• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το ασυναγώνιστο της αμερικανικής πρότασης φρεγατών τελικά είναι ασυναγώνιστα ακριβό

Το ασυναγώνιστο της αμερικανικής πρότασης φρεγατών τελικά είναι ασυναγώνιστα ακριβό

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, η DSCA, αρμόδια υπηρεσία της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης των ΗΠΑ για την έγκριση των προγραμμάτων εξαγωγής στρατιωτικού υλικού, δημοσίευσε την απάντηση(Letter of Acceptance-LoA) στο Γράμμα Ενδιαφέροντος (Letter of Request-LoR), που είχε αποστείλει το Πολεμικό Ναυτικό από την περασμένη Άνοιξη.  

Παρά το ότι λήφθηκε η τελική απόφαση για τη σχεδίαση η οποία θα αποτελέσει τη νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και υπεγράφη σε επίσημη τελετή στο Παρίσι το προσύμφωνο κατανόησης(MoU) για την αγορά 3 φρεγατών [email protected],  πολλοί αναφέρουν ότι από την ελληνική πλευρά ζητήθηκε η αμερικανική πλευρά να συνεχίσει με την κατάρτιση της LoA,πράγμα περίεργο αν και μέρος τυπικής διαδικασίας θεωρητικά.  

Παρ’ όλα αυτά μας εξυπηρετεί το ότι δημοσιεύθηκε η απάντηση καθώς έχουμε μία εικόνα της τάξης του οικονομικού εύρους της αμερικανικής πρότασης καθώς η δημοσίευση της DSCA αναφέρει συνολικό κόστος περί τα 6,9 δις δολάρια με αποπληρωμή μέσω του προγράμματος FMS(Foreign Military Sales). Η ανακοίνωση περιγράφει λεπτομερώς τα συστήματα που αποδεσμεύονται προς πώληση μαζί με τα πλοία περιλαμβάνοντας και επιπλέον κομμάτια εξοπλισμού, ανταλλακτικά, υποστήριξη, εκπαίδευση κτλ. .  

Πιο αναλυτικά, ο προσφερόμενος εξοπλισμός που προσφέρθηκε ήταν:  

1.      4 Φρεγάτες (MMSC)  

2.      5 Συστήματα μάχης (CMS) COMBATSS-21 (4 εγκατεστημένα και 1 εφεδρικό)  

3.      5 Συστήματα Κάθετων Εκτοξευτών με 8 κελιά έκαστο(VLS), MK 41 (4 εγκατεστημένα, 1 εφεδρικό(  

4.      200 πύραυλοι για 4 Συστήματα Εγγύς Αεράμυνας(CIWS) RAM BLK 2 (84 Εγκατεστημένοι, 10 δοκιμαστικοί, 106 εφεδρικοί)  

5.      5 MK 49 Guided Missile Launcher Systems (4 installed, 1 spare);  

6.      8 RAM BLK 2 telemetry missiles;  

7.      32 Κάθετα εκτοξευόμενοι ανθυποβρυχιακοί πύραυλοι (ASROC) (VLA) (12 εγκατεστημένοι με 3 ανά σκάφος σε ένα κελί έκαστος, 8 εκπαιδευτικοί, 12 ως αναχορηγία)  

8.      16 πολυβόλα των 7.62χιλ. τύπου M240B με ανάλογα πυρομαχικά 2 εγκατεστημένα ανά σκάφος και 8 εφεδρικά.  

9.      32 Ελαφρές τορπίλες τύπουMK-54 (4 εγκατεστημένες ανά σκάφος  και 16 εφεδρικές)  

10.  3 μονοί κάθετοι εκτοξευτές ανά σκάφος για τους ASROCK  

11.  4 ραντάρ TRS-4D  

12.  Πύραυλοι επιφανείας-αέρος αεράμυνας σημείου1: (CAMM);  

13.  Πύραυλοι επιφανείας-αέρος αεράμυνας σημείου 2: (CAMM-ER)  

14.  Αντιπλοϊκοί πύραυλοι Naval Strike Missile (NSM) RGM-184B με τους εκτοξευτές τους  

15.  Συλλογές αναβάθμισης τορπιλών Mk54 σε Μk56  

16.  Κιτία τορπιλών  

17.  Εκπαιδευτικές τορπίλες με τα κιτία τους  

18.  Αναλώσιμα για ασκήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου  

19.  Ναυτικά πυροβόλα 76 χιλ. OTO STRALES με πυρομαχικά  

20.  Σύστημα Ελέγχου Πυρός(FCR)  

21.  Σύστημα ελέγχου πυροβόλων  

22.  Τηλεχειριζόμενα πυροβόλα 20mm Narwhal  

23.  Πολυβόλα M2A1  .50 με πυρομαχικά  

24.  Σύστημα αντιμέτρων κατά τορπιλών NIXIESLQ-25  

25.  Σύστημα αντιμέτρων Sylena MK 2 με σύστημα αντιμέτρων κατά τορπιλών CANTO  

26.  Σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου:Elta Σόναρ μεταβλητού βάθους 1: Compact Low Frequency Active Passive Variable Depth Sonar-2 (CAPTAS-2)  

27.  Σόναρ μεταβλητού βάθους 2: Low Frequency Active Towed Sonar (LFATS)  

28.  Σύστημα απεικόνισης ανθυποβρυχιακού πολέμου SQQ-89  

29.  Σταθμοί ασυρμάτου AN/ARC-210 (RT-2036(C))  

30.  Identification Friend or Foe (IFF) Equipment  

31.  Infrared Search and Track/EO director  

32.  Naval Laser Warning System  

33.  Ανιχνευτές χημικού και ραδιοβιολογικού πολέμου  

34.  Rigid Hull Inflatable Boat (RHIB)-7 μέτρων η μία  

35.  Link 16 communications equipment  

36.  Battlefield Information Collection and Exploitation System (BICES)  

37.  AN/SRQ-4 Tactical Common Datalink  

38.  Global Command and Control System-Joint (GCCS-J)  

39.  Air Defense Systems Integrator (ADSI)  

40.  Κρυπτογραφικός εξοπλισμός που περιλαμβάνει τα συστήματα SY-150, SY-117G, και KYV-5M  

41.  LINK 16  

42.  Defense Advance GPS Receiver (DAGR)  

Μέσα στο ποσό περιλαμβάνονται, πολυετής υποστήριξη, εκπαίδευση, υποδομές, βιβλιογραφία, λογισμικό(αρκετά ακριβό να σημειώσουμε εδώ είναι το λογισμικό το οποίο είναι ξεχωριστό για κάθε σύστημα + το λογισμικό του CMS) κτλ.  

Το ποσό των 6,9 δις δολαρίων είναι η μέγιστη τιμή που μπορεί να έχει η πώληση αυτή και δεν αφορά την τελική τιμή του συμβολαίου καθώς η πλευρά του αγοραστή θα επιλέξει η ίδια τι θα αγοράσει τελικά από τα προσφερόμενα ενώ και οι τιμές είναι οι μέγιστες δυνατές για κάθε ένα εκ των προτεινόμενων συστημάτων αλλά η τελική τιμή θα είναι χαμηλότερη της προσφερόμενης. Η πρακτική αυτή ακολουθείται πάντα από την αμερικανική πλευρά για όλες τις πωλήσεις υλικού με πρόσφατα παραδείγματα την πώληση των F-35 στα ΗΑΕ, τα MH-60Rτης Αυστραλίας κ.α. .  

Στην περίπτωση των 4 HF2 ή αλλιώς MMSC, ακόμα και με την αφαίρεση των επιπλέον υλικών, με μία επιλογή εκ του Πολεμικού Ναυτικού διαφόρων συστημάτων που προσφέρονται δύο επιλογές όπως είναι τα σόναρ συρόμενης διάταξης LFATS και CAPTAS-2, το κόστος, και ακόμα και με την αφαίρεση μερικών εκ των επιπλέον εφεδρικών φόρτων πυραύλων, λοιπών πυρομαχικών κ.α, της σύμβασης για κάθε πλοίο πλήρως εξοπλισμένο στη διαμόρφωση που θα επιλεγόταν και με μερικούς πρόχειρους υπολογισμούς, θα κυμαινόταν στο 1 δις δολάρια.  

Το ποσό αυτό απέχει αρκετά από το να θεωρείται η αμερικανική πρόταση ως «ασυναγώνιστη» όπως ανέφερε ότι θα ήταν με στόμφο ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της τύποις διαγωνιστικής διαδικασίας για το πρόγραμμα των φρεγατών. Για σκάφος μάλιστα το οποίο υπολείπεται σημαντικά σε επιδόσεις, η πρόδρομη κλάση του σκάφους δεν παραλαμβάνεται από το USN λόγω των προβλημάτων στο μηχανοστάσιο και υπολείπεται γενικά έναντι όλων των υπόλοιπων σχεδιάσεων που συμμετείχαν στη διαδικασία αυτή, το κόστος του είναι πολύ μεγάλο και ασύμφορο ενώ η διαδικασία των FMS θα πρόσθετε και αυτή το επιπλέον κόστος των τόκων προς το αμερικανικό δημόσιο.  

Ευτυχώς για το Πολεμικό Ναυτικό, το σκάφος δεν επιλέχθηκε..  

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.