Θα προμηθευτεί τα Harrier η Τουρκία; (ΒΙΝΤΕΟ)

Το υπό εγχώρια ναυπήγηση TCG Anadolu, το ελικοπτεροφόρο πλοίο της Τουρκίας δηλαδή, είναι κοντά στην ολοκλήρωσή του και το Τουρκικό Ναυτικό είναι αντιμέτωπο με το πρόβλημα των αεροσκαφών του πλοίου. Το Τουρκικό Ναυτικό είχε σα σκοπό να εξοπλίσει το Anadolu με τα F-35B, δηλαδή τα αεροσκάφη με τη δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης. Η αποπομπή της Τουρκίας όμως από το […]

Το υπό εγχώρια ναυπήγηση TCG Anadolu, το ελικοπτεροφόρο πλοίο της Τουρκίας δηλαδή, είναι κοντά στην ολοκλήρωσή του και το Τουρκικό Ναυτικό είναι αντιμέτωπο με το πρόβλημα των αεροσκαφών του πλοίου.

Το Τουρκικό Ναυτικό είχε σα σκοπό να εξοπλίσει το Anadolu με τα F-35B, δηλαδή τα αεροσκάφη με τη δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης. Η αποπομπή της Τουρκίας όμως από το πρόγραμμα των F-35 είχε σαν αποτέλεσμα το Τουρκικό Ναυτικό να μην έχει αεροσκάφη κατάλληλα για το Anadolu παρά μόνο, τα ελικόπτερα που ούτως ή άλλως θα είχε το πλοίο στο υπόστεγό του.

Διάφορα δημοσιεύματα του ξένου τύπου παρουσιάζουν τα Harrier  ως την πιθανή επιλογή του Τουρκικού Ναυτικού σε αντικατάσταση των F-35B που θα προμηθεύονταν οι Τούρκοι για το Anadolu.

Τα AV-8B+ Harrier είναι αεροσκάφη σχεδίασης της δεκαετίας του 1960  για χρήση V/STOL(Vertical/Stand Off Landing)  και μάλιστα υποηχητικά( ταχύτητα μέχρι τα 730 χλμ/ω) και ραντάρ το AN-APG65. Πρόκειται δηλαδή για παρωχημένο αεροσκάφος ως προς το σύγχρονο πόλεμο, αλλά το μόνο αξιόπιστο V/STOL που μπήκε σε παραγωγή και για το λόγο αυτό έχει παραμείνει και σήμερα ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο αν έχει το ραντάρ και είναι εξοπλισμένο με πυραύλους αέρος-αέρος ΑΙΜ-120 ή τους Maverick.

Ωστόσο, όλες οι χώρες που επιχειρούν το αεροσκάφος, έχουν ήδη δρομολογήσει την πλήρη αντικατάστασή του με το F-35B ή σχεδιάζουν τη μελλοντική αντικατάστασή του. Η πιθανή πρόθεση της Τουρκίας να προμηθευτεί τα αποσυρόμενα ιταλικά Harrier II θα είναι μία τέτοια προσπάθεια αν και επιχειρησιακά τα αεροσκάφη αυτά δε θα προσφέρουν πολλά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο εναντίων των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί