Το Ιράν αποκαλύπτει τον πρώτο του υπερηχητικό πύραυλο – Η ένταση με τις ΗΠΑ παραμένει υψηλή (video)

Το Ιράν ισχυρίστηκε την Τρίτη ότι δημιούργησε έναν υπερηχητικό πύραυλο ικανό να ταξιδεύει με 15 φορές την ταχύτητα του ήχου, προσθέτοντας ένα νέο όπλο στο οπλοστάσιό του καθώς οι εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν υψηλές για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο νέος πύραυλος – που ονομάζεται Fattah, ή “Πορθητής” στα Φαρσί – αποκαλύφθηκε ενώ ταυτόχρονα το Ιράν είπε ότι θα ανοίξει εκ νέου τα διπλωματικά του γραφεία την Τρίτη στη Σαουδική Αραβία αφού έχουν σαφώς βελτιωθεί οι σχέσεις με το Ριάντ μετά από χρόνια σύγκρουσης.

Ο στρατηγός Amir Ali Hajizadeh, επικεφαλής του αεροδιαστημικού προγράμματος της παραστρατιωτικής Φρουράς της Επανάστασης, αποκάλυψε αυτό που φαινόταν να είναι μοντέλο του πυραύλου. Ο Hajizadeh ισχυρίστηκε ότι ο πύραυλος είχε βεληνεκές έως και 1.400 χιλιόμετρα (870 μίλια).

Αυτό είναι περίπου μεσαίου βεληνεκούς για το εκτεταμένο οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, το οποίο η Φρουρά έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια, καθώς οι δυτικές κυρώσεις την εμποδίζουν σε μεγάλο βαθμό από την πρόσβαση σε προηγμένα όπλα.

«Δεν υπάρχει σύστημα που να μπορεί να ανταγωνιστεί ή να αντιμετωπίσει αυτόν τον πύραυλο», ισχυρίστηκε ο Χατζιζαντέχ.

Αυτός ο ισχυρισμός, ωστόσο, εξαρτάται από το πόσο ευέλικτος είναι ο πύραυλος. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι πετούν σε μια τροχιά στην οποία αντιπυραυλικά συστήματα όπως το Patriot μπορούν να προβλέψουν την πορεία τους και να τους αναχαιτίσουν. Η εκδήλωση της Τρίτης έδειξε κάτι που φαινόταν να είναι ένα κινητό ακροφύσιο για το Fattah, το οποίο θα μπορούσε να του επιτρέψει να αλλάξει τροχιές κατά την πτήση. Όσο πιο ακανόνιστη η διαδρομή πτήσης του πυραύλου, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η αναχαίτισή του.

Η ανακοίνωση της Τρίτης έγινε καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πρόκειται να ξεκινήσει επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί video το οποίο φέρεται να δείχνει δοκιμή του ιρανικού πυραύλου:

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί