• Αρχική
  • Άρθρα
  • Θα κάναμε κι εμείς το ίδιο λάθος! Αιχμηρή ανακοίνωση της Γαλλίας κατά της Ελβετίας επειδή…επέλεξε τα F-35 και όχι τα Rafale: «Θα το θυμόμαστε…»

Θα κάναμε κι εμείς το ίδιο λάθος! Αιχμηρή ανακοίνωση της Γαλλίας κατά της Ελβετίας επειδή…επέλεξε τα F-35 και όχι τα Rafale: «Θα το θυμόμαστε…»

Η απόφαση της Ελβετίας να επιλέξει τα αμερικανικά stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων F-35 έναντι των γαλλικών Rafale,

για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας, φαίνεται πως «ενόχλησε» το Παρίσι, το οποίο εξέδωσε αιχμηρή ανακοίνωση σχετικά με την έκβαση της πολυσυζητημένου διαγωνισμού.

Μετά τις συμφωνίες που έκλεισε η γαλλική εταιρεία με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κροατία για την προμήθεια των περίφημων μαχητικών 4 ++ γενιάς, η Dassault ήλπιζε ότι θα εντάξει και την Ελβετία στη λίστα των χωρών που θα εντάξουν τα αεροσκάφη Rafale στο οπλοστάσιό τους, ωστόσο η επιλογή των stealth F-35 προκάλεσε την αντίδραση των Γάλλων.

Ειδικότερα, το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας δεν έκρυψε την απογοήτευσή του στην ανακοίνωση που εξέδωσε, λέγοντας πως τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale αποδεικνύουν καθημερινά την αξιοπιστία και τις ικανότητές τους στο πεδίο επιχειρήσεων, ενώ λέει χαρακτηριστικά πως «κρατάμε και σημειώνουμε την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ελβετικής Συνομοσπονδίας σχετικά με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού Air 2030 (για τα αμερικανικά μαχητικά F-35) αντικατοπτρίζουν μια επιλογή υπέρ του μη ευρωπαϊκού εξοπλισμού».

Η «απεξάρτηση» από αμερικανικά οπλικά συστήματα
Η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλύ, αναφέρει η ανακοίνωση, επιβεβαιώνει την πλήρη εμπιστοσύνη της στην ποιότητα του εξοπλισμού που προσφέρθηκε σε αυτόν τον διαγωνισμό από τη γαλλική βιομηχανία, καθώς επίσης τα μαχητικά Rafale επιλέγονται από έναν αυξανόμενο αριθμό εταίρων της Γαλλίας, εκτός από τις γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία πρωτοστατεί στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για την «απεξάρτηση των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την αγορά και προμήθεια αμερικανικών οπλικών συστημάτων και εξοπλισμών και γι’αυτόν τον λόγο προέκυψε αυτή η «αντίδραση» του Παρισιού στην αγορά των F-35.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το αναπτυξιακό πρόγραμμα FCAS – Future Combat Air System, στο οποίο συμμετέχουν η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία, με στόχο την δημιουργία ενός μαχητικού αεροσκάφους και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων έκτης γενιάς, «απέναντι» στο νέο πρόγραμμα ανάπτυξης των Αμερικανών NGAD – Next Generation Air Dominance για μαχητικά αεροσκάφη εξίσου έκτης γενιάς.

(onalert – φωτο: photo screenshot)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.