Το 2026-2027 η ολοκλήρωση της πρώτης ευρω-κορβέτας

Η Ελλάδα συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα της ανάπτυξης μίας ευρω-κορβέτας ή όπως ονομάζεται, European Patrol Corvette(EPC), πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν εκτός της Ελλάδας, η Ιταλία ( η κύρια συντονιστής του προγράμματος ), η Γαλλία, η Ισπανία και σε ρόλο παρατηρητή η Πορτογαλία.

Η επίσημη αρχή που διαχειρίζεται το πρόγραμμα, η EDA( EU Defence Agency) ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα EPC υπό την αιγίδα των προγραμμάτων PESCO, προχωρά κανονικά και το πρώτο πλοίο θα έχει ολοκληρωθεί το 2026 με 2027. Η Ιταλία και η Γαλλία έχουν σκοπό να ναυπηγήσουν αρκετά πλοία της κλάσης που θα προκύψει από το πρόγραμμα  σε διαφορετικές διαμορφώσεις, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε χώρας. Η Ισπανία συμμετέχει χωρίς να έχει αναφέρει πόσα πλοία επιθυμεί να ναυπηγήσει μελλοντικά.

Από την άλλη, η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα τόσο για να αποκτήσει τεχνογνωσία από αυτό, όσο και γιατί ήταν μία οικονομικά καλή ευκαιρία για την πρόσβαση στη σχεδίαση ενός σύγχρονου πλοίου επιφανείας με όλες τις νέες τεχνολογίες. Το αν η Ελλάδα θα ναυπηγήσει πλοία βασισμένα σε αυτή τη σχεδίαση με διαμόρφωση πιθανότατα ASW ( Ανθυποβρυχιακού πολέμου) δεν έχει διευκρινιστεί.

Τα πλοία αυτά στο Αιγαίο και με ικανότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου θα ήταν πάρα πολύ καλά ενώ μπορούν να έχουν και μία αντιαεροπορική προστασία χάρη στον εκτοξευτή VLS της πλώρης και την ύπαρξη συστημάτων CIWS.

Με το πρώτο πλοίο να ολοκληρώνεται το 2026-2027, η Ελλάδα θα χρειαστεί να αποφασίσει αν θα υιοθετήσει τη συγκεκριμένη σχεδίαση για την κάλυψη των αναγκών του Στόλου. Η Ελλάδα χρειάζεται να αντικαταστήσει συνολικά 9 φρεγάτες  και να αναβαθμίσει τις 4 ΜΕΚΟ μέσα στη δεκαετία αν θέλει να έχει λόγο στα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο.