χωρίς τέλος και σε αυξήσεις χωρίς μέλλον









