Τελικά τι συμβαίνει με το πρόγραμμα νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού;

Ακόμα μία ΔΕΘ πέρασε και για το ζήτημα του προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού για τη ναυπήγηση 4 νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου, Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής των ΜΕΚΟ 200 και προμήθειας πλοίων ενδιάμεσης λύσης όσο θα διαρκεί ο εν λόγω εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ 200 με κόστος 5 δις, και είναι σαν να μην υφίσταται πουθενά κάτι τέτοιο.

Και αυτό γράφεται καθώς κανένας εκ των παρευρισκόμενων δημοσιογράφων στη συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δε ρώτησε για το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα από ιδρύσεως του Νεοελληνικού Κράτους, ΟΥΤΕ ΜΙΑ ερώτηση για την πορεία του προγράμματος.

Αν ένα πρόγραμμα του μεγέθους αυτού δεν ενδιαφέρει κανένα, τότε έχουμε σοβαρότατο ζήτημα νοοτροπίας άσκησης ελέγχου στα πεπραγμένα της κρατικής εξουσίας εκτός αν το θέμα της όλης συνέντευξης ήταν πιο ‘οργανωμένο”.  Στο δια ταύτα, η ΔΕΘ ήταν καλή ευκαιρία για να ενημερωθεί ο κόσμος για την πορεία του προγράμματος  που θα στήσει το Πολεμικό Ναυτικό των επόμενων 20-30 χρόνων.

Μία ανασκόπηση..

H νέα Κυβέρνηση που προέκυψε τον Ιούλιο του 2019 μπήκε σε συνομιλίες για 2 φρεγάτες Belh@ara(FDI HN) οι οποίες όμως δεν κατέληξαν πουθενά καθώς το κόστος των 2 σκαφών σε ελληνική διαμόρφωση είχε φτάσει σε δυσθεώρητο ύψος. Μάλιστα, η Κυβέρνηση δια στόματος Πρωθυπουργού ανακοίνωσε στην περσινή ΔΕΘ αντί της αγοράς πλοίων την αγορά των.. Rafale με την εκκίνηση προγράμματος αγοράς 4 φρεγατών πολλαπλού ρόλου.

Με τους Γάλλους να έχουν πάρει την αγορά των Rafale από το.. πουθενά, αποσύρθηκαν πρακτικά από τη διεκδίκηση του προγράμματος για κάποιο διάστημα και το Νοέμβριο του 2020 κυκλοφόρησε η είδηση ότι η Ελλάδα θα Letter of Request(LoR)  στις ΗΠΑ για τις φρεγάτες MMSC της Lockheed Martin με το deal  να φέρεται ως κλεισμένο.

Τελικά, ξεκίνησε ένας “τύποις” διαγωνισμός  για τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού με προτάσεις να έρχονται σταδιακά από Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, μία ανανεωμένη Γαλλική πρόταση και μία εκ των ΗΠΑ με τις επίσημες προτάσεις να χρειάζεται να κατατεθούν μέχρι το τέλος Μαΐου του 2021 με τις εταιρείες να καταθέτουν τις προτάσεις τους πλήν των ΗΠΑ που ζήτησε προθεσμία να καταθέσει την πρότασή της μερικές μέρες αργότερα.

Ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί από το βήμα της Βουλής τον Ιανουάριο του 2021 ότι η απόφαση για τις φρεγάτες θα λαμβανόταν το Α’ Εξάμηνο του 2021. Στη σύσκεψη που έγινε αρχές Ιουνίου στο Μαξίμου κόπηκε η ισπανική πρόταση και δε βγήκε shortlist. Ο Υπουργός Αμύνης κ. Παναγιωτόπουλος είχε δηλώσει ότι “αυτό θα είναι το καλοκαίρι του Πολεμικού Ναυτικού”  μόνο που έχουμε φθάσει αισίως στα μισά του Σεπτεμβρίου και ακόμα δεν υπάρχει ανακοίνωση όχι για νικητή αλλά ούτε για έστω τις 3 προτάσεις που έκοψαν το νήμα και μία εκ των οποίων θα κερδίσει το διαγωνισμό.

Για το λόγο αυτό, η ΔΕΘ ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία για να μάθουμε την πορεία του προγράμματος αυτού αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να ρωτήσει ενώ κανείς αρμόδιος επίσημος δεν έχει προχωρήσει σε κάποιου είδους ανακοίνωση για την πορεία των διεργασιών αυτού του έστω “τύποις” διαγωνισμού που διεξάγεται.

Ο χρόνος πιέζει..

και δεν υπάρχει η πολυτέλεια για επιπλέον καθυστερήσεις και αναβολές στην τελική απόφαση του προγράμματος καθώς  δεν αρκεί η επιλογή αναδόχου μόνο αλλά υπάρχουν και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες  ( συμβασιοποίηση, συμφωνίες με εταιρείες της εγχώριας βιομηχανίας από τη στιγμή που θα κατασκευαστεί εγχώρια αριθμός πλοίων) οι οποίες απαιτούν αρκετό χρόνο πριν να τεθεί το πρώτο σκαρί για ναυπήγηση στο ναυπηγείο.

Ο αντίπαλος άλλωστε προχωρά, αν και πολλές δυσκολίες, τα δικά του ναυπηγικά προγράμματα τα οποία αργά ή γρήγορα θα ολοκληρώσει και  είναι κρίσιμο το Πολεμικό Ναυτικό να βρεθεί μπροστά τόσο χρονικά όσο και ποιοτικά επιλέγοντας σχεδίαση και εταιρεία που θα φέρει σε πέρας το πρόγραμμα στην ώρα του, κάτι βέβαια που εξαρτάται και από τα εγχώρια ζητήματα και πόσο καλά θα τρέξει εσωτερικά στη Ελλάδα το ζήτημα της ναυπήγησης.

Τυχόν μάλιστα αναβολή για να ικανοποιηθεί ο αμερικανικός παράγοντας ο οποίος έχει αντικειμενικά το κατώτερο πλοίο από πλευράς χαρακτηριστικών και διαμόρφωσης και στερείται πλοίων ενδιάμεσης λύσης αφού τα καταδρομικά Ticonderoga για τα οποία συζητούμε με τις ΗΠΑ όπως έχει αναφέρει και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα και μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

δεν αποδεσμεύονται ακόμα από το Κογκρέσο και αυτό θα αποφασίσει για τυχόν αποδέσμευσή τους προς σύμμαχες χώρες μετά το Μάρτιο του 2022 όπως βγήκε η εν λόγω είδηση χθες πράγμα που σημαίνει ότι τα πλοία αυτά ακόμα και να αποδεσμευθούν για την Ελλάδα θα έρθουν το νωρίτερο το.. 2024 ενώ υπάρχουν και άλλοι μνηστήρες με περισσότερο ειδικό βάρος στα μάτια των ΗΠΑ όπως είναι η Ταϊβάν.

https://www.el.gr/war/apo-to-martio-toy-2022-kai-epeita-i-apofasi/

Το να αναβληθεί η απόφαση για το Β’ εξάμηνο του 2022 για να δούμε αν οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν τα καταδρομικά ή να επιλεγεί το αμερικανικό πλοίο με την προοπτική αποδέσμευσης σκαφών που δεν είναι σίγουρο ότι θα δοθούν γιατί η απόφαση εξαρτάται από άλλους πρακτικά, δίνει σήμα προς όλες τις κατευθύνσεις,  κράτους που δε σέβεται τις ίδιες του τις διαδικασίες και έτρεξε έναν “τύποις” διαγωνισμό για να ρίξει στάχτη στα μάτια των υπολοίπων αλλά τελικά θα έκανε ότι επιθυμούσαν οι ΗΠΑ στο ζήτημα.

Όπως σωστά έπραξε η Κυβέρνηση και δεν αγόρασε 2 γαλλικές φρεγάτες Belh@ara HN έναντι υπέρογκου τιμήματος και ξεκίνησε διαγωνισμό, να προχωρήσει σε επιλογή υποψηφίου που πληροί τα περισσότερα επιχειρησιακά κριτήρια και έχει καταθέσει πλήρη πρόταση εντός του υπολογισμένου μπάτζετ χωρίς άλλη αναβολή για χατίρι του οποιουδήποτε, είτε είναι Γάλλοι είτε Αμερικανοί αφού δεν κρίνεται το μέλλον της δικής τους χώρας αλλά της Ελλάδας.

Η Κυβέρνηση επίσης θα πρέπει κάποια στιγμή να ενημερώσει τους πολίτες μέσω του μόνου αρμοδίου να το κάνει, για την πορεία του προγράμματος των 5 δις καθώς είναι υποχρεωμένη να το πράξει όταν διακυβεύεται το μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού και το οικονομικό ύψος του είναι τόσο μεγάλο.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί