Τέλος τα αστεία για την Τουρκία στην Συρία (ΒΙΝΤΕΟ)

Χθές έλαβε χώρα μία καθαρά κοινή επιχείρηση κατάληψης της κωμόπολης Αλ Ναϊράμπ από τους ισλαμιστές αντάρτες και τον Τουρκικό στρατό.

Κατάληψη της κωμόπολής θα άνοιγε ένα δρόμο προς το τοπικό αποκλεισμένο παρατηρητήριο του τουρκικού στρατού.

Οι Τούρκοι διέθεσαν για την επιχείρηση μερικά TOMΠ και άρματά τους, έταξαν Α/Κ πυροβόλα  Firtina αρκετά κοντά στην περιοχή για να κάνουν προπαρασκευή και να παρέχουν υποστήριξη πυρών στις προπορευόμενες επιτιθέμενες δυνάμεις των ισλαμιστών. Στην περιοχή αναπτύχθηκε και τουρκικό πεζικό σε δεύτερο ρόλο( οι Τουρκικές ζωές έχουν αξία για τους  Τούρκους ενώ οι ισλαμιστές είναι αναλώσιμοι) και με μικρότερη εμπλοκή στην επίθεση. Τέλος οι ισλαμιστές προσπάθησαν να χτυπήσουν με MANPADS ρωσικά και συριακά αεροσκάφη που πετούσαν στην περιοχή, χωρίς αποτέλεσμα.

Έγινε προπαρασκευή από το πυροβολικό, τουρκικό και ισλαμικό και οι ισλαμιστές επιβιβάστηκαν στα τουρκικά Μ1113 και εξόρμησαν προς την κατεύθυνση της Αλ Ναϊράμπ. Οι κινήσεις των ισλαμιστών και των Τούρκων παρακολουθούνταν ήδη από αέρος από τη Ρωσική αεροπορία οπότε, όταν άρχισε η επίθεση των Ισλαμιστών ένα Su24 βομβάρδισε θέση ισλαμιστών και Τούρκων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 Τούρκοι στρατιώτες και να τραυματιστούν 5. Ήδη οι θέσεις των Firtina είχαν εντοπισθεί από αέρος και υπήρξε επικοινωνία με την Άγκυρα να να σταματήσουν την υποστήριξη των ισλαμιστών στην περιοχή.

Παρακάτω οι φωτογραφίες από τα Firtina

Τελικά οι Τούρκοι σταμάτησαν την υποστήριξη της επίθεσης και οι ισλαμιστές ενώ ξεκίνησαν με αξιώσεις, και μετά από 4ωρη μάχη υποχώρησαν στις αρχικές τους θέσεις με απώλειες.

Οι Τούρκοι έχουν περιέλθει στη Συρία σε ένα τέλμα από το οποίο δύσκολα θα φύγουν. Πήραν τα Ρωσικά όπλα ενώ στη Συρία έχουν αντίθετα συμφέροντα. Η επιλογή τους αυτή τώρα δεν τους επιτρέπει να κάνουν πολλά πράγματα απέναντι στη Ρωσία που μπορεί απλά να αχρηστεύσει τους s-400 αν οι Τούρκοι το παρατραβήξουν.