Τελετή Αναχώρησης Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας

Το πλήρωμα του χρόνου έφθασε για την αναχώρηση της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας αποτελούμενης από προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας με μία συστοιχία αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot, για το σαουδαραβικό έδαφος. Η κίνηση αυτή έχει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική πλευρά η οποία θα αποκτήσει πολεμική εμπειρία, θα εξασφαλίσει την αναβάθμιση του συστήματος με χρήματα του σαουδαραβικού βασιλείου […]

Το πλήρωμα του χρόνου έφθασε για την αναχώρηση της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας αποτελούμενης από προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας με μία συστοιχία αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot, για το σαουδαραβικό έδαφος. Η κίνηση αυτή έχει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική πλευρά η οποία θα αποκτήσει πολεμική εμπειρία, θα εξασφαλίσει την αναβάθμιση του συστήματος με χρήματα του σαουδαραβικού βασιλείου και τέλος θέτει σε άλλο επίπεδο τις σχέσεις Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας από εδώ και στο εξής.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποσύρει από τη χώρα τα δικά τους αντίστοιχα αντιαεροπορικά συστήματα στα πλαίσια του άτυπου εμπάργκο που έχει επιβάλει η Κυβέρνηση Μπάιντεν στο Βασίλειο. Η βοήθεια της Ελλάδας, με το ανάλογο πάντα αντίτιμο, είναι πολύτιμη και θα γίνει εκμετάλλευση της  κίνησης αυτής μελλοντικά.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ αναφέρει ότι,

Η τελετή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021 στην Αεροπορική βάση της Τανάγρας πραγματοποιήθηκε η τελετή αναχώρησης της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Χαρδαλιά, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Γεώργιου Μπλιούμη.

Η συγκρότηση της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας και η διάθεση μιας Πυροβολαρχίας Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΠΚΒ) του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς PATRIOT για την ενίσχυση της αεράμυνας και της αντιπυραυλικής προστασίας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air and Missile Defence Concept» (IAMD Concept).

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, τόνισε την ιστορική σημασία της αποστολής που σκοπό έχει την διατήρηση της ειρήνης και την προάσπιση της παγκόσμιας ασφάλειας.

Αναφέρθηκε επίσης στον θετικό αντίκτυπο που έχει η εν λόγω αποστολή για τη διεθνή προβολή της αμυντικής και αποτρεπτικής ισχύος της Χώρας μας, καθώς και στα οφέλη για την Πολεμική Αεροπορία από τη συμμετοχή της σε ένα νέο επιχειρησιακό περιβάλλον μέσω της ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας, της συνεργασίας και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας με το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας και των έτερων κρατών που συνεισφέρουν δυνάμεις για τον ίδιο σκοπό.

Επεσήμανε ότι η αποστολή της πυροβολαρχίας στη Σαουδική Αραβία αποτελεί το επιστέγασμα των άριστων σχέσεων που διατηρούν οι δύο χώρες και της οπτικής τους για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, συμβάλλοντας από κοινού στην προαγωγή της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί