Τι πραγματικά συνέβη στο Κίεβο την Δευτέρα;

Ουκρανικά και δυτικά ΜΜΕ μιλούν για ένα ρωσικό έγκλημα πολέμου - αλλά τι πραγματικά έπληξε ένα νοσοκομείο παίδων στο Κίεβο και άλλες μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις το πρωί της Δευτέρας;

Ήταν για άλλη μια φορά μια «λαμπρή απόδοση» από την ουκρανική αεράμυνα ή κάτι άλλο;

Γράφει ο Roman Donetsky είναι Ουκρανός ιστορικός, στρατιωτικός ειδικός και blogger:

Την Δευτέρα, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία επιτέθηκε και κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό το εργοστάσιο Artyom και μια σειρά από άλλες εγκαταστάσεις στο Κίεβο με πυραύλους. Επρόκειτο για στρατιωτικές και στρατιωτικοβιομηχανικές εγκαταστάσεις. Μόνο το εργοστάσιο Artyom χτυπήθηκε από τρεις έως έξι ρουκέτες και καιγόταν για πέντε ώρες. Κάτι παρόμοιο συνέβη στο εργοστάσιο όπλων Yushmash στο Dniepropetrovsk.

Οι απώλειες αμάχων ωστόσο, προκλήθηκαν από την ουκρανική αεράμυνα, η οποία για άλλη μια φορά επιχείρησε να εκτοξεύσει πυραύλους πάνω από κτίρια κατοικιών χρησιμοποιώντας τα συστήματα Patriot και NASAMS. Οι ουκρανικές δυνάμεις όχι μόνο έχασαν τη μάχη κατά των ρωσικών πυραύλων, αλλά έπληξαν ένα αριθμό δικών τους πολιτικών στόχων, όπως πάντα.

Το γιατί συμβαίνει αυτό είναι προφανές: επειδή οι φυσικοί νόμοι λειτουργούν. Το χτύπημα των πυραύλων στο τέλος της τροχιάς τους αυξάνει τις πιθανότητες των αντιαεροπορικών συστημάτων. Επιπλέον, οι χειριστές τους αισθάνονται πιο ασφαλείς όταν στήνονται στη μέση μιας πόλης. Όμως οι πύραυλοι κρουζ, των Ρώσων, πέφτουν με ακρίβεια, εκεί που τους οδηγούν οι δορυφόροι. Οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι που αποτυγχάνουν στον στόχο τους όμως, πέφτουν τυχαία όπου να ‘ναι!

Επιπλέον, οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι χρησιμοποιούν θραύσματα. Εάν τα θραύσματα δεν καταστρέψουν έναν πύραυλο που εκτοξεύεται, αλλά καταστρέψουν τα πηδάλια ή τα συστήματα καθοδήγησής του, ο πύραυλος θα ανακατευθυνθεί προς ένα εντελώς τυχαίο στόχο.

Αυτές είναι οι φυσικές και τεχνικές εξηγήσεις για όσα συνέβησαν χθες στο Κίεβο και το Κριβόι Ρογκ.

Υπήρχαν και άλλες παραλείψεις:

1. Όταν σήμανε συναγερμός, ούτε το νοσοκομείο του Κιέβου ούτε η διεύθυνση του εργοστασίου στο Krivoy Rog μεταφέρθηκαν σε καταφύγιο. Οι επιχειρήσεις συνεχίστηκαν σαν να μην συνέβαινε τίποτα. 

2. Και στις δύο περιπτώσεις, η ουκρανική αεράμυνα επιχειρούσε από θέσεις επικίνδυνες για τον άμαχο πληθυσμό.

3. Και στις δύο περιπτώσεις, οι ορατές συνέπειες δεν είναι χαρακτηριστικές της έκρηξης της κεφαλής X-101 με τα 850 κιλά εκρηκτικών ή ενός «διαμετρήματος» με 450 κιλά.

4. Και στις δύο περιπτώσεις εντοπίστηκαν θραύσματα στο σημείο της πρόσκρουσης.

Δεν υπάρχουν βίντεο από το Krivoy Rog. Από ό,τι γνωρίζουμε, η ουκρανική αεροπορική άμυνα SAM δεν μπόρεσε να προλάβει τον πύραυλο κρουζ εκεί και να χτυπήσει το κτίριο διοίκησης του εργοστασίου. 

Όσον αφορά το νοσοκομείο Okhmadet στο Κίεβο, υπάρχουν δύο υποθέσεις. Πρώτη υπόθεση: ένα ουκρανικό NASAMS SAM καταδίωξε το X-101 και δεν το πρόλαβε. Ως αποτέλεσμα το ουκρανικό SAM, χτύπησε το νοσοκομείο. Αυτή η έκδοση είναι η πιο πιθανή λόγω της ορατής φύσης της καταστροφής. Είναι σχετικά ήσσονος σημασίας ένα χτύπημα από το ρωσικό X-101 θα είχε καταστρέψει ολοσχερώς ολόκληρο το κτίριο και θα είχε αφήσει έναν κρατήρα. Τα θραύσματα που φαίνονται ξεκάθαρα στις φωτογραφίες δείχνουν αντιαεροπορικό πύραυλο.

Στην δεύτερη, λιγότερο πιθανή εκδοχή, ο πύραυλος κρουζ υπέστη ζημιά και συνετρίβη ανεξέλεγκτα.

Δεν μπορεί επίσης να αποκλειστεί εντελώς μια σκόπιμη ουκρανική πρόκληση εν όψει της συνόδου του ΝΑΤΟ. 

Το τρίτο γεγονός της ημέρας στο Κίεβο, τα θύματα κοντά στο «Ιατρικό Κέντρο Isida» δεν είναι μυστικό. Η ουκρανική αεράμυνα έβαλε κατά ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και θραύσματα έπεσαν βροχή στην περιοχή.

Συνοπτικά, η ουκρανική αεράμυνα απέτυχε να καταρρίψει τουλάχιστον το ένα τρίτο έως τους μισούς πυραύλους χθες. Έπληξε όμως ένα νοσοκομείο, ένα εργοστάσιο, ένα πολυώροφο κτίριο και αρκετούς πολίτες κοντά στο ιατρικό κέντρο Isida. Τα συλλυπητήριά μου για τα θύματα αμάχων.

Δεν πρέπει να σταματήσει η εξάλειψη στρατιωτικών εγκαταστάσεων και εργοστασίων του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος. Διαφορετικά (οι Ουκρανοί) θα σκοτώσουν περισσότερα από τα παιδιά μας που ήδη πεθαίνουν και τραυματίζονται καθημερινά. Οι ουκρανικές αρχές χρησιμοποιούν εργοστάσια στα κέντρα των πόλεων για στρατιωτική παραγωγή. Και εγκαθιστούν συστήματα αεράμυνας στην μέση κατοικημένων περιοχών για να εκτοξεύουν πυραύλους πάνω από κτίρια. Αυτή η ανεύθυνη τακτική δεν θα βοηθήσει ούτε τις ουκρανικές αρχές ούτε τον ουκρανικό στρατό. Αντίθετα μετέτρεψε τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς της αεράμυνας σε δολοφόνους.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί