Την προμήθεια επιπλέον Rafale εξετάζει η Αίγυπτος

Σύμφωνα με τη La Tribune, η Αίγυπτος εξετάζει την επέκταση της συμφωνίας για τα Rafale μέσω της αγοράς επιπλέον σύγχρονων μαχητικών του τύπου, το προσεχές διάστημα.Η Αίγυπτος είχε συμφωνήσει με τη Γαλλία την αγορά συνολικά 24 μαχητικών αεροσκαφών Rafale το Φεβρουάριο του 2015 έναντι του ποσού των 5.2 δις δολαρίων περιλαμβανομένου του εξοπλισμού, της εκπαίδευσης, υποστήριξης, εγκαταστάσεων, προσομοιωτών κτλ.

Οι Αιγύπτιοι θέλουν να κινηθούν για τη συμπλήρωση δύο μοιρών αποτελούμενων από τα σύγχρονα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη καθώς η επένδυσή τους σε συστήματα και υποδομές, αυτή θα έχει πλήρη απόδοση μόνο αν αυξήσουν τον αριθμό των Rafale στην αεροπορία τους. Το κόστος φυσικά θα είναι μεγάλο και σε αυτή την περίπτωση αν και οι Αιγύπτιοι επενδύουν τα τελευταία χρόνια μανιωδώς στην Άμυνά τους.

Εφόσον η Ελλάδα ολοκληρώσει με επίσημες υπογραφές την προμήθεια των 18 Rafale, είναι δεδομένο ότι αργότερα, και για τους λόγους που προαναφέραμε ότι ισχύουν για τους Αιγύπτιους, ότι θα χρειαστεί να προμηθευτεί επιπλέον Rafale ώστε να συμπληρωθούν δύο μοίρες και να αποδώσει τα μέγιστα η επένδυση αυτή στα συγκεκριμένα μαχητικά όπως και με τα Mirage 2000.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν τελικά θα προχωρήσει μία συμφωνία Γαλλίας-Αιγύπτου για επιπλέον Rafale καθώς αυτό είχε αναφερθεί και παλαιότερα αλλά οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών δε συνεχίστηκαν.